Podržite nas!

Suspenzijom Obiteljskog zakona Ustavni sud spasio djecu od posvajanja od strane istospolnih parova

07.02.2015 12:20

Jedna vrlo bitna posljedica suspenzije Obiteljskog zakona ministrice Opačić je ta da se dijelovi neustavnog Zakona o životnom partnerstvu neće moći primjenjivati do daljnjega s obzirom da trenutno važeći Obiteljski zakon iz 2003. ne predviđa mogućnost da bilo tko osim roditelja i posvojitelja djeteta ostvaruje roditeljsku skrb nad djetetom.  Je li to razlog što ministrica Opačić ne želi popustiti i ne priznaje odluku Ustavnog suda te mimo te odluke ponovno uvodi svoj zakon uz određene izmjene?  Na svojim službenim stranicama Ministarstvo socijalne politike i mladih najavilo je da će u hitnu proceduru u Sabor biti poslan novi prijedlog Obiteljskog zakona, bez čekanja konačne odluke Ustavnog suda. 4. veljače otvorena jei javna rasprava o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona, s Konačnim prijedlogom Zakona koja će trajati do 19. veljače. Ovaj potez žestoko je kritizirala Sanja Sarnavka i udruga B.a.B.e. u priopćenju pod naslovom „Ma, ljudi moji, je li to moguće?! ili kako gospođa Milanka Opačić provodi svoju volju razumu i temeljnoj pristojnosti usuprot”.

Dio Zakona o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba ne može se primjenjivati

Nakon što je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon ministrice Opačić i vratio na snagu zakon iz 2003., odredbe Zakona o životnom partnerstvu neće se moći primjenjivati i to u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje roditeljske skrbi životnog partnera nad djecom partnera. Novi Obiteljski zakon koji su još u tijeku javne rasprave osporili gotovo svi profesori obiteljskog prava, osim onih koji su ga pisali, imao je za cilj osigurati i usklađivanje nametnutog Zakona o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba sa Obiteljskim zakonom, uvodeći na mala vrata mogućnost da homoseksualni parovi posvajaju djecu. Nakon ukidanja Obiteljskog zakona ministrice Opačić, u zakonu koji je na snazi – Obiteljski zakon iz 2003. Godine – za to više nema uporišta.

Prema odredbi Zakona o životnom partnerstvu (homoseksualnih osoba) (čl. 41. 1.) sud je ovlašten dodijeliti ostvarivanje roditeljske skrbi životnom partneru roditelja djeteta, “u skladu s odredbama posebnog zakona kojim se uređuju obiteljski odnosi”. Ovaj “poseban zakon” je bio Obiteljski zakon ministrice Opačić iz 2014. koji je dopuštao da roditeljsku skrb mogu ostvarivati “i druge fizičke ili pravne osobe zajedno s roditeljima ili umjesto roditelja na temelju odluke suda”. S obzirom da je Obiteljski zakon iz 2014. u cijelosti suspendiran i da trenutno važeći Obiteljski zakon iz 2003. ne predviđa mogućnost da bilo tko osim roditelja i posvojitelja djeteta ostvaruje roditeljsku skrb – dijelovi Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola koji se odnose na ostvarivanje roditeljske skrbi životnog partnera nad djecom partnera neće se moći primjenjivati do daljnjega.

Kao i kod donošenja Obiteljskog zakona iz 2014, vladajuća većina SDP-a izglasala je Zakon o životnom partnerstvu usprkos žestokog protivljenja oporbe, nevladinih udruga, stručnjaka obiteljskog prava i velikog dijela javnosti. Osim toga, Zakon o životnom partnerstvu grubo krši volju građana RH koji su brak – zajednicu žene i muškaraca i njoj pripadajuće atribute (npr. roditeljsku skrb) zaštitili Ustavom na referendumu od 1. prosinca 2013.

S obzirom da Zakon o životnom partnerstvu atribute braka pripisuje potpuno različitoj vrsti odnosa od braka (istospolnoj vezi), Udruga “U ime obitelji” je podnijela Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o životnog partnerstva s Ustavom Republike Hrvatske.

 

Izvor: Narod.hr

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!