Podržite nas!

Sifilis - još jedna velika opasnost za homoseksualce

20.01.2014 09:57

Osim što s američkog kontinenta stalno stižu vijesti o epidemijskim razmjerima HIV-a među homoseksualnom populacijom, sve su češći izvještaju o epidemiji sifilisa u homoseksualnoj zajednici Sjeverne Amerike. Ta je smrtonosna bolest već više od pola stoljeća bila zdravstveni problem isključivo zemalja u razvoju jer je široka dostupnost penicilina u zapadnom svijetu dramatično smanjila proširenost ove bolesti. Međutim, bolest koja se nekad najčešće povezivala uz rizične odnose s prostitutkama, u novom se mileniju ponovno širi u razvijenim zapadnim zemljama, često udružena sa zarazom HIV-om, i to gotovo isključivo u homoseksualnoj zajednici.

Kao i kod HIV-a, najveći razlog porasta zaraze sifilisom među muškarcima koji imaju odnose s muškarcima jest to da se radi o skupini koja čini svega 2% od ukupnog stanovništva jedne zemlje. Ta mala skupina prakticira izrazito rizičan spolni odnos (analni odnos), veći dio skupine sklon je promiskuitetu, usputnom seksu s nepoznatim osobama te spolnom odnosu uz korištenje opojnih sredstava. Kao i kod heteroseksualnih odnosa, nastradati će i nepromiskuitetni partneri, ni krivi ni dužni, pogotovo što je izbor partnera među skupinom koja čini 2% populacije izrazito sužen.

O svemu ovome na satovima zdravstvenog odgoja i dalje se šuti

 

Sifilis među homoseksualcima i biseksualcima u Vancouveru poprima 'razmjere epidemije'

Autor: Thaddeus Baklinski

Objavljeno: 10. lipanj, 2013.

VANCOUVER, 10. lipanj, 2013. (LifeSiteNews.com) – Obalno zdravstvo Vancouvera (VCH) i Centar za kontrolu bolesti Britanske Kolumbije (BCCDC) objavili su upozorenje da je zaraza sifilisom kod muških homoseksualaca i biseksualaca skočila do najviših razina kakve nisu zabilježene u više od 30 godina unazad na području Vancouvera.

Sudeći prema upozorenju, u 2012. je zabilježeno 371 novih slučajeva sifilisa u Britanskoj Kolumbiji. 80 posto tih slučajeva dijagnosticirano je na području koje pokriva Obalno zdravstvo Vancouvera, a prostire se sjeverno od Metro Vancouvera duž obale do Bella Coole, te se skoro u potpunosti radi o slučajevima koji se odnose isključivo na mušku homoseksualnu zajednicu.

Prema podacima o sifilisu Obalnog zdravstva Vancouvera bolest praktički nije postojala u ranim 1990.-tima. Tada je bilo samo 3 slučaja zaraze, većinom povezanih sa odnosima sa ženskim prostitutkama, koji su zabilježeni 1993. godine.  Do 1997. broj zaraženih je narastao na 22 slučaja, a zatim eksplodirao kada se bolest preselila u mušku homoseksualnu zajednicu u ranim 2000.-tima.

Prema podacima Agencije za javno zdravstvo Kanade zaraza sifilisa u Britanskoj Kolumbiji buknula je pretežito među muškarcima, što odgovara trendu na nacionalnoj razini. Na nacionalnoj razini došlo je do povećanja učestalosti sifilisa kod muškaraca od 870%  u razdoblju od 1999. and 2008.

„Muškarce koji imaju odnose s muškarcima potičemo na veću osviještenost u pogledu sifilisa i da u svoje redovite preglede uvrste i redovito testiranje na ovu infekciju,” rekao je dr. Réka Gustafson, medicinski službenik Obalnog zdravlja Vancouvera.

Stručnjaci u upozorenju navode kako se ova visoko zarazna bolest prenosi oralnim, vaginalnim ili analnim seksom te da je dovoljno da osoba bude u intimnom kontaktu s genitalijama, ustima ili rektumom zaražene osobe da razvije infekciju.

Tipični simptomi sifilisa su rane koje sliče na ugrize kukaca, osip na dlanovima i tabanima, groznica, natečene limfne žlijezde i gubitak težine.

Dr Gustafson upozorava da, ukoliko se ne liječi, sifilis može dovesti do trajne sljepoće, gubitka sluha, duboke boli u kostima, srčanih poremećaja, problema povezanih sa živčanim sustavom, neuroloških problema te čak i smrti, što se sve može dogoditi bilo u ranom ili kasnijem stadiju infekcije.

Zdravstveni stručnjaci također navode kako sifilis također povećava rizik od zaraze HIV-om. Na području koje pokriva Obalno zdravstvo Vancouvera, prema njihovom izvještaju 60 posto zaraženih sifilisom također su HIV pozitivni.

Dr Rich Lester, ravnatelj Odjela za spolno prenosive bolesti/HIV  Centra za kontrolu bolesti Britanske Kolumbije (BCCDC), upozorio je da se simptomi sifilisa lako mogu zamijeniti za simptome drugih bolesti te da vjerovanje da se prakticira „siguran seks“ može imati fatalne posljedice.

„Mnogo ljudi misli da prakticiraju 'siguran seks' ukoliko su pružali samo oralni seks partneru. Međutim, sifilis se lako prenosi bilo kakvim spolnim kontaktom,” rekao je Lester. „Povrh toga, u ranom stadiju sifilis ne mora imati nikakvih simptoma, a simptomi koji se pojave u kasnijem stadiju često se pogrešno pripisuju drugim bolestima.”

„Obalno zdravstvo Vancouvera (VCH) i Centar za kontrolu bolesti Britanske Kolumbije (BCCDC) preporučuju muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima da se testiraju svakih tri do šest mjeseci te da posjete liječnika ukoliko primjete rane, čireve ili bradavice na ili oko genitalija odnosno analnog područja,“ navodi se u upozorenju o epidemijskim razmjerima sifilisa. „Također, uvijek prakticirajte siguran seks na način da koristite kondom.“

Peter Saunders, predsjednik Udruženja kršćanskih liječnika, organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja okuplja liječnike i studente medicine kršćanskog svjetonazora, u svojoj nedavnoj objavi na blogu napisao je kako uobičajene preporuke većine službi za javno zdravstvo uvijek izostavljaju najučinkovitiju metodu za „smanjenje rizika“ od zaraze nekom od spolnih bolesti.

„Pa ću je stoga navesti ja,“ napisao je Saunders.

„Ukoliko ne želite samo smanjiti rizik od spolnih bolesti već ga u potpunosti eliminirati, vjenčajte se s djevicom ili djevcem i ostanite vjerni njoj ili njemu ‘dok vas smrt ne rastavi’. Nevjerojatno koliko je učinkovita ova metoda."

 

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!