Podržite nas!

Regnerus poručio Italiji: Pokažite nam put

03.02.2016 2:35

Mark Regnerus je američki sociolog, autor najpodrobnije, najrigoroznije i metodološki najpreciznije studije do sada na temu odrastanja djece u istospolnim zajednicama. Tom studijom autor je srušio teze onih koji tvrde da djeca u takvim zajednicama ni po čemu nisu zakinuta od ostale djece. On je naime otkrio kako su djeca homoseksualnih roditelja u skoro svakoj od brojnih kategorija koje je proučavao po rezultatima “sub-optimalna”. Zato je njegova studija, a i sam autor, žestoko napadana i osporavana. Regnerus se uoči Family Day-a u Rimu obratio sudionicima velikog prosvjeda riječima podrške. Traži od Italije da pokaže put drugim zemljama.

Doista je pokret za obranu obitelji nastao u Italiji impresivan. Naime, ono protiv čega oni prosvjeduju i žele spriječiti okupljajući se u milijunskim brojevima u Hrvatskoj je nažalost već ozakonjeno protuustavnim Baukovim Zakonom o životnom partnerstvu. Sadašnja ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović tvrdi da nova vlada neće mijenjati sporni zakon te da je “Hrvatska ponosna da ima takav zakon”. Odakle ministrici pravo da govori u ime 66% građana Hrvatske koji su se na referendumu o braku izjasnili protiv takvog društvenog inženjeringa koji je poguban za djecu?

 

Dragi prijatelji iz udruge Generazione Famiglia,

 

šaljem vam srdačan pozdrav iz Austina u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama. Pišem vam kako bih vas ohrabrio jer je vaš pokret uistinu impresivan, nastao iz strasti, vjere i razuma združenih zajedno u potpori nečemu što je toliko esencijalno i važno kao što je praiskonska ćelija koju čine majka, otac i dijete. Vi ne prosvjedujete iz osvete, želje za negacijom ili da bi iskrivili značenje. Vi, naprotiv, svjedočite istinu. Motor pokretač vašeg prosvjeda je ljubav: i to ne samo ljubav jednog naroda prema jednoj zaista velikoj zemlji i njezinoj povijesti već i ljubav prema obitelji, koja je prva škola kojoj pripadamo od samog rođenja.

Ja sam jedan od  onih suvremenih sociologa koji vjeruje da je pokret koji ima za cilj uništenje braka i kidanje veza između majke, oca i djeteta tragična pogreška jer je to pokret koji je taoc jedne ideologije, a nipošto vođen razumom ili rezultatima društvenih istraživanja. Na temelju podataka kojima raspolažemo mogao sam donijeti sud o tome kakve sve patnje proživljavaju djeca koja odrastaju bez majke ili oca. Do istog su zaključka došli i moji protivnici. Nažalost, najveći dio akademskih stručnjaka i većina medija ustraju na liniji privilegiranog postupanja prema samo jednom malenom fragmentu društvene stvarnosti koji čine roditelji u istospolnoj zajednici. Trude se u javnosti predstaviti samo najljepšu fasadu, prikazujući stabilan i trajan odnos dvije osobe istog spola. Međutim, takvi su primjeri u stvarnosti začuđujuće rijetki. A još je teže pronaći djecu tih parova koja vlastito djetinjstvo vide u pozitivnom svjetlu (Sve sam to zaključio na temelju analize statističkih podataka). Potraga za takvom djecom i idiličnim istospolnim vezama je kao traženje igle u plastu sijena. Jasno je da ne postoje primjeri na temelju kojih bi se predlagale društvene politike.

Mi ih ne mrzimo. Ne želimo naštetiti njihovim vezama. Ali prosvjedujemo kako bi svjedočili istinu da svako dijete nosi duboko urezano u svom srcu snažnu želju za stabilnim odnosom između majke i oca. Dijete koje odrasta pouzdajući se u ljubav između svog oca i majke, koje povezuje stabilan odnos, dobiva najviše sa stajališta emocionalnih potreba i razvoja, obrazovanja, tjelesnog, duhovnog i mentalnog razvoja. Znamo da mnoga djeca nemaju tu sreću, bez da su imalo kriva. Međutim, nisam nikada čuo da postoji dijete, bilo gdje u svijetu, koje je sretno jer raste bez oca ili majke. Umjesto toga, sva takva djeca osjećaju snažnu želju za onim što nikada nisu imali prilike ni upoznati. Imao sam prilike čuti njihove (skrivene) priče.

Ne dajte da vas imućnost vaših protivnika zavara. Kada bi odgoj djeteta jednostavno bio samo pitanje ekonomskih resursa i dostupnosti roditeljskih figura, morali bi tada uzeti u obzir zamisao o kreiranju nekakve kozmopolitske verzije kibutza. Pa ipak nam tako nešto ne pada na pamet. Zbog čega? Jer je bitna biologija. Jer je bitna spolna različitost. A također je bitan i stabilan odnos između muškarca i žene, oca i i majke.

Sociolog Zygmunt Bauman primjećuje uz blagu ironiju kako se danas pod „kulturom“ smatra onaj dio našeg identiteta koji smo naslijedili i koji se ne smije rekonstruirati, dok se ono što smo uvijek smatrali „prirodom“ (znači biologija, genetsko nasljeđe) „sve više predstavlja podložnim ljudskoj manipulaciji te (slijedom toga) podložnim izboru.” Teoretičari rodne teorije preokrenuli su stvarnost, ali kada bi se radilo samo o akademskoj prepirci, odbijanje njihovih teza ne bi imalo toliku važnost. Međutim, ne radi se samo o tome. Kako je jednom rekao jedan od mojih bivših profesora: „Program društvenog inženjeringa koji ima za cilj deseksualizaciju društva zahtjevao bi primjenu maoističkog pristupa: kontinuirano obnavljanje revolucionarne namjere i toleranciju na sukobe“. Mi ne želimo takav plosnat svijet. Mi prosvjedujemo sada kako bi sve obitelji na ovom svijetu bile zaštićene od posljedica takvog inženjeringa u budućnosti.

Narodni pokret rođen u Italiji, kao i u drugim europskim narodima, inspiracija je mnogima ovdje u Americi koji smo puni gorčine jer nismo uspjeli izbjeći da naša nacija ne počini greške koje je počinila, uvodeći lažnost u naše uređenje. U pravu je Filippo Savarese: vi niste stražnje poziciono svjetlo, posljednja retrogradna nacija koja koči napredak. Ne radi se o nikakvom napretku, a vi se zasigurno ne nalazite „na krivoj strani povijesti“. Skroz suprotno – Italija je svjetlo Razuma, koja ima puno stariju i veličanstveniju povijest od drugih zemalja. Pokažite nam put!

Mark Regnerus

izvanredni profesor sociologije na Sveučilištu Teksas u Austinu i član Austinskog instituta za obiteljske i kulturne studije

 

Izvor: Generazione Famiglia

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!