Podržite nas!

Španjolski kardinal pod istragom jer je homoseksualnost nazvao 'defektom'

16.02.2014 18:50

Sudeći prema vijestima koje stižu iz Španjolske, prva žrtva izvješća Lunacek mogao bi postati 84-godišnji umirovljeni nadbiskup Pamplone i budući kardinal kojeg je imenovao papa Franjo Fernando Sebastian Aguilar zbog toga što je u intervjuu za jedne novine progovorio o biološkoj datosti homoseksualnog odnosa, odnosno činjenici da je takav odnos neplodan i ne može proizvesti novi život. Budući kardinal nalazi se pod istragom javnog tužiteljstva jer ga je homoseksualna udruga prijavila zbog „govora mržnje“. U Španjolskoj je vlada socijalističkog premijera José Luis Rodríguez Zapatera ozakonila istospolni brak 2005. godine unatoč velikim prosvjedima građana.

Izvješće Lunacek usvojeno je 4. veljače u Europskom parlamentu kao „Akcijski plan mjera EU protiv homofobije i diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta“. Iako je usvojena rezolucija neobvezujuća, sam njen sadržaj duboko potkopava pitanje univerzalnosti ljudskih prava i predstavlja svojevrstan okvir za uvođenje totalitarnih mjera u državama članicama koje se ne uspiju oduprijeti pritisku moćnog homoseksualnog lobija čija su ispostava brojne LGBT udruge instalirane u svakoj od zemalja. Mjere kojima se zemlje članice EU pozivaju da „registriraju i istražuju zločine iz mržnje prema LGBT osobama te da donesu potrebne zakone kojima će se kažnjavati poticanje na mržnju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta“ užasnule su američkog kongresmena Chrisa Smitha, zamjenika voditelja američke delegacije pri OESS-u, koji je pozvao Skupštinu OESS-a da glasuje protiv usvajanja Načela Yogyakarte. LGBT lobi tada je doživio težak poraz pred ovom institucijom, ali je zato Europski parlament podlegao pritisku i usvojio rezoluciju na temelju Izvješća Lunacek, koje je u principu preslika i preformulacija radikalnih Načela Yogyakarte, čime je pokazao elementarno nepoznavanje načela univerzalnosti ljudskih prava.

Prije donošenja rezolucije, kritičari Izvješća Lunacek upozoravali su i da se izvješće temelji na lažnim statističkim podacima o ugroženosti homoseksualaca, lezbijki i transrodnih osoba na području Europe, a posebice je to isticala jedna udruga homoseksualaca u Velikoj Britaniji. Kritičari su također upozorili na zabrinjavajući trend sve brojnijih napada na vjernike, svećenstvo i vjerske objekte te da Izvješće Lunacek može ovaj trend dodatno pogoršati budući da se u njemu poziva zemlje članice da „odustanu od donošenja zakona…. kojima se ograničava sloboda izražavanja u svezi sa seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom“. Ovime se podrazumjeva da LGBT osobe mogu pred zakonom biti jedino žrtve, a nikad počinitelji zločina iz mržnje te da ograničenja njihove slobode izražavanja nikada nisu legitimna. To uključuje „istospolno ljubljenje pred katedralom“, „Bogorodicu u lezbijskom zagrljaju“, uvredljive poruke prema biskupima, pa čak i fizički napadi na njih te razne druge oblike izrugivanja vjerničkih svetinja na povorkama ponosa i sličnim okupljanjima. 

 

Španjolski kardinal pod istragom jer je homoseksualnost nazvao 'defektom'


MADRID, Španjolska, 7. veljače, 2014. (LifeSiteNews.com) – Španjolski javni tužitelj pristao je otvoriti istragu nad 84-godišnjim umirovljenim nadbiskupom Pamplone i budući kardinalom Fernandom Sebastianom Aguilarom nakon što je prošlog mjeseca španjolska homoseksualna udruga pokrenula tužbu protiv njega optužujući ga za govor mržnje jer je homoseksualnost nazvao „defektnim načinom seksualnog izražavanja.”

Nadbiskup Aguilar, kojeg je papa Franjo nedavno imenovao za kardinala, izjavio je za španjolske novine Diario Sur 20. siječnja kako spolni odnos „ima svoju strukturu i svrhu, a to je prokreacija.”

„Homoseksualac koji nije u mogućnosti ostvariti prokreaciju ima nedostatak,” rekao je. „Naša tijela imaju mnoge nedostatke. Ja imam visok krvni pritisak i to je nedostatak koji moram pokušati ispraviti na sve moguće načine.“  U tom kontekstu je nadbiskup Aguilar spomenuo i da se u mnogo slučajeva istospolna sklonost ispravnim tretmanom može izliječiti.

 Ove su riječi razbjesnile članove homoseksualne udruge Colegas koja je podnijela tužbu navodeći da riječi budućeg kardinala „jasno navode na mržnju i diskriminaciju,” što je kazneno djelo jer se time krše ustavne odredbe.

„Španjolska je moderna sekularna država i ovakve vrste izjava od strane Crkve moraju biti kažnjene budući da su članovi klera najmanje kvalificirani za raspravu o seksualnim defektima, ponajviše zbog toga što za sobom vuku skrivene slučajeve zlostavljanja djece i pedofilije,” rekao je predsjednik udruge Colegas Antonio Ferre nakon podnošenja tužbe.

Javni tužitelj Juan Carlos Lopez započeo je preliminarnu istragu „kako bi se utvrdilo da li navodi koji se nadbiskupu stavljaju na teret predstavljaju kazneno djelo,” izvješćuje AFP.

U homoseksualnoj udruzi Colegas tvrde kako je ovo prvi puta da je u Španjolskoj otvorena istraga takve vrste.

Nadbiskup Aguilar ne pripada konzervativcima unutar Katoličke Crkve i vrlo je bliska osoba pape Franje. U spomenutom razgovoru nadbiskup Aguilar spomenuo je i kako su neke izjave pape Franje o istospolnim osobama mnogi mediji izokrenuli i tumačili na pogrešan način.

 

„Papa je pun poštovanja prema svim ljudima, ali zbog toga neće izdati ili mijenjati nauk Crkve. Jedno je imati suosjećanje prema homoseksualnim osobama, a drugo moralno opravdavati homoseksualnu praksu“ – rekao je nadbiskup Aguilar.

U međuvremenu je reforma zakona o pobačaju koju je obećala provesti vlada premijera Mariana Rajoya iz Pučke stranke razbjesnila pripadnice radikalne feminističke skupine Femen koje su svoj bijes iskalile na nadbiskupu Madrida.  Aktivistkinje skupine Femen golih su grudi napale kardinala Antonia Rouco Varelu, nadbiskupa Madrida, u nedjelju 2. veljače dok je izlazio iz automobila i pokušavao ući u crkvu kako bi slavio Svetu Misu. Aktivistkinje krive kardinala za to što će španjolska vlada usvojiti zakon kojim će se ograničiti abortus.

Feminiskinje su na kardinala bacale krvave gaćice i golim se grudima gurale na njega uzvikujući „Abortus je svetinja“ i razne vulgarnosti.

„Na nadbiskupa se sručila kiša gaćica natopljenih krvlju zbog naših nezakonitih pobačaja,“ stoji na internetskoj stranici skupine Femen. „Taj trenutak doveo je kardinala do mističnog iskustva.”

Župljani su pomogli kardinalu da uđe u crkvu, ali su bili prisiljeni zatvoriti vrata crkve.

Prema tvrdnjama feminističke skupine Femen, napad je simbolizirao zahtjev za „potpunom obustavom“ reformi zakona o pobačaju kojima će se u Španjolskoj ograničiti abortus.

„Ukoliko se to ne dogodi, naš goli rat će se nastaviti protiv svakog tko ugrozi naše pravo na abortus!” stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Spomenuta reforma eliminirati će odredbe zakona koje je donijela prethodna socijalistička vlada 2010. po kojima je abortus na zahtjev bio dozvoljen do navršenih 14 tjedana trudnoće. Novi zakon također će eliminirati malformacije fetusa kao razlog majkama da počine abortus i uvesti će obavezni pristanak roditelja za abortuse kod maloljetnica, što trenutno nije zakonski uvjet.

Alberto Ruíz-Gallardón, španjolski ministar pravosuđa i glavni zagovornik reforme zakona, rekao je novinarima kako je napad na kardinala bio „sramotan“.

Ranije ovog mjeseca poručio je: „Nikakva uvreda, vikanje, prezir ili omalovažavanje neće ovog ministra natjerati da odustane od ispunjenja svog obećanja da…. se zakonski reguliraju prava žena, ali isto tako i prava začetog i nerođenog djeteta.”

Izvor: Lifesitenews.com

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.