Podržite nas!

Sudac prisilio majku da svoje dijete preda homoseksualnom paru – posljednji primjer ludosti surogatstva

22.11.2015 22:05

Ponašanje ovog suca pokazuje da su strahovi organizatora peticije protiv nametanja surogatstva svim zemljama članicama Vijeća Europe itekako utemeljeni u stvarnosti. Ukoliko već niste potpisali peticiju, pozivamo vas da to svakako učinite. Potrebno je poduzeti sve što je u našoj moći da se spriječi ovakva vulgarna komercijalizacija djece i maternica u Hrvatskoj.

Autor: Steve Weatherbe

Objava: 20. studeni, 2015.

LONDON, 20. studeni, 2015. (LifeSiteNews) – Zamršeni spor oko skrbništva nad djetetom koje je začeto umjetnim putem ostavio je majku ožalošćenu i zavadio homoseksualne i kršćanske aktiviste.

Slučaj „H protiv S“ završio je tako što je 44-godišnja majka „S“ posljednji put podojila svoje 15-mjesečno dijete u kafeteriji suda i predala ga ocu, donatoru sperme, koji ga je spremno čekao, i njegovu homoseksualnom partneru.

I H i S oboje su rumunjski imigranti te dugogodišnji prijatelji koji su se neslužbeno dogovorili da začmu dijete umjetnim putem koristeći kućni pribor za osjemenjivanje. Međutim, u međuvremenu su prekinuli odnos i majka je ocu i njegovu ljubavniku uskratila roditeljska prava, zbog čega se umješao sud.

Sudac Alison Russell, koji je presudio u korist homoseksualnog para podnositelja tužbe, iskoristio je slučaj da pozove zakonodavce na donošenje zakona, sličnog onome koji imaju Sjedinjene Države, koji bi prisilio sve uključene u sporazum o surogatstvu da potpišu pravovaljane ugovore.

„Velika Britanija međutim nema takav pristup u primjeni, što znači da ... ukoliko se surogat majka predomisli, jedina mogućnost koju druge uključene strane imaju je obratiti se sudu,“ naveo je sudac u presudi.

„S obzirom koliko su ovakve pravne bitke vremenski i emocionalno iscrpljujuće, ovaj slučaj nam možda ukazuje da je vrijeme zrelo da se revidira postojeća legislativa na području surogatstva.“

Međutim, Paul Tully iz Društva za zaštitu nerođene djece za LifeSiteNews je izjavio da slučaj razotkriva probleme vezane uz „pretvaranje ljudskog života i djece u robu na tržištu“ koje je svojstveno in vitro oplodnji i drugim metodama začeća.

Njegova udruga protivi se umjetnim metodama začeća ne samo zbog toga što time živa bića, njihove jajne stanice i spermiji postaju roba na tržištu, već i zbog toga što se žrtvuju nerođene bebe koje se prema potrebama roditelja smatraju viškom.

Također, „u ovom slučaju i u mnogim drugim slučajevima postoji problem zbog posvojenja djece od strane istospolnih parova“, rekao je Tully. svoju njegovu biološku majku i oca.“

Roditelji su pristali na dijeljenje skrbništva nad djetetom, ali sada majka tvrdi da je začeće djeteta bila njezina ideja, a da je njezin stari prijatelj iz Rumunjske bio samo donator sperme koji bi kao takav imao pravo posjećivanja djeteta jer je smatrala da je dobro za dijete da ima očinsku figuru u svom životu. „Dijete sam rodila samo za sebe,“ rekla je prošlog tjedna za Daily Mail majka, nakon što je napokon prestala zabrana komentiranja sudskog postupka u medijima. Otac H na sudu je rekao kako je zamisao o bebi potekla od njega i njegova ljubavnika, koji je S upitao želi li za njih dvoje biti surogat majka.

Ali iz mnogih e-mail poruka koje su suprotstavljene strane u sporu izmjenjivale očito je da se istospolni par ponašao kao dvoje zabrinutih „roditelja“ čak i prije rođenja djeteta i sudac, ne samo da je prihvatio njihovu verziju događaja umjesto majčine, već je njihov stav okarakterizirao kao više usmjeren prema djetetu, a za majčine stavove okrivio je „homofobiju“. I tako je, bez obzira na stres odvajanja od majke koji podnosi dijete i bez obzira što je majci slomljeno srce, skrbništvo nad djetetom dodijeljeno istospolnom paru.

Tully oprezno izbjegava zauzeti stranu u sporu, ali primjećuje: „Majka je bila zavedena i izmanipulirana te krivo savjetovana  u vezi prihvaćanja uloge da bude surogat majka. Ali koliko god su njezine odluke bile loše, sada njezina situacija izaziva suosjećanje.“

Koncept surogatstva u suprotnosti je s prirodnim roditeljskim osjećajima, rekao  je Tully, u tolikoj mjeri da surogat majke često abortiraju djecu koju su prema ugovoru pristale nositi ukoliko se par naručitelj povuče i odustane zbog toga što, primjerice, dijete ima neki zdravstveni hendikep. „Surogatstvo može poticati na okrutne stavove.“

Tullyjeva glavna briga u vezi slučaja je to što će on postati razlogom da se donese zakon o ugovorima o surogatstvu. Trenutno u Velikoj Britaniji surogat majke ne smiju naplaćivati drugim osobama što nose njihovo dijete iako je dozvoljeno da primaju naknadu troškova. Međutim, Tully upozorava kako će tek ozakonjenje surogatstva u potpunosti otvoriti put prema komercijalizaciji surogatstva i „pretvaranju djece u tvorničke proizvode.“

Izvor: LifeSiteNews

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!