Podržite nas!

Supruge koje „bratski“ dijele muža

24.12.2013 12:55

Prvi korak ka legaliziranju poligamije je njena dekriminalizacija i u Americi je upravo postignuta ovih tjedana u saveznoj državi Utah. Da bi se javnost pripremila za tako nešto, prikazivao se popularan reality show koji se emitirao iz Las Vegasa. Putem njega američkoj javnosti su javnosti svoju „ljubav“ prikazivali Kody Brown, njegove četiri žene i 17-tero djece. Na slici s naslovnice Kody Brown, u sredini, pozira sa svoje četiri supruge (s lijeva) Robyn, Christine, Meri and Janelle. Kody Brown je legalno vjenčan samo s Meri, svojom prvom suprugom.

Rezultat emitiranja serije je što su neke od izjava gledatelja, nakon vijesti o presudi,  bile: „Svatko bi trebao živjeti svoj život onako kako želi, ako time ne čini zlo drugoj osobi. Vrlo sam sretna zbog ove čudesne obitelji.“ Ili: „Racionalna odluka. Neka ljudi žive svoje živote. Gledala sam „Sister wives“ i vidjela sam ljubav u toj obitelji. Između žena i Kodyja i između te djece. Baš dobro za njih.“

No, da li stvarno ovakav način života nikome ne škodi? Tijekom reality showa Kody je govorio svojim ženama da ako neka od njih tu večer poželi spavati s njim, a on je u sobi kod druge, šteta za nju jer će morati pričekati. Što će to značiti za 17-tero djece koja s njima žive, s obzirom da je poznato kako djeca automatizmom i instinktivno ponavljaju obrasce koje su naučili u svom domu?

Kako će se feministice odrediti po ovom pitanju?

 

Supruge koje „bratski“ dijele muža

„Sister Wives“ je popularan američki reality show koji se emitira od 2010. godine. Ova kontroverzna emisija prati život poligamijske zajednice koju čine Kody Brown, njegove 4 žene i 17 djece. U početku su živjeli u državi Utah, no kasnije su se preselili u Las Vegas, Nevada. Gledanost emisije je prilično velika, no tu se ne zaustavljaju kontroverze o ovoj čudnoj zajednici. Naime, nakon početka emitiranja emisije na televiziji, lokalna policija savezne države Utah i javni tužitelji pokrenuli su istragu o načinu života zajednice Brown, nakon čega se zajednica preselila u Nevadu. Okružni javni tužitelj izjavio je da im je zajednica Brownovih olakšala posao priznanjem kaznenog djela na državnoj televiziji. No cijeli je proces završio sramotno, tj. u korist zajednice Brown.

Federalni je sudac donio presudu u kojoj navodi da je zakon države Utah koji brani poligamiju protuustavan jer brani zajednički suživot ljudima sa više supružnika i ugrožava ih prijetnjama uhićenjem, dakle prouustavan je sve dok se ne obave višestruka vjenčanja.

Sudac američkog okružnog suda u saveznoj državi Utah Clark Waddoups također je presudio u korist Brownovih navodeći kao razlog oslobađajuće presude to da se pravnim gonjenjem i kriminaliziranjem zajedničkog života više supružnika krše prava iz Prvog amandmana američkog Ustava o slobodi vjeroispovijesti jer svoju poligamiju Kody Brown opravdava pripadnošću „Fundamentalnim mormonima“, prema čijem je vjerovanju poligamija opravdana.

Odvjetnik Brownovih, profesor na Pravnom sveučilištu „George Washington“,  nije krio zadovoljstvo presudom te je izjavio da je ovo povijesni presedan i orijentir u obrani  ljudskih prava. Također je izjavio -  „Sud je bio jako hrabar donijevši takvu odluku te je tako postao ne samo prvi sud u ovoj državi, nego i općenito prvi na kom je zabilježen slučaj dekriminaliziranja poligamije.“ Nadodao je kako je takvom odlukom sudac Waddoups stao na kraj predrasudama i osuđivanjima poligamije te da se time poligamijskim zajednicama osigurava jednako pravo kao i istospolnim zajednicama jer se nalaze u istoj situaciji kao gayevi i lezbijke.

Kody Brown, njegove četiri supruge i sedamnaestero djece ne kriju zadovoljstvo ovom povijesnom presudom.

Guverner savezne države Utah, republikanac Gary Herbert, priznao je da je bio iznenađen takvom presudom te da ju je potrebno preispitati i sagledati sve njezine posljedice te da bi radije htio vidjeti da zakonodavci donose odluke koje se odnose na socijalna pitanja građana koje ujedno i predstavljaju.

Poligamna zajednica Brown gostuje u emisiji Ellen Degeneres, koja je inače lezbijka. Nevjerojatno kako joj machizam u ovom slučaju nimalo ne smeta: