Podržite nas!

Tko je otjerao obitelj iz ZO-a

09.03.2013 14:30

Naš čitatelj, kao prosvjetni djelatnik i roditelj pita se o ZO: "... tko je ˝otjerao obitelj iz ZO-a?˝, mislim na obitelj tipa muškarac + ljubav, poštovanje, uvažavanje, pažnja, privrženost + žena = djeca, blagoslovljena ljubavlju prethodno imenovanih ˝pribrojnika˝  u ovoj jednostavnoj, normalnoj i jedinoj pravoj računici života, jer obitelj se u ZO-u ne spominje niti podrazumijeva, a svi smo od nje takve (m+ž=d) proistekli."

U nastavku prenosimo pismo u cijelosti.


Roditelji i učitelji stjerani u kut

Drago mi je da je o Zdravstvenom odgoju konačno otvorena i javna rasprava, no bojim se da su oni u Ministarstvu već napravili filtere u sustavu za one osvrte na ZO koji nisu u skladu s onim što oni misle o istom i što žele da drugi misle o toj temi. Kao roditelj i prosvjetni djelatnik ne mogu drugo nego se osjećati stjeranim u kut. Prvo jer mi je u školi zabranjeno, na jedan fini pa i perfidan način, otvoreno govoriti o toj temi, a kao roditelju nametnuto da svoje dijete moram odvlačiti iz škole kako bih ga zaštitio od onoga što se po mom mišljenju kosi sa zdravim razumom, mojim poimanjem zdravog odgoja za formiranje normalnih ljudskih osobina ličnosti, a nadasve sa mojim svjetonazorom.

Dakle što mi preostaje? Odvlačiti dijete iz škole, i to ako imam sreću da mi učitelj/kolega kaže kada će obrađivati po meni ¨sporne¨ teme, i prikupljati neopravdane sate, a što moje dijete u konačnici može koštati upisa u bolju srednju školu jer tamo nikoga ne zanima zbog čega su sati neopravdani, ili pak da muljam i lažem, a onda to učim i svoje dijete, kako je baš tada morao/morala zubaru ili slično, kako bi sati bili opravdani. I dokle tako?

 

Nastavni materijal

Kao učitelja učili su me da savjesno i odgovorno radim svoj posao, poštujem učenikovu osobnost, ostvarujem suradnju s roditeljima te im pomognem u nadogradnji njihova odgoja kao dobar odgojni suradnik, a naravno i da ih odgovorno i savjesno poučavam. Isto su mi tako zabranili, kao učitelju, korištenje gotovih priprema za rad koje nam nude izdavači, a koje su opet načinili moji kolege i kolegice iz struke. (Op ur. Po "pravilu službe", učitelji ne bi smjeli koristiti gotove nastavne jedinice takve kakve jesu, već bi ih morali prilagoditi svakom razrednom odjelu prema strukturi odjela. Ukoliko učitelj ima više razrednih odjela - a, b, c, za svaki odjel mora pripremiti posebnu nastavnu jedinicu). Ove pripreme u mnogočemu mi sadržajno i metodički odgovaraju te su primjerene za rad, ali ih kao takve ne smijem koristiti jer svaki je učitelj kreator nastavnog procesa za skupinu djece s kojim radi, a sa svrhom ostvarivanja jasnih ciljeva propisanih Nastavnim planom i programom.
 
Međutim, sada nam se na stranicama MZOS nude gotove metodičke pripreme za provedbu ZO koje su naravno za sada smo sugestija, a ako ZO ostane kao obvezatan, onda će te i takve pripreme postati obvezujuće. Tako ja onda ne ću moći birati želim li ja da djeca imaju radionicu (rad u paru ili skupini) dobrih i loših dodira na način da se međusobno dodiruju te komentiraju takve dodire, kako to predlaže jedna od priprema za rad, već će to za mene postati obvezujuće, ma koliko se to kosilo sa mojim moralnim ili vjerskim uvjerenjima. Vjerojatno će tada već i uvesti nadzor provedbe te i takove nastave. I što tada? Meni vjerojatno slijedi otkaz, jer to i tako NE ĆU raditi, no kako da od toga zaštitim svoje dijete koje po zakonu mora pohađati obveznu osnovnu, pa i srednju školi,osim da ga odvodim iz škole sa tih satova, ili kad bude veće da mu sugeriram da markira!?
 
Interesantno je i to da sam tijekom cijelog studija slušao i dječju razvojnu psihologiju i prolazeći istu literaturu danas još uvijek ne pronalazim slova ni zabilješke o tome da smo govorili o dojenčadi i djeci kao seksualnim bićima, a sada to po nekim autorima ona jesu. Ta literatura koja tvrdi da jesu, čak je i starija od one koju sam studirajući proučavao. Pa gdje su te činjenice i literatura bili onda, a nije to bilo baš tako davno? Što se to odjednom promijenilo da su odjedamput djeca seksualna? Osim pokoje usijane glave i pedofila kojima to tako odgovara jer im  ˝otvara vidike˝, i oslobađa bolesne umove i ručetine da pod okriljem ZO-a i zakona koji iz njega proizlaze ostvaruju pravo NA NAŠU djecu, a ne da ostvaruju prava djece, te da za iste gnusne poteze ne budu sankcionirani jer se oni možda ne će smatrati devijantnim.
 
Definicija roda
 
Koja je definicija roda? Postoji li? Ja ju ne mogu pronaći.
 
Prema tome svakome je učitelju ostavljeno da to definira po vlastitom nahođenju, pa je sukladno tome jedna moja kolegica rekla da je to nešto što se razvija odrastanjem i što se mijenja, a ja vas pitam...što je to nešto? I kad ja tako budem svojim đacima govorio (a NEĆU TO ČINITI) o pojmu roda, što da na kraju odgovorim djetetu ako me pita; ˝Učitelju, ako je to nešto što se razvija tijekom života, što sam ja onda sada?˝ 
 
Isto tako u ZO piše da je usmjeren ka suzbijanju devijantnog ponašanja, a to je svako ono koje u većoj mjeri odstupa od društveno i moralno prihvatljivih ponašanja (bar tako piše u nekim priručnicima pa i na wikipediji), istovremeno se ne imenuje niti jedno ponašanje koje se takvim smatra pa se samim time ne stvara okvir niti po tom pitanju, jer ono što se smatra devijantnim u jednom društvu ne znači da je i u drugom, tako opet dajmo mogućnost elastične interpretacije i ovoga onima koji će to vješto koristiti, a nad našom djecom. 

Imao bih ja tu još puno za reći i puno se tema dotaknuti, no to bi trajalo, a onda bih propustio dragocjeno vrijeme koje provodim na najljepšem mjestu na svijetu, u svom domu, sa najvažnijim bićima u svom životu, a koja čine moju obitelj. I da ... tko je ˝otjerao obitelj iz ZO-a˝, mislim na obitelj tipa muškarac + ljubav, poštovanje, uvažavanje, pažnja, privrženost + žena = djeca blagoslovljena ljubavlju prethodno imenovanih ˝pribrojnika˝  u ovoj jednostavnoj, normalnoj i jedinoj pravoj računici života, jer obitelj se u ZO-u ne spominje niti podrazumijeva, a svi smo od nje takve (m+ž=d) proistekli. 
 
Zdravstveni odgoj omogućuje ostvarivanje PRAVA NA NEČIJE DIJETE , a ne PRAVA DJECE .