Podržite nas!

Skandal u Švedskoj: bivši predsjednik Federacije za LGBT prava osuđen zbog silovanja mladića i prisiljavanja na prostituciju

28.10.2014 21:01

Ivo Josipović bio je prošle godine visoki pokrovitelj 17. po redu konferencije ILGA-e koja se održala u Zagrebu od 24. do 26. listopada. „Tada se po prvi puta u povijesti dogodilo da je putem video zida konferenciju ILGA-e otvorio predsjednik neke države. Ivo Josipović je tom prilikom održao i prigodni govor o pravima LGBT osoba i rekao kako Ustav Republike Hrvatske zabranjuje diskriminaciju po „rodnoj osnovi“ iako se u Ustavu RH nigdje ne spominje rod pa tako ni zabrana diskriminacije po „rodnoj osnovi“.“ Kako je moguće da predsjednik države sudjeluje i sponzorira događanja ove vrste kada se radi o organizaciji vrlo sumnjive prošlosti, organizaciji koja je svojedobno izgubila savjetodavni status u Ekonomskom i socijalnom vijeću UN-a (ECOSOC) zbog povezanosti s pedofilijom? No, ne radi se samo o prošlosti. Čelnici podružnica ILGA-e ovih dana pune inozemne medije zbog skandala povezanih s pedofilijom ili pronevjere izdašnih potpora koje primaju od vlada.

S predsjednicima ovakvih udruga i organizacija je hrvatski državni vrh prošle godine iza zatvorenih vrata dogovarao strategiju protiv predstojećeg referenduma o braku. Zakon o životnom partnerstvu radili su čelnici hrvatskih LGBT udruga unutar radne skupine koju je sastavilo Ministarstvo uprave, ne obazirući se na prava djece već misleći isključivo na interese homoseksualaca i njihovog životnog stila. Šira javnost u Hrvatskoj još uvijek nije upoznata s činjenicom da je udruga Domino, odnosno Queer Zagreb i direktor istoimenog festivala Zvonimir Dobrović, dovela lani notornog nizozemskog zagovornika pedofilije Gerta Hekmu u Zagreb, a Tportal mu je dao medijski prostor za širenje bolesnih ideja o seksu između odraslih i djece i potrebi snižavanja dobne granice za spolne odnose budući da prema njegovu mišljenju postojeća dobna granica predstavlja veliki problem afirmaciji LGBT osoba.

http://zdravstveniodgoj.com/news/pedofilska-posast-kruzi-hrvatskom

http://zdravstveniodgoj.com/news/splicani-ostro-protiv-t-portala-i-promicanja-pedofilije

http://zdravstveniodgoj.com/news/trazimo-istragu-tko-financira-promociju-pedofilije

http://zdravstveniodgoj.com/news/t-com-podrzava-pedofila-hekmu

 

Bivšeg predsjednika švedske Federacije za lezbijska, gej, biseksualna, transrodna i queer prava (RFSL, švedska podružnica ILGA Europe), Okružni sud u Halmstadu u Švedskoj osudio je u petak na zatvorsku kaznu od pet godina. Presuda je izrečena radi teškog oblika silovanja, svodništva, seksualnog iskorištavanja uzdržavane osobe, napada i kršenja povjerenja petorice mlađih muškaraca – objavili su švedski mediji. Prema presudi, 44-godišnji bivši predsjednik gay udruge Stefan Johansson silovao je mladiće koje je pozivao u svoj stan pružajući im smještaj. Davao im je alkohol, kanabis i druga opojna sredstva (lijek Tramadol), a zatim bi ih prisiljavao na analni i oralni seks. Trojicu mladića je prisiljavao i na prodaju seksualnih usluga u zamjenu za drogu i smještaj. Onima koji su htjeli ili uspjeli pobjeći, predsjednik RFSL-a prijetio je silom. Tužiteljstvo je dokazalo da je najmanje jednom prilikom stavio u piće 20-godišnjaku drogu te ga silovao dok je bio u bespomoćnom stanju.

Iskorištavanje mladića koji su živjeli kod Johanssona trajalo je najmanje od proljeća 2013, a policija je otkrila zlostavljanja u siječnju ove godine kad je došla u kontakt sa mladićima koji su živjeli kod Johanssona zbog istrage silovanja jednog drugog mladog muškarca. Istraga je počela u siječnju, sudski proces u lipnju, a zatvorska kazna određena mu je prošli tjedan. Osim na pet godina zatvora osuđen je i na plaćanje odštete od 545 tisuća švedskih kruna.

Slučaj uključuje i druge zločine – između ostalog je trošio i novac Federacije za lezbijska, gej, bisesksualna, transrodna i queer prava na privatne troškove – više od 23,000 švedskih kruna te je prevarom raspolagao i novcem koji je prikupljen za „istraživanje AIDS-a“.

Okružni sud je naglasio da su u određivanju duljine kazne uzeli u obzir da su u tijeku procesa psihijatri Stefanu Johanssonu dijagnosticirali poremećaj ličnosti.

Inače, ovo nije prvi skandal vezan za seksualno iskorištavanje maloljetnika ili mladića u RFSL-u. Prije nekoliko godina, predsjednik mladeži RFSL-a osuđen je, kako navode švedski mediji, zbog seksualnog zlostavljanja 13-godišnjeg dječaka koji je bio član organizacije. Isto tako, Međunarodna gay i lezbijska asocijacija (ILGA) čiji je član odnosno podružnica RFSL, je svojedobno izgubila savjetodavni status u Ekonomskom i socijalnom vijeću UN-a (ECOSOC) zbog povezanosti s pedofilijom. Nakon što su im svi ponovni zahtjevi za pristupom bili odbijeni, ILGA je pokrenula međunarodnu kampanju 2006. godine kako bi potakla svojih 550 podružnica da apliciraju za savjetodavni status u ECOSOC vijeću. Nakon toga, mnoge od podružnica dobile su pristup. Ova, švedska podružnica, RFSL, jedna je od najstarijih homoseksualnih udruga u svijetu, osnovana još 1950. godine i ima 28 lokalnih ogranaka.

Pod okriljem RFSL-a u 1970.-tima je osnovana Pedofila Arbets Gruppen (Pedofilska radna grupa) koja je lobirala za blaže kazne za seksualne zločine prema maloljetnicima kao i za snižavanje dobne granice za seksualne odnose. Nastojanjima homoseksualne udruge RFSL skoro je udovoljeno 1976. godine kada je posebna komisija švedske vlade iznijela prijedlog zakona u kom su bila sadržana oba prijedloga, dodatno uključujući i dekriminalizaciju incesta.

Međutim, ovaj prijedlog zakona ipak nikada nije usvojen, a RFSL je s vremenom promijenila službeni stav prema pedofiliji.

Unatoč tome, RFSL se i kasnije često sumnjičila za povezanost s pedofilijom. UN-ovo izvješće iz 1993. i švedska organizacija Save the Children (Spasimo djecu) optužili su RFSL da pomaže pedofilima budući da se preko nje u Švedskoj prodaje Spartacus, međunarodni vodič za gay putovanja. RFSL se branila kako Spartacus homoseksualcima pruža korisne informacije o prostituciji u raznim zemljama svijeta, ali da ne nudi informacije o dječjoj prostituciji. Međutim, u Spartacusu se mogu pročitati informacije da je u Japanu homoseksualni seks legalan s dječacima od 13 godina, te da se gay turistima preporučuju barovi i bordeli kao što su „Shy Boy“, „Boys“, „North Boy“, „School Mate“ i „Boogie Boy“. Što se tiče Tajlanda, Spartacus čak navodi i cijene dječaka koji u klubovima plešu goli na sebi noseći oznaku broja kako bi se turistima olakšao odabir. Turist vlasniku bara najprije plati „take-out“ naknadu i zatim ode u sobu gdje ga čeka seksualna usluga. Spartacus navodi da je cijena spolnog odnosa s dječakom 12 dolara, a cijena hotelske sobe otprilike duplo skuplja.

Čelnici i članovi ILGA-e i njezinih podružnica održali su prošle godine u Zagrebu od 24. do 26. listopada 17. po redu konferenciju ILGA-e pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića. Tada se po prvi puta u povijesti dogodilo da je putem video zida konferenciju ILGA-e otvorio predsjednik neke države. Ivo Josipović je tom prilikom održao i prigodni govor o pravima LGBT osoba i rekao kako Ustav Republike Hrvatske zabranjuje diskriminaciju po „rodnoj osnovi“ iako se u Ustavu RH nigdje ne spominje rod pa tako ni zabrana diskriminacije po „rodnoj osnovi“.

Izvor: Narod.hr/SVT/avpixlat.info

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.