Podržite nas!

Španjolska nadomak zabrane abortusa

23.12.2013 14:08

Posljednjih 50 godina u kojima se dnevno, na najsuroviji način ubija na tisuće nerođenih beba, povijest će zacijelo pamtiti kao najmračnije doba u povijesti čovječanstva. Naša „moderna“ civilizacija okrutno napada upravo one najmanje, koji samo zato što još nemaju osobne dokumente, nemaju nikakva prava, pa ni pravo na život. Na sreću, diljem svijeta niču različiti pro-life pokreti, koji potpomognuti najnovijim znanstvenim spoznajama o prenatalnom životu, ipak uspijevaju potaknuti svoje vlade na promjenu okrutnih zakona. Zadnji pozitivan primjer je Španjolska.

Bivši španjolski premijer Zapatero i njegova socijalistička vlada u svoja su dva mandata provodili radikalne liberalne reforme španjolskog društva dok su gospodarstvo, posebice ogromnu nezaposlenost, ostavljali po strani. Te su reforme obuhvaćale i reformu zakona o abortusu na način da je trenutno na snazi zakon koji dozvoljava prekid trudnoće na zahtjev do 16. tjedna, do 22. tjedna ukoliko je ugrožen život majke te sve do porođaja ukoliko se otkriju „ozbiljne“ anomalije ploda zbog kojih je fetus „životno nekompatibilan“.  Također je dozvoljen abortus maloljetnicama na zahtjev, bez odobrenja roditelja. „Pilula za jutro poslije“ može se kupiti bez liječničkog recepta.

Pošto se pod postojećim socijalističkim zakonom dnevno u Španjolskoj ubije 300 beba, u studenom su se dogodili prosvjedi protiv tog zakona u 46 španjolska grada pod nazivom „Španjolska za nula abortusa“. Na tisuće Španjolaca marširalo je istovremeno u prosvjedima protiv tog zakona. Novi premijer koji dolazi iz Pučke stranke počinje izgleda ispunjavati svoja predizborna obećanja i najavljuje bitna ograničenja u zakonu o abortusu.

 

Konačno dobre vijesti iz Španjolske: Vlada ograničava pravo na abortus!

Premijer Mariano Rajoy ispunio je obećanje i krenuo u promjenu liberalnog zakona socijalističke vlade

Vlada španjolskog premijera Mariana Rajoya odlučila je konačno ispuniti svoje predizborno obećanje i ograničiti pravo na abortus, dopuštajući ga samo u slučajevima ugroženosti života majke i silovanja.

Vladajuća Pučka stranka tako je započela opozivati radikalne liberalne reforme španjolskog društva koje je sprovela socijalistička vlada tijekom svoja dva mandata, a počela je od onog najvažnijeg – života nerođenih. Ako prijedlog Rajoyeve vlada prođe u parlamentu, a prema svakoj logici hoće jer Pučka stranka ima većinu u njemu, u Španjolskoj će, dakle, biti dopušten abortus samo u slučajevima kada je trudnoćom ugrožen život majke ili kada je silovana. U svakom od tih slučajeva žena će morati imati odobrenje još dvoje liječnika osim onog u njezinoj bolnici i morat će čekati sedam dana od odluke o abortusu do njegova izvršenja. Institucija tzv. elektivnog abortusa odlazi u Španjolskoj, nadamo se zauvijek, u ropotarnicu povijesti.

Podsjetimo, socijalistički premijer Jose Luis Zapatero proglasio je zakon po kojem je Španjolkama bio dopušten abortus na zahtjev do 16. tjedna trudnoće, pa i kasnije u nekim slučajevima. Također, ako su navršile 16 godina Španjolke su mogle obaviti abortus bez suglasnosti njihovih roditelja. To će uskoro biti promijenjeno.

“Ne možemo dopustiti da život nerođena djeteta ovisi o odluci majke”, rekao je ministar pravde Alberto Ruiz-Gallardon. Njegova je stranka pred izbore obećala kako će taj zakon promijeniti kada dođe na vlast, a sada to i čini, nakon dvije godine. Za neke stvari nikada nije kasno, kao što ide poslovica.

Bitno.net

 

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.