Podržite nas!

Slovenija odlučno odbacila gay brak

21.12.2015 12:00

Svjetski mediji masovno izvješćuju kako su Slovenci na jučerašnjem referendumu odbacili istospolni „brak“ i posvajanje djece od strane istospolnih partnera. Spominju kako je zakon o istospolnom „braku“ odbačen uvjerljivom, gotovo dvotrećinskom većinom od 63% unatoč tome što se radi o najliberalnijoj državi bivše Jugoslavije. No, što je sve zakonom bilo predviđeno? Ono što je već prošlo parlamentarnu proceduru i što je osmislila slovenska ljevica pravi je horor za djecu, ljudska i vjerska prava. 

Svjetski mediji masovno izvješćuju kako su Slovenci na jučerašnjem referendumu odbacili istospolni „brak“ i posvajanje djece od strane istospolnih partnera. Spominju kako je zakon o istospolnom „braku“ odbačen uvjerljivom, gotovo dvotrećinskom većinom od 63% unatoč tome što se radi o najliberalnijoj državi bivše Jugoslavije.  Tako se Slovenija pridružila drugim slavenskim zemljama istočne i srednje Europe koje za razliku od zemalja zapadne Europe odbacuju gay agendu i stopiraju pokušaje da se na razini EU svim zemljama nametnu istospolni „brakovi“ i partnerstva. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, desna ruka predsjednika komisije, u lipnju je na večeri prikupljanja sredstava za LGBT ciljeve Equality Gala u Briselu izjavio kako je krajnji cilj svim zemljama EU nametnuti da „bez zadrške“ prihvate tzv. bračnu jednakost.

U ožujku je Nacionalna skupština Slovenije u kojoj većinu drži stranka političkog centra Mire Cerara donijela prijedlog zakona po kojem brak više nije zajednica žene i muškarca već zajednica dviju osoba. Prijedlog zakona je jedan od najliberalnijih zakona u Europi u pogledu istospolnog „braka“ i roditeljstva.

Građanska inicijativa „Za otroke gre“ (Radi se o djeci) pokrenula je potom prikupljanje potpisa kako bi se o svemu odlučivalo na referendumu. Za razliku od onoga što propisuje rigorozni hrvatski zakon o građanskom referendumu, njihova je inicijativa morala prikupiti samo 40.000 potpisa u mjesec dana, što su i uspjeli.  Međutim, kao i u Hrvatskoj, politička lijevo-liberalna elita pokušala je spriječiti održavanje referenduma pod izlikom da je referednum protuustavan budući da slovenski ustav zabranjuje referendume koji imaju za cilj ukidanje ljudskih prava i temeljnih sloboda. GI „Za otroke gre“ obratila se tada Ustavnom sudu koji je krajem listopada donio odluku po kojoj Nacionalna skupština nema ovlasti odlučivati o neustavnosti referenduma.

Slovenci su već 2012. na referendumu odlučno odbacili proširivanje prava LGBT partnera u obiteljskom zakonu koji je donosio novele po kojima bi istospolni parovi bili u pravima izjednačeni s bračnim parovima i imali pravo na zajedničko posvajanje djece. Zakon o registriranom partnerstvu za istospolne parove (ZRIPS) u Sloveniji je donesen još 2006. Međutim, slovenska ljevica nije se željela pomiriti s voljom građana izraženom na referendumu i ove je godine pokušala ozakoniti još liberalniji zakon.

Što su sve građani Slovenije odbacili na jučerašnjem referendumu? Ono što je već prošlo parlamentarnu proceduru i što je osmislila slovenska ljevica pravi je horor za djecu, ljudska i vjerska prava. Zakonom se potpuno dekonstruira obitelj:

– ukidaju se pojmovi majka, otac u zakonima koji se odnose na obitelj,
– ukida se pojam braka kao zajednice muškarca i žene,
– uvodi se mogućnost sklapanja braka “dvije osobe” s mogućnošću posvajanja djece (i posljedično kupovanja djece od strane gay parova koji sami ne mogu imati biološke potomke),
– uvodi se besplatna umjetna oplodnja homoseksualnih parova,
– uvodi se LGBT certifikat bez kojeg nikome neće biti moguće natjecati se na natječajima vezanim za javna sredstva,
– uvodi se rodna ideologija u vrtiće i škole (po navedenom priručniku),
– ukida se financiranje privatnih (katoličkih) škola ako se ne slažu s uvođenjem rodne ideologije,
– nemogućnost prigovora savjesti javnih službenika (matičara, zdravstvenog osoblja itd),
– progon kritičnog govora o spomenutim pojmovima,
– LGBT certifikati za vjerske zajednice,

- nemogućnost da djed i baka posvoje unuka u slučaju npr smrti oba roditelja ili roditeljske nebrige.

Predlagatelji ovog zakona, Ujedinjena ljevica, tvrde kako su rezultati referenduma samo privremena prepreka njihovim ciljevima. Njihova zastupnica u parlamentu Violeta Tomić zaprijetila je: „Još uvijek nije gotovo. Prije ili kasnije zakon će biti prihvaćen.“

Podršku inicijativi „Za otroke gre“ netom prije referenduma dao je i papa Franjo govoreći hodočasnicima iz Slovenije kako je na strani „svih koji podupiru obitelj, strukturnu referentnu točku za život društva“.

 Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!