Podržite nas!

Sanja Sarnavka: „Odakle znate da dijete uopće želi biti rođeno?“

11.12.2014 14:55

U emisiji "S Anitom aktualno" na Z1 televiziji sudjelovali su Sanja Sarnavka, predsjednica organizacije B.A.B.A-e, dr. Ingrid Marton, subspecijalizantica ginekološke onkologije s KBC Sveti Duh a telefonski je bila prisutna i Nikolina Nakić, slobodna novinarka i blogerica koja je zbog svoje kolumne u kojoj brani život od začeća do smrti prijavljena od strane "Ženske mreže Hrvatska" HND-ovom Sudu časti. Sanja Sarnavka više puta je u emisiji branila abortus argumentom da dijete ne želi nužno biti rođeno, „ne želi doći na ovaj odvratan svijet, među ove odvratne ljude.“

U emisiji se zbog Nikoline Nakić i statistika koje je iznijela govorilo o broju pobačaja u Hrvatskoj i činjenici da se oni izvode zbog zastarjelog zakona koji je donijela komunistička vlast u totalitarnoj državi. Sanja Sarnavka uporno se čudila kako to ginekolozi sve više imaju savjest, a prije ju nisu imali. Nikolina Nakić, upravo zbog činjenice da sve više liječnika odbija raditi abortuse, tvrdi da je vrijeme sazrijelo za javnu raspravu o tom važnom pitanju i za promjene zastarjelog zakona. Po njenim tvrdnjama statistike o stvarnom broju namjernih pobačaja u Hrvatskoj su puno crnije i velik broj pobačaja na zahtjev odvija se u sivoj zoni privatnih ordinacija koje to po sadašnjem zakonu ne smiju raditi, međutim, ministar zdravlja ne progoni takve liječnike već one koji ne krše zakon i koriste svoje ustavom zajamčeno pravo na priziv savjesti. Treba reći da su statistike, koliko god crne bile, daleko bolje od stanja po pitanju broja abortusa u bivšoj državi. Stav prema životima nerođenih se bitno promijenio u novoj samostalnoj i pluralističkoj Hrvatskoj, ponajviše radi jačanja uloge Katoličke Crkve u društvu.

A kako je to bilo kada je dominantno mjesto u društvu i obrazovanju imala socijalistička vizija „humanosti“? Šef službe za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Šibensko-kninske, dr. Nikica Živković tvrdi da danas u Šibeniku svaka sedma trudnoća završava pobačajem, „no ta je brojka čak 12 puta manja u odnosu na 80-te godine, kada je svaka druga trudnoća bila namjerno prekidana.“: „Da, prije 20 i više godina imali smo oko 1300 poroda i oko 1200 abortusa godišnje. Tada je to bilo jako učestalo, žena bi doslovno išla na pijacu pa usput 'na čišćenje'.“ Tada se to tako zvalo u svakodnevnom žargonu – „čišćenje“. U bivšoj državi cijena tog zahvata bila je sadašnjih 10-20 kuna, dok danas HZZO ne pokriva taj zahvat. Dakle, isplati se boriti za život, isplati se osviješćivati javnost, pogotovo djecu i mlade, isplati se govoriti i pisati da je abortus UBOJSTVO djeteta u maternici, a Sanja Sarnavka je skupa sa zakonom iz 1978. samo relikt iz totalitarne prošlosti.

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.