Podržite nas!

Slovenija odlučno odbacila gay brak

21.12.2015 12:00

Svjetski mediji masovno izvješćuju kako su Slovenci na jučerašnjem referendumu odbacili istospolni „brak“ i posvajanje djece od strane istospolnih partnera. Spominju kako je zakon o istospolnom „braku“ odbačen uvjerljivom, gotovo dvotrećinskom većinom od 63% unatoč tome što se radi o najliberalnijoj državi bivše Jugoslavije. No, što je sve zakonom bilo predviđeno? Ono što je već prošlo parlamentarnu proceduru i što je osmislila slovenska ljevica pravi je horor za djecu, ljudska i vjerska prava. 

Svjetski mediji masovno izvješćuju kako su Slovenci na jučerašnjem referendumu odbacili istospolni „brak“ i posvajanje djece od strane istospolnih partnera. Spominju kako je zakon o istospolnom „braku“ odbačen uvjerljivom, gotovo dvotrećinskom većinom od 63% unatoč tome što se radi o najliberalnijoj državi bivše Jugoslavije.  Tako se Slovenija pridružila drugim slavenskim zemljama istočne i srednje Europe koje za razliku od zemalja zapadne Europe odbacuju gay agendu i stopiraju pokušaje da se na razini EU svim zemljama nametnu istospolni „brakovi“ i partnerstva. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, desna ruka predsjednika komisije, u lipnju je na večeri prikupljanja sredstava za LGBT ciljeve Equality Gala u Briselu izjavio kako je krajnji cilj svim zemljama EU nametnuti da „bez zadrške“ prihvate tzv. bračnu jednakost.

U ožujku je Nacionalna skupština Slovenije u kojoj većinu drži stranka političkog centra Mire Cerara donijela prijedlog zakona po kojem brak više nije zajednica žene i muškarca već zajednica dviju osoba. Prijedlog zakona je jedan od najliberalnijih zakona u Europi u pogledu istospolnog „braka“ i roditeljstva.

Građanska inicijativa „Za otroke gre“ (Radi se o djeci) pokrenula je potom prikupljanje potpisa kako bi se o svemu odlučivalo na referendumu. Za razliku od onoga što propisuje rigorozni hrvatski zakon o građanskom referendumu, njihova je inicijativa morala prikupiti samo 40.000 potpisa u mjesec dana, što su i uspjeli.  Međutim, kao i u Hrvatskoj, politička lijevo-liberalna elita pokušala je spriječiti održavanje referenduma pod izlikom da je referednum protuustavan budući da slovenski ustav zabranjuje referendume koji imaju za cilj ukidanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. GI „Za otroke gre“ obratila se tada Ustavnom sudu koji je krajem listopada donio odluku po kojoj Nacionalna skupština nema ovlasti odlučivati o neustavnosti referenduma.

Slovenci su već 2012. na referendumu odlučno odbacili proširivanje prava LGBT partnera u obiteljskom zakonu koji je donosio novele po kojima bi istospolni parovi bili u pravima izjednačeni s bračnim parovima i imali pravo na zajedničko posvajanje djece. Zakon o registriranom partnerstvu za istospolne parove (ZRIPS) u Sloveniji je donesen još 2006. Međutim, slovenska ljevica nije se željela pomiriti s voljom građana izraženom na referendumu i ove je godine pokušala ozakoniti još liberalniji zakon.

Što su sve građani Slovenije odbacili na jučerašnjem referendumu? Ono što je već prošlo parlamentarnu proceduru i što je osmislila slovenska ljevica pravi je horor za djecu, ljudska i vjerska prava. Zakonom se potpuno dekonstruira obitelj:

– ukidaju se pojmovi majka, otac u zakonima koji se odnose na obitelj,
– ukida se pojam braka kao zajednice muškarca i žene,
– uvodi se mogućnost sklapanja braka “dvije osobe” s mogućnošću posvajanja djece (i posljedično kupovanja djece od strane gay parova koji sami ne mogu imati biološke potomke),
– uvodi se besplatna umjetna oplodnja homoseksualnih parova,
– uvodi se LGBT certifikat bez kojeg nikome neće biti moguće natjecati se na natječajima vezanim za javna sredstva,
– uvodi se rodna ideologija u vrtiće i škole (po navedenom priručniku),
– ukida se financiranje privatnih (katoličkih) škola ako se ne slažu s uvođenjem rodne ideologije,
– nemogućnost prigovora savjesti javnih službenika (matičara, zdravstvenog osoblja itd),
– progon kritičnog govora o spomenutim pojmovima,
– LGBT certifikati za vjerske zajednice,

- nemogućnost da djed i baka posvoje unuka u slučaju npr smrti oba roditelja ili roditeljske nebrige.

Predlagatelji ovog zakona, Ujedinjena ljevica, tvrde kako su rezultati referenduma samo privremena prepreka njihovim ciljevima. Njihova zastupnica u parlamentu Violeta Tomić zaprijetila je: „Još uvijek nije gotovo. Prije ili kasnije zakon će biti prihvaćen.“

Podršku inicijativi „Za otroke gre“ netom prije referenduma dao je i papa Franjo govoreći hodočasnicima iz Slovenije kako je na strani „svih koji podupiru obitelj, strukturnu referentnu točku za život društva“.

 Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.