Podržite nas!

Razotkriven skandal „Vaši i naši“ u Ministarstvu kulture

09.08.2014 09:00

„…kada čovjek gleda te natječaje shvaća da je ekipa okupljena oko tih medija postala svojevrsnom „svjetonazorskom mafijom“ koja je svoje pipke raširila i do ministarstva kulture (naravno, debelo oslonjena na stranku koja to ministarstvo trenutačno nadzire), pa sada sebi međusobno dijele javni novac.“  - piše uredništvo portala Bitno.net referirajući se na nedavno objavljene rezultate natječaja Ministarstva kulture za neprofitne medije i ministricu Zlatar-Violić iz Hrvatske narodne stranke, koja je javnosti već poznata zbog svoje korumpiranosti. Mnogi sumnjaju u regularnost natječaja, a trenutno aktualni skandal s predsjednikom HND-a Zdenkom Dukom koji je jednom od oštećenih portala poručio „Prestanite me gnjaviti. Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce“ samo je potvrdio sumnje.


Bitno.net, vjerski portal koji se može pohvaliti s više od 850.000 posjeta mjesečno i više od 400 tisuća redovitih čitatelja, izazvao je nedavno pozornost javnosti odličnim komentarom uredništva na objavljene rezultate nedavno završenog natječaja Ministarstva kulture o dodjeli bespovratnih sredstava neprofitnim medijima. Ovaj portal već se drugu godinu za redom prijavljuje na natječaj ministarstva u nadi da se izborom novog stručnog povjerenstva situacija promijenila u usporedbi s prošlom godinom kada nisu poštivani zadani kriteriji natječaja. No, ništa se nije promijenilo, samo se razotkrilo koliko duboko seže problem sukoba interesa u Ministarstvu kulture. Zbog istog problema je Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa aktualnu ministricu Andreu Zlatar-Violić, po nekima najlošiju ministricu kulture u povijesti Hrvatske, kaznilo novčanom kaznom od 15.000 kn i prijavilo DORH-u zbog časopisa Zarez.

U drugi krug prošli su redom portali kao što su H-Alter, Forum.tm, Libela.org – portal o rodu, spolu i demokraciji, VoxFeminae.net, Lupiga.com, Crol.hr, Kulturpunkt.hr, Gong.hr, Slobodni Filozofski, Booksa.hr, Crveni kotač, hrvatsko-romski časopis, Prosvjeta - novine za kulturu, Queer.hr itd., no portali imalo konzervativnijeg svjetonazora naravno nisu prošli.

Izdvajamo neke od komentara uredništva Bitno.net o provedenom natječaju:

„Većina medija koji su ušli u konkurenciju za dio od 3 milijuna kuna koji su došli iz džepova poreznih obveznika pripadaju, naime, prepoznatljivom svjetonazorskom, ideološkom i političkom bloku. Riječ je o medijima koji propagiraju i zastupaju redom – „borbu“ za političke agende LGBT populacije, „rodnu osviještenost“, feminizam, često i u svojim najradikalnijim oblicima, a s druge strane naravno i lijeva politička gledišta bliska vladajućoj koaliciji, često neka u najekstremnijim oblicima. Većinu ovih medija koje, tvrdi stručno povjerenstvo karakterizira „pluralizam“ i „kontekstualna dubina komunikacije“, obilježeni su neargumentiranim pljuvanjem na Katoličku Crkvu i konzervativna stajališta, svjetonazorskom i političkom isključivošću, slavljenjem i reafirmacijom zločinačkog komunističkog režima u kojem smo živjeli i pripadajuće marksističke ideologije, te sličnim komunikološkim fenomenima potrebnim za ulazak u klub „državnih ljubimaca“. Primjera ima bezbroj, dovoljno je otići na portale o kojima je riječ.

Da se razumijemo, mi ne vidimo problem u tome što takvi portali postoje. Ne vidimo čak niti problem u tome da su financirani javnim novcima, jer živimo u pluralističkom društvu. Ali, vidimo veliki problem u tome da na natječaju ministarstva kulture novce dobijaju samo i isključivo takvi. Bez pretjerivanja, kada čovjek gleda te natječaje shvaća da je ekipa okupljena oko tih medija postala svojevrsnom „svjetonazorskom mafijom“ koja je svoje pipke raširila i do ministarstva kulture (naravno, debelo oslonjena na stranku koja to ministarstvo trenutačno nadzire), pa sada sebi međusobno dijele javni novac.“

Rezultati natječaja nisu izazvali reakciju samo uredništva portala Bitno.net već i uredništva portala Dalje.com, koji je također sudjelovao na natječaju. Sumnjajući u netransparentne kriterije ministarstva na natječaj su uz jedan ozbiljan projekt poslali i drugi projekt kao sprdnju. Rezultat njihove „igre“ su novi skandal s jednim od članova stručnog povjerenstva Ministarstva kulture, dugogodišnjim predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Zdenkom Dukom. Cijeli tekst o tome možete pročitati u nastavku.

U međuvremenu je na cijeli slučaj reagirao i novinar  Mladen Milić s Laudato.hr, portala koji je također jedan od sudionika spornog natječaja. Njegovu reakciju pod naslovom „Blamaža i sukob interesa u Ministarstvu kulture“ možete pročitati ovdje. Pri kraju svog teksta Milić upućuje pitanje kako javnosti tako i Povjerenstvu za sukob interesa: „kako je moguće da u povjerenstvu sjedi Nina Ožegović koja istovremeno piše za portal forum.tm i tom portalu dodjeljuje sredstva? Ako od njih prima honorar, očito je da sredstva dodjeljuje samoj sebi! U uređenoj državi ovakav postupak bio bi ovom povjerenstvu posljednji, a natječaj poništen. U uređenoj državi, jel…“

I dodaje kako portalima koji redovito „izvise“ na ovakvim natječajima, jer bivaju kažnjeni zbog suprotnog svjetonazora, „nedostaje jedna stvar, a to je koordinacija i umreženost“. Elementi za kaznenu prijavu protiv sumnjivih aktera iz Ministarstva kulture očito postoje i potrebno je tu „svjetonazorsku mafiju“, koja troši ogromna sredstva poreznih obveznika na uzdržavanje medija koje u Hrvatskoj „nitko ne čita, gleda niti sluša“, napokon dobro razdrmati kolektivnom tužbom.

 

Zdenko Duka, koji su vaši, a koji naši?


Objavljeno: 7. kolovoza, 2014.

Autor: Tomislav Galović

- Ne bojte se. Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce! - poručio nam je danas predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka prije nego što je pritisnuo crvenu ikonicu na zaslonu svoga mobitela.

A prije nego što je prekinuo razgovor, mi smo ga pitali kojim se on kriterijima vodio kao član povjerenstva Ministarstva Kulture za dodjelu sredstava neprofitnim medijima. 

U ponedjeljak je Ministarstvo kulture objavilo popis od 42 neprofitna "medija" koji će za iduću godinu dobiti državne potpore. A medije smo stavili pod navodnike iz prostog razloga što većina tih portala niti nisu mediji nego web stranice udruga na kojima one izvještavaju o svojim aktivnostima. Tako će se većina medija koje će u idućoj godini financirati država baviti samo s dvije teme: nacionalnim manjinama i seksualnim slobodama. 

Kao što ste već dosada mogli pogoditi, ovaj portal nije dobio tu potporu. Jer, mi se bavimo i drugim temama. I nije nam iznenađenje što nismo prošli ni u prvi krug državnog natječaja u koji je ušlo njih četrdeset i dvoje. Iako smo najčitaniji od svih prijavljenih. To smo, u biti, i očekivali. Predvidjeli smo se i pripremili kako bi u pisanju ovog teksta bili što manje subjektivni.

Dakle, nas ovoga puta nije zanimalo ( iako nas je pogodilo- da se ne lažemo) tko će sve biti bolje ocjenjen od nas, nego tko će sve biti bolje ocjenjen od portala narod.hr u kategoriji u kojoj se mi nismo natjecali. Naime, na portalu narod.hr su nedavno objavili vrlo kritičan tekst o radu Ministarstva kulture i njihovom povjerenstvu i netransparentnim kriterijima po kojima dodjeljuju novce. Zanimalo nas je hoće li se Ministarstvo kulture "osvetiti" tom portalu na ovogodišnjem natječaju za neprofitne medije.

Zato smo zamolili jednu civilnu udrugu iz Zagreba koja se inače novinarstvom ne bavi niti se ikada bavila da prijave Ministarstvu kulture jedan lažni projekt u istoj kategoriji u kojoj se natjecao i narod.hr ( onoj za tek novopokrenute stranice ). 

Autor ove kolumne je u nepuna tri sata sam ispisao kompletni "projekt novog medijskog portala". U njemu se sprdao što je više mogao, izmislio internet domenu koja nije ni zakupljena, naveo da za njega rade novinari koji na njemu ne rade ali čija su imena dovoljno poznata članovima povjerenstva da to kod njih provjere ( a da su provjerili ti novinari bi ih obavijestili da nemaju pojma o čemu ovi pričaju - jer stvarno nisu imali pojma da su njihova imena navedena u projektu).

Uglavnom, zlatnegodine.info, moj portal za umirovljenike je od "stručnog povjerenstva" dobilo bolju ocjenu nego narod.hr, portal koji postoji i radi već neko vrijeme i kojeg izdaje udruga koja, što god netko mislio o njoj, sigurno na svoj projekt nije potrošila samo tri sata u jednoj noći.

I zato sam danas nazvao "kolegu" Duku, da ga pitam kako je mogao moju sprdnju od projekta bolje ocjeniti nego projekt kojeg mu je poslala udruga U ime obitelji. Ili da budem potpuno precizan, kada je Duka počeo frfljati kako se on samo držao kriterija, a kako nije on birao kakvi će biti kriteriji, upitali smo ga direktno.

- Ali po kojim to uopće kriterijima sranju od moje prijave, a smijem taj projekt valjda nazvati sranjem jer sam ga sam pisao i to baš s namjerom da bude obično sranje, možete dati bolju ocjenu nego portalu narod.hr - pitali smo više puta Duku direktno, a on je samo ponavljao: takvi su bili valjda kriteriji, nisam ja birao kriterije.

Pitali smo ga i po kojim je to kriterijima tako slabo ocjenio bitno.net, najčitaniji vjerski portal u Hrvatskoj. Iako se drže uglavnom vjerskih pitanja, ni Duka kao predsjednik ceha ne može poreći kako se u pisanju članaka pridržavaju pravila novinarske struke. Što se za većinu web stranica koje je Duka bolje ocjenio ne može reći. A bitno.net je čitanije od svih njih zajedno. Kao što smo i napisali, većina tih stranica su obične web stranice udruga na kojima one pišu o svojim aktivnostima. Otkada je pisanje o samom sebi novinarstvo? Od kada je aktivno promicanje određenih politika novinarstvo? 

Ministarstvo kulture raspisuje natječaj za neprofitne medije, a novce je podijelilo lgtb udrugama, udrugama nacionalnih manjina, feminističkim i lijevo anarhističkim udrugama. Ne mislimo da bi ništa manja svinjarija bila i da su novce dobile braniteljske i vjerske udruge. Jer, to su novci koji su bili namijenjeni medijima. A koliko udruga koje su dobile novce "za rad neprofitnih medija" u svojim statutima ima barem spomen riječi novinar ili medij?

Čak i da ostavimo po stranu činjenicu da su sve 42 udruge koje su prošle u drugi krug izrazito lijevo politički obojene i angažirane, teško je zanemariti činenicu da su u drugi krug, nauštrb novinarkih portala, prošle udruge koje s novinarstvom veze nemaju. Čast izuzecima ( jer i ljevičari imaju dobrih novinarskih portala), ali većina tih web stranica nisu novinarski mediji ni po kakvim kriterijima. Ali, čelnici brojnih lijevo angažiranih udruga odlučili iskoristiti činjenicu kako im bliska ministrica drži resor kulture. Ne treba previše istraživanja ( iako će dalje.com odraditi i to idućih mjeseci vrlo detaljno), dovoljno je samo malo guglanja pa da se vidi kako se na svim tim "portalima" vrte i više manje isti tekstovi. Dalje.com izaziva čitatelje da probaju pronaći web stranicu koju financira ministarstvo kulture a da na toj stranici nije barem jedan tekst Viktora Ivančića. 

Mi smo zvali Duku da ga upitamo gdje je tu pluralizam mišljenja što je jedan od tih famoznih kriterija na koje se izvlači. Po njemu je pluralizam mišljenja dati potporu za deset web stranica koje promiču prava lgtb osoba, a nijednoj vjerskoj stranici. Po njemu je pluralizam mišljenja financirati tri portala za romsku manjinu, ali nijedan za mađarsku? Ili da ne nabrajamo unedogled. Kriteriji na koje se Duka izvlači, iako djelomično jesu blesavi, ne mogu biti opravdanje Duki za ocjene koje je on donio. I on nije samo jedan od sedam članova povjerenstva, kako je pokušao umanjiti svoju ulogu, on je i predsjednik novinskog ceha. 

A kojim se kriterijima rukovodio? Barem je priznao, kada je umoran od izmotavanja, naglo prekinuo razgovor.

- Prestanite me gnjaviti. Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce - zaklopio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva ne odgovorivši na pitanje tko su to vaši, a tko naši?

Nema kukavica ništa osim praznih flaša među nogama, ali je dovoljno jasno i iz njegove šutnje.

Njegovi su lijevi, a mi smo onda, valjda desni. Dalo bi se raspravljati o tome koliko je dalje.com desni portal, što narod.hr i bitno.net nesumnjivo jesu, ali da olakšamo Duki ovu polemiku, ajmo i za dalje.com reći da je desni iako bih osobno da me vrijeđate vama još omraženijim pojmom neoliberalni. 

Zdenko Duka je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Zar u njemu smiju biti samo novinari koji su lijevo politički orjentirani? O kakvim to vašim i našima on govori? 

Vaši su možda organizirani u zločinačku organizaciju koja preko brojnih povezanih udruga izvlači novce iz državnog proračuna, ali naši ne postoje. Kolege iz portala narod.hr i bitno.hr osobno ne poznajemo i s njima nismo kontaktirali. Nikada s njma nismo ni surađivali. Njima će ovaj tekst biti veće iznenađenje nego vama. 

Kolega Duka, doista ne znam koji su vaši, ali naših nema da ih se bojite. Uostalom, preživjeli ste vi sve vlasti i sve sisteme. Eto, i novinarstvo će u Hrvatskoj skoro umrijeti kao profesija, ali vi ćete vjerojatno i tada biti predsjednik ili barem član povjerenstva za pokope. 

A za svoj "rad" u ovom povjerenstvu koje ni s Hrvatskom ni s Kulturom, a ponajmanje Medijima, imaju veze, možete se samo sramiti. 

Crvenite se svuda, samo ne tamo gdje bi trebali. U obrazima.

A nas među vaše i naše ne trpajte. Novinari portala dalje.com bi najradije voljeli kada bi se i Vi i Oni prestali izmjenjivati na vlasti. Kada bi i Vaše i Njihove zamijenili konačno neki treći. Vi se odite igrati svojih partizana i ustaša u šume i skinite se više i jedni i drugi s naše grbače.

Izvor: Dalje.com

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.