Podržite nas!

Sanja Sarnavka: „Odakle znate da dijete uopće želi biti rođeno?“

11.12.2014 14:55

U emisiji "S Anitom aktualno" na Z1 televiziji sudjelovali su Sanja Sarnavka, predsjednica organizacije B.A.B.A-e, dr. Ingrid Marton, subspecijalizantica ginekološke onkologije s KBC Sveti Duh a telefonski je bila prisutna i Nikolina Nakić, slobodna novinarka i blogerica koja je zbog svoje kolumne u kojoj brani život od začeća do smrti prijavljena od strane "Ženske mreže Hrvatska" HND-ovom Sudu časti. Sanja Sarnavka više puta je u emisiji branila abortus argumentom da dijete ne želi nužno biti rođeno, „ne želi doći na ovaj odvratan svijet, među ove odvratne ljude.“

U emisiji se zbog Nikoline Nakić i statistika koje je iznijela govorilo o broju pobačaja u Hrvatskoj i činjenici da se oni izvode zbog zastarjelog zakona koji je donijela komunistička vlast u totalitarnoj državi. Sanja Sarnavka uporno se čudila kako to ginekolozi sve više imaju savjest, a prije ju nisu imali. Nikolina Nakić, upravo zbog činjenice da sve više liječnika odbija raditi abortuse, tvrdi da je vrijeme sazrijelo za javnu raspravu o tom važnom pitanju i za promjene zastarjelog zakona. Po njenim tvrdnjama statistike o stvarnom broju namjernih pobačaja u Hrvatskoj su puno crnije i velik broj pobačaja na zahtjev odvija se u sivoj zoni privatnih ordinacija koje to po sadašnjem zakonu ne smiju raditi, međutim, ministar zdravlja ne progoni takve liječnike već one koji ne krše zakon i koriste svoje ustavom zajamčeno pravo na priziv savjesti. Treba reći da su statistike, koliko god crne bile, daleko bolje od stanja po pitanju broja abortusa u bivšoj državi. Stav prema životima nerođenih se bitno promijenio u novoj samostalnoj i pluralističkoj Hrvatskoj, ponajviše radi jačanja uloge Katoličke Crkve u društvu.

A kako je to bilo kada je dominantno mjesto u društvu i obrazovanju imala socijalistička vizija „humanosti“? Šef službe za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Šibensko-kninske, dr. Nikica Živković tvrdi da danas u Šibeniku svaka sedma trudnoća završava pobačajem, „no ta je brojka čak 12 puta manja u odnosu na 80-te godine, kada je svaka druga trudnoća bila namjerno prekidana.“: „Da, prije 20 i više godina imali smo oko 1300 poroda i oko 1200 abortusa godišnje. Tada je to bilo jako učestalo, žena bi doslovno išla na pijacu pa usput 'na čišćenje'.“ Tada se to tako zvalo u svakodnevnom žargonu – „čišćenje“. U bivšoj državi cijena tog zahvata bila je sadašnjih 10-20 kuna, dok danas HZZO ne pokriva taj zahvat. Dakle, isplati se boriti za život, isplati se osviješćivati javnost, pogotovo djecu i mlade, isplati se govoriti i pisati da je abortus UBOJSTVO djeteta u maternici, a Sanja Sarnavka je skupa sa zakonom iz 1978. samo relikt iz totalitarne prošlosti.

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!