Podržite nas!

Spol uzmiče pred rodom

18.03.2013 07:30

Dosljedna primjena rodne ideologije dovodi do posve konkretnih praktičnih problema. U školama u Massachusettsu učenici mogu odabrati svoj rod bez obzira na spol. Ukoliko bi netko učenika oslovio prema fizičkom (spolnom) izgledu, a ne prema rodnom opredjeljenju, osoblje škole to može smatrati uvredom i izreći kaznu takvom učeniku. Ali, rod je promjenjiva kategorija te se tako neki teenager može izraziti kao žensko samo zato da bi dobio "pravo" koristiti ženske tuševe, svlačionice i slično.

Jer ako je spolna različitost nevažna za brak, kako onda ona može biti važna za bilo kakve druge običaje, npr. za odabir svlačionice ili kupaonice? U Massachusettsu se provodi iskorjenjivanje spolne različitosti iz zakona o obrazovanju. Ali, ako je dopuštanje osobama da sami identificiraju svoj rod pitanje pravde, tada je zadaća prava riješiti praktične probleme te implementacije. To je ključna lekcija zakonodavstva ljudskih prava.


Sky Fall: rodna ideologija stiže u školu

AUTOR: ADAM J. MACLEOD

Suautor: Andrew Beckwith. 

11. ožujka, 2013. (PublicDiscourse) – U raspravama sa zagovornicima redefiniranja braka često čujemo tvrdnje kako branitelji braka i spolne različitosti pretjerano burno reagiraju na kulturološke i zakonske promjene. „Trčite uokolo i vičete kao da se ruši nebo,“ govore nam. „U Massachusettsu imamo istospolne brakove već cijelo jedno desetljeće, i znate li što? Nebo se još nije srušilo.”

 

Stvari tamo postaju zbilja čudne.

To naravno nije argument, nego pokušaj da se zaključi svaka rasprava o tome, što bi značilo da se iz zakona ukloni svaki trag razlika u spolovima. Baš kao što u zadnjem filmskom hitu o Jamesu Bondu spominjanje fraze „rušenje neba“ pretpostavlja okončanje postupka.

Nijedan ozbiljan sudionik trenutačne rasprave o braku ne trči okolo kao Pilić Milić[1]. Branitelje braka prvenstveno brinu dugoročne implikacije redefiniranja te institucije. Možda ne možemo očekivati da redefinicija braka odmah dramatično izmijeni kulturnu praksu. Naposljetku, bila su potrebna gotovo dva naraštaja da se u cijelosti shvate posljedice revolucije razvoda 1960-ih i 1970-ih. No, u Massachusettsu, gdje su 2003. godine razlike među spolovima izbrisane iz zakona o braku, doista se događaju čudne stvari.

Prije dvije godine zakonodavac je u Massachusettsu donio zakon prema kojem je zabranjena, među ostalim, diskriminacija u javnim školama na osnovi „rodnog identiteta“. Zakon definira rodni identitet kao „identitet, izgled ili ponašanje koje se odnosi na rod neke osobe“, što nije određeno „fiziologijom osobe ili spolom dodijeljenim na porodu“.

Na temelju tog zakona, ministarstvo obrazovanja savezne američke države Massachusetts (MDOE) izbrisalo je iz javnih škola sve razlike među spolovima. Prema novoj uredbi, škole su obvezne dopustiti djeci da koriste kupaonice i igraju u sportskim ekipama prema rodu koji osobno identificiraju kao svoj, a ne prema svojem anatomskom spolu. Uredba također opominje škole da eliminiraju spolne i rodne razlike u diplomskoj odjeći, tjelesnom odgoju i drugdje.

Prema zakonima Massachusettsa, veza između rodnog identiteta i spolne razlike sad se smatra povijesnom nezgodom, rezultatom proizvoljne (u najboljem slučaju) ili pogrešne dokumentacije na porodu. Evo objašnjenja iz Uredbe MDOE-a:

Nečiji rodni identitet urođena je, uglavnom nepromjenjiva karakteristika osobnosti svakog pojedinca koja se općenito utvrđuje u dobi od četiri godine, iako dob u kojoj pojedinci počinju shvaćati i izražavati svoj rodni identitet može varirati temeljem društvenog i obiteljskog razvoja svake osobe. Kao posljedica toga, osoba koja najbolje može odrediti rodni identitet učenika jest on sam odnosno ona sama.

Budući da je dijete jedino odgovorno za identifikaciju svog vlastitog roda, pravila zahtijevaju da školski službenici traže od učenika dopuštenje prije no što otkriju njegov/njezin rodni identitet njegovim ili njezinim roditeljima.

To nije sve. Prema pravilima, učenici koji ne podrže rodni identitet školskog kolege ili kolegice trebali bi biti kažnjavani. Nakon osude nasilja u školi, uredba podržava memorandum koji je ravnatelj škole u Massachusettsu poslao nastavnicima, upućujući ih da discipliniraju studente koji se obraćaju transrodnom učeniku njegovim ili njezinim imenom, ili zamjenicom koja odgovara njegovom ili njezinom anatomskom spolu. Takvo ponašanje „ne smije se tolerirati“.

MDOE opravdava ova pravila pedagoškim razlozima: „Svim učenicima potrebna je sigurna i podržavajuća školska okolina da napreduju akademski i razvojno“. Pod tim „svi učenicii“ MDOE jamačno misli na sve učenike koji dijele MDOE-ov pojam o spolu i rodu kao individualnom izboru.

Nije teško zamisliti tko će prigrliti MDOE-ovu zamisao. U pravilima se još navodi:, „Učenika koji kaže da je djevojka i želi da ga se tako smatra tijekom nastave i u svakom, ili gotovo svakom, drugom području njezinog života, treba poštivati i tretirati kao djevojku“ (naš naglasak). Upozorenje kako učenik može poželjeti da ga se tretira kao mladića odnosno djevojku u određene svrhe izgleda kao implicitno prihvaćanje da rodni identitet, zapravo, nije nepromjenjiva karakteristika, na čemu MDOE inzistira, nego se štoviše može vremenom prilagoditi. A u uredbi se navodi kako zakon „ne zahtijeva dosljedno i jednoobrazno dokazivanje rodnog identiteta” (originalan naglasak).

Lajkajte ako želite braniti pravi brak. 

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!

Iako ne vjerujemo da će dječaci u tinejdžerskim godinama biti jako zainteresirani za podrijetlo rodne osobnosti, nije teško pretpostaviti da će rado prihvatiti njezine implikacije za muško-ženske aktivnosti.

Možda je to razlog zašto mnogi roditelji u Massachusettsu te propise smatraju šokantnima. Moramo priznati da nismo iznenađeni. Zakonodavac je Massachusettsu mnogo godina radio na iskorjenjivanju spolnih različitosti iz zakona. Ovaj nam se rezultat čini logičnom posljedicom tih napora.

Redefiniranje braka u svrhu eliminiranja seksualne komplementarnosti kao nužne karakteristike ne obvezuje državu da prisili djevojčice da svoje svlačionice dijele s dječacima. No postoji određena logička povezanost. Jedna od premisa koja opravdava redefiniranje braka također utemeljuje te nove propise, to jest, pogled da je seksualna različitost nevažna za prakticiranje braka.

No ako je seksualna različitost nevažna za brak, kako onda ona može biti važna za ikakve običaje? Onog dana kada država odredi da seksualna različitost više nije legitiman razlog za proširenje posebnog priznanja muško-ženskoj monogamiji, više ne postoji načelan razlog za zadržavanje spolne različitosti u manje intimnim običajima/praksama. Ako nečija anatomska stvarnost nije važna za njegov brak, još je manje jasno zašto bi onda ona trebala biti važna za nečiji odabir kupaonice.

Kako bismo bili sigurni, postoje razborite implikacije iskorjenjivanja spolne različitosti iz zakona o obrazovanju. No ako je dopuštanje osobama da sami identificiraju svoj rod pitanje pravde, tada je zadaća prava riješiti praktične probleme te implementacije. (To je ključna lekcija zakonodavstva ljudskih prava.)

Iako se budući praktični problemi mogu činiti očitim, zakon ne priznaje da bi oni uopće mogli postojati. Ako dječak koji se identificira kao djevojčica doista jest djevojčica, kao što to zakon navodi, tada je smatrati njegovu prisutnost u ženskoj svlačionici štetnom sasvim iluzorno. Nije ni čudo da Massachusetts i neke druge države potiču školske službenike na kažnjavanje učenika koji se protive tom sporazumu.

Postoje i druge indikacije da će oni koji opažaju nerazdvojive razlike između muškaraca i žena sve više biti marginalizirani u javnom životu Massachusettsa. Prije nekoliko mjeseci savezni sud u Massachusettsu presudio je da je uprava za kazneni sustav ministarstva pravosuđa Massachusettsa dužna pokriti troškove operacije promjene spola zatvoreniku koji služi kaznu zbog ubojstva jer je to njegovo ustavno pravo. Okrutna je i neobična kazna, obrazložio je sud, prisiliti zatvorenika na zadržavanje njegove anatomije nepromijenjenom za vrijeme izdržavanja kazne u zatvoru.

Ta se presuda može činiti nepovezanom s uklanjanjem spolnih različitosti iz zakona, ali ne i za sud. Sud je diskreditirao stručne svjedoke države Massachusetts koji su izrazili sumnju u medicinsku opravdanost operacije promjene spola i koji su preporučili da se umjesto toga liječe psihološki i emocionalni poremećaji zatvorenika.

Sud je presudio da te preporuke „nisu unutar raspona koji bi od razumnih profesionalaca bio prihvatljiv“. Drugim riječima, sud je odlučio da niti jedan razuman profesionalac ne bi odbio operaciju promjene spola muškom zatvoreniku koji se identificira kao žena.

Lekcija je jasna. Ako mislite da su muško i žensko dva različita spola pri rođenju određena vašom anatomijom, tada se nemojte niti truditi biti stručnim svjedokom na Okružnom sudu Sjedinjenih Država u Massachusettsu. Niti možete čiste savjesti poslati svoju djecu u javnu školu u Massachusettsu. Pogled na ljudsku narav koji se donedavno smatrao očitim postaje izvorom diskvalifikacije iz sudjelovanja u javnom životu.

Kao pravnici imamo prilike vidjeti logiku ove posljednje regulatorne inovacije. No kao očevi smatramo da su oni koji su zastrašeni propisima MDOE-a jedini građani Massachusettsa koji vjerodostojno mogu tvrditi da su pri zdravoj pameti. Ako nebo ne pada, tada u najmanju ruku pokazuje zloslutne procijepe.

Adam MacLeod je izvanredni profesor na pravnom fakultetu Faulkner University’s Thomas Goode Jones School of Law i gostujući predavač u ak. god. 2012.-2013. na studiju James Madison Program sveučilišta Princeton University. Andrew Beckwith je izvršni potpredsjednik i generalni savjetnik Obiteljskog instituta Massachusettsa (Massachusetts Family Institute). Ovaj je članak prenesen uz dopuštenje The Public Discourse.[1] Chicken Little (animirani film, 2005.) - Lažnom uzbunom da se nebo ruši na njihov gradić, razigrani je klinac Pilić Milićc (glas Krešimira Mikica) prije godinu dana dobro nasmijao svoje sumještane iz grada Žirevog Žirja. Povod svemu bio je običan žir koji je Pilića udario u glavu, a kaos i strka koje je tom prilikom izazvao hrabrog su klinca pretvorili u gotovo filmsku zvijezdu i antijunaka kojem se svi podsmjehuju.