Podržite nas!

Suknja za dečke, brada za cure u srednjim školama u Francuskoj

19.05.2014 08:15

U Francuskoj ministarstvo obrazovanja već dulje vrijeme eksperimentira nad učenicima mainstreamizirajući rodnu ideologiju kroz kurikulum o jednakosti u obrazovanju na toliko drastičan način da skandali u školstvu ne jenjavaju. Sada su navodno učenici sami došli na ideju da dečki počnu dolaziti u školu u suknjama za što su odmah dobili blagoslov školskog vodstva i ministarstva obrazovanja. Oni dečki koji su se sramili pokazati svoje noge mogli su doći noseći naljepnice  „Ja se borim protiv seksizma, a ti?“. Zbog protuprosvjeda koje je organizirala „La Manif Pour Tous“ izbile su tučnjave s učenicima pred školama. Na sličan nasilan način reagiraju i učenici u školama u Massachusettsu kada im odrasli pokušavaju otvoriti oči protiv rodne teorije i promicanja homoseksualnosti čemu su konstantno izloženi u školama i vrtićima od najranije životne dobi. Samo je pitanje vremena kada će se slične inicijative pojaviti i u Hrvatskoj od strane nekih „naprednih“ „omladinskih“ udruga.


Školsko osoblje u Francuskoj poziva dečke da nose suknje u znak protesta protiv seksizma


Objavljeno: 16. svibanj, 2014.

U sklopu demonstracija protiv spolne diskriminacije školsko osoblje u zapadnoj Francuskoj poticalo je cure i dečke da u školu nose suknje u petak, 16. svibnja,  kako izvješćuju lokalni mediji. Protest koji je trebao trajati cijelog dana ima naziv „Što pokazuje suknja“, a zamišljen je kao način borbe protiv seksizma u francuskim školama i promjene stavova o jednakosti u zemlji.

Iako su na ideju za dan u suknjama došli sami učenici, Školska akademija Nantesa izrazila je podršku inicijativi i pozvala učenike 27 srednjih škola da sudjeluju, kako navode u svom priopćenju. Kampanja se nastavlja na sličan protest koji je već prošle godine organiziran u Francuskoj u kojem je sudjelovalo nekoliko muških profesora srednjih škola.

Međutim, za razliku od demonstracija iz 2013. godine, ove je godine inicijativa izazvala negodovanja, naročito od strane pokreta protiv istospolnih „brakova“, čiji su predstavnici tražili otkazivanje događaja. Nakon što se plakat za događaj „Što pokazuje suknja“ pojavio na društvenim mrežama neki su osudili ponašanje školskog osoblja zbog toga što izravno pozivaju dječake da nose suknje u školu. Drugi su događaj usporedili s nastupom austrijskog transvestita Conchite Wurst na Eurosongu, koji je nedavno svojom pobjedom privukao međunarodnu pozornost. Francuska politička aktivistkinja i bivša voditeljica organizacije „Manif Pour Tous“ Frigide Barjot upitala je francuskog ministra obrazovanja Benoit Hamona da li to znači da bi cure trebale početi nositi bradu.

„Školska akademija Nantesa nije pozvala dječake da dođu u suknjama“, pojasnio je u srijedu njihov glasnogovornik za agenciju France-Presse. Umjesto toga, školski odbor poziva tinejdžere, kako muške tako i ženske, da dobrovoljno sudjeluju u demonstracijama.

Ova gender-bending (iskrivljavanje granica očekivanih rodnih uloga i rodnog izražavanja) kampanja počela je nekoliko mjeseci nakon što je francusko Ministarstvo obrazovanja objavilo izvješće o navodno neobuzdanom seksizmu prisutnom u francuskim školama. Tada su protivnici rodne teorije u Francuskoj kritizirali zaključak ministarstva o tome da dečki uživaju povlašteni tretman i optužili su vladu da nameće ideju o rodu kao društvenom konstruktu kroz nacionalni obrazovni sustav, izvješćuje The Telegraph

Kampanja „Što pokazuje suknja“ koja potiče francuske dječake da se u razredu pojave u tradicionalno ženskoj odjeći izazvala je snažne protuprosvjede od strane konzervativnih udruga.

Oko 200 članova organizacije „Manif pour Tous“ okupilo se pred vratima škole Lycée Clémenceau u gradu Nantesu u zapadnoj Francuskoj u četvrtak popodne.

Prosvjednici iz „Manif pour Tous“ nosili su plakate s natipisima „gender teorija nije moj izbor” i „recimo NE rodnoj teoriji,” izvješćuje TV kuća France 24.

Tenzije su se podigle nakon što je grupa od stotinjak učenika i lijevo orijentiranih prosvjednika počelo uzvikivati „nećemo fašiste u školama“ i „jednakost”, prenosi novinska agencija AFP.

Bacali su jaja na prosvjednike iz organizacije „Manif pour Tous“, a prije negoli su se prosvjednici do kraja razišli izbilo je nekoliko tučnjava.

Organizacija „Manif pour Tous“ inicijativu je nazvala „skandaloznom“: „Uopće se ne radi o trivijalnoj stvari,” rekla je predsjednica te organizacije Ludovine de La Rochère. „Radi se o obliku transvestije, dakle o negiranju seksualnog identiteta dječaka,” nastavila je. „To je uvreda muškosti, ali i ženskosti.”

Mnoge je učenike razljutilo što su odrasli pokušali promovirati svoje političke ciljeve preko inicijative koju su pokrenuli učenici.

„Nemaju pravo dolaziti u našu gimnaziju i otimati nam ideju,“ rekla je učenica po imenu Laurine za francuski informativni portal 20 Minutes.

Međutim, drugi učenik je rekao: „Protiv seksizma se može protestirati i bez namjere da se promiče rodna teorija. To nema veze s prvotnim pitanjima i ciljevima ove demonstracije."

Rodna teorija promiče stav da je rodni identitet djece promjenjiva kategorija te da se ne određuje u trenutku rođenja.

U četvrtak je oko 30 dječaka došlo u školu u suknjama, a u petak ih se očekuje još više.

„Malo je čudno hodati u suknji, a i hladno je, ali meni je bilo važno nositi taj simbol,” rekao je treći učenik Maho. „Radim to da pokažem kako postoji seksizam u srednjoj školi i da ipak postoji način da se borimo protiv diskriminacije. U početku sam malo oklijevao, ali kada sam vidio protudemonstracije u četvrtak, odmah sam se odlučio… sada imamo još više poticaja za djelovanje.“

Francuski pisac Christian Combaz izjavio je za RT kako se tu uopće ne radi o promicanju tolerancije već o pokušaju odašiljanja političkih poruka kroz škole.” „Očito se ne radi o šali. Oni žele ljudima držati lekcije i nama je toga dosta.”

Izvor: The Huffington Post/RT/Euronews


Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!