Podržite nas!

Roditelji spasili život sinu tetraplegičaru nakon što je supruga tražila eutanaziju

28.07.2015 08:05

Slučaj koji je u posljednjih mjesec dana izazvao velike rasprave u francuskoj, ali i svjetskoj javnosti, završio je pobjedom prava na život. Supruga tetraplegičara koji je stradao u prometnoj nesreći zatražila je pasivnu eutanaziju za svog supruga, iako on takvo što nije sam zatražio. Njegovi roditelji izborili su se za promjenu odluke liječnika jer nisu odustajali od borbe za sinovljev život čak i nakon skandalozne odluke Europskog suda za ljudska prava koji je početkom lipnja dopustio eutanaziju. Ovaj slučaj nas upozorava na kakvoj se skliskoj litici nalazi ljudski život baš svakoga od nas jednom kada se ozakoni bilo kakav oblik eutanazije.


Liječnici ipak odbili eutanaziju francuskog tetraplegičara

 

Liječnički tim bolnice u Reimsu na čelu sa dr. Danielom Simon odlučio je zadržati na životu Vincenta Lamberta, tetraplegičara čiji je slučaj u posljednjih mjesec dana izazvao velike rasprave u francuskoj, ali i svjetskoj javnosti.

 

Autor: Miodrag Vojvodić

Objava: 25. srpnja, 2015.

 

„Postupak ne može biti pokrenut s obzirom na nedostatak mira i sigurnosti“, stoji u obrazloženju francuskih liječnika koji su time promijenili prvotnu odluku donesenu na zahtjev Vincentove supruge koja je zahtijevala eutanaziju.

Podsjetimo, 38-godišnji Vincent teško je stradao u automobilskoj nesreći 2008. godine. Nakon kraćeg boravka u komi donekle je došao k svijesti, samostalno diše, nije priključen na aparate za održavanje života, no hranu i vodu ne može samostalno uzimati. Njegova žena Rachel 2013. godine odlučila je, u skladu sa francuskim zakonom o pasivnoj eutanaziji iz 2005., prekinuti umjetno davanje hrane i vode, nakon čega su se u borbu za Vincentov život uključili njegovi roditelji zatraživši nastavak liječničke skrbi.

Početkom lipnja Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu donio je skandaloznu odluku prema kojoj se liječnicima, u skladu sa francuskim zakonom, dopušta njegova eutanazija iako nije izrazio želju za smrću. Vincentova majka Viviane u međuvremenu je napisala knjigu u kojoj francusku javnost poziva u pomoć.

„Ovo je plač jedne majke koja pati i koja je svakoga dana u strahu za svojega teško bolesnog, ali živoga sina. Napisala sam knjigu kako bih rekla istinu o Vincentu, koji ne vegetira, već je hendikepiran. Moj suprug i ja svakoga dana gledamo što se događa, a na svaki naš dolazak u bolnicu on emotivno reagira. Ne može govoriti, ali razgovaramo u šutnji. Žele usmrtiti Vincenta, a to nije isto što i pustiti ga da ode. Želimo samo preuzeti brigu za svojega sina sve do kraja“, napisala je Viviane Lambert.

Oglasili su se i francuski biskupi upozorivši kako se načelo „ne ubij“ do sada smatralo temeljnom vrednotom. „Nije jasno kako će liječnici i dalje izgovarati Hipokratovu zakletvu ukoliko ga se odreknemo. Naš brat Vincent ne umire i mnoge specijalizirane bolnice izrazile su spremnost prihvatiti ga. Gdje je zapreka?“, pitaju se biskupi, ali i njegovi roditelji.

– Možemo prihvatiti da bolnica u Remsu ne želi brinuti za Vincenta. No ono što je neshvatljivo i skandalozno jest to da nam ne žele omogućiti da se sami, uz pomoć inozemnih centara, pobrinemo za njega – kažu Vincentovi roditelji.

Slučaj je komentirao i glavni tajnik Etičkoga i političkoga povjerenstva biskupije Versailles, otac Pierre-Hervé Grosjean, naglasivši kako je riječ o osobi koja nije zatražila eutanaziju i koja i dalje može relativno samostalno živjeti.

– Može li se davanje hrane i vode invalidnoj osobi koja ne umire smatrati zlorabljenjem, pretjerivanjem, ili je to jednostavno pomoć koju valja pružiti svakoj osobi? – upitao je otac Pierre-Herve, te dodao da bi ukoliko vrijednost života ovisi o sposobnosti za odnose s drugima mnogi ljudi bili osuđeni na smrt.

Odluka o Vincentovoj sudbini sada leži na francuskom Ministarstvu zdravlja, a borba za njegov život nastavlja se i dalje. Bolnica u Reimsu zbog anonimnih prijetnji zatražila je pravnu zaštitu za 38-godišnjeg tetraplegičara, te za liječnički tim koji skrbi o njegovom zdravlju, dok njegova majka zahtijeva da ga se premjesti u neki od zdravstvenih centara koji su izrazili spremnost brinuti za njega.

 

Izvor: Bitno.net

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.