Podržite nas!

Tko je Superhik koji bi kažnjavao djecu i roditelje koji nemaju za nove udžbenike?

06.09.2014 12:14

Ovih dana pojavila su se u medijima, pred sam početak nastave, zastrašivanja roditelja i nastavnika o tome da će škole, nastavnici, djeca i roditelji biti kažnjeni viskokim novčanim kaznama ukoliko ne koriste nove udžbenike bivšeg ministra Jovanovića. Ima li istine u tome i tko plasira takve informacije pročitajte u nastavku.


Samo nekoliko dana pred početak nove školske godine produbljuje se kaos u vezi novih udžbenika koje su roditelji bili prisiljeni kupiti zbog odluke MZOS-a dok je njime vladao bivši ministar Jovanović te objave kataloga udžbenika za novu školsku godinu 1. lipnja. Budući da je Hrvatska jedinstvena zemlja u Europi u kojoj  neke županije osiguravaju djeci besplatne udžbenike, a neke ne, pa čak postoje razlike i unutar iste županije u pogledu sufinanciranja udžbenika, mnogi su se roditelji uhvatili za glavu zbog obveze kupovine novih udžbenika umjesto da koriste polovne. Oni koji su kupili nove udžbenike vrlo brzo su uvidjeli da su prevareni od strane ministarstva i nakladnika. Kako prenosi portal Nastavnici.org, urednica i novinarka HRT-a Nataša Kraljević Kolbas, majka dvoje školaraca koji pohađaju 7. i 8. razred, rekla je gostujući ovih dana u emisiji Hrvatska uživo: „Ja sam kao i mnogi roditelji nasjela na priču da su ove godine novi udžbenici. Više puta je to isticano u javnosti i nigdje to nije opovrgnuto nego stoji odluka da su udžbenici novi. Otišla sam kupiti nove udžbenike i ostala zatečena. Knjige su vrlo slične, gotovo iste, uz minimalne razlike”.

Kako su neki roditelji u takvoj situaciji odbili kupiti nove udžbenike ili jednostavno nisu imali novca za tako nešto, pojavile su se ovih dana u medijima informacije o tome da će škole koje u nastavi ne budu koristile nove udžbenike biti kažnjene novčanim kaznama u iznosu od od 10.000 do 20.000 kuna, a nastavnici kaznom od tisuću do pet tisuća kuna. Djeca, odnosno roditelji djece koja koriste neodobreni udžbenik mogu biti kažnjeni s 2.000 kuna. Međutim, ispada da su novčane kazne za roditelje i djecu ipak dezinformacije koje ovih dana vjerojatno šire nakladnici. Jer kako govori bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs, u Zakonu o udžbenicima piše kako je udžbenik samo jedan od izvora znanja i udžbenici za dijete nisu obvezni u nastavi. Prema tome ni jedno dijete, odnosno roditelj ne može ni na koji način biti kažnjeno ukoliko dijete nema udžbenik. Novi udžbenici obvezni su samo za nastavnike. Bilo kakva represija prema roditeljima i djeci koji ne žele ili ne mogu kupiti nove udžbenike je protuzakonita.

Tako se čini da bivši ministar Jovanović, iako je ostao bez funkcije, kao neki zloduh još uvijek terorizira škole, ravnatelje, nastavnike i roditelje. Do sada se zna da su njegovo pogodovanje nakladnicima roditelji, skupa s općinama, gradovima i županijama, platili 500 milijuna kuna. Ministar Mornar na pitanja novinara o ovom unosnom dealu bivšeg ministra i nakladnika diplomatski odgovara: „Odluka o kupnji novih udžbenika je donesena i mislim da je bivši ministar imao razloge zašto je u to ušao. Doista nisam ulazio u analizu je li to trebalo ili nije. Naprosto se nisam stigao baviti razlozima, niti mogu promijeniti odluku bivšeg ministra.“

Naravno da je ministar Jovanović imao razloge zašto je ušao u deal s nakladnicima, u to ne sumnjamo. Ministar Mornar je jednom prilikom izjavio kako se uvođenjem tableta u nastavu ne bi puno uštedilo, jer u cijeni udžbenika tisak iznosi samo 10%, a ostalo su autorska prava i ostali troškovi. Znači, ukoliko bi državne institucije izradile udžbenike, učenici bi mogli dobiti udžbenike za 10% od sadašnje cijene! Da je tako nešto moguće, tj. da državni zaposlenici mogu izrađivati školske udžbenike, uvjerili smo se nedavno kada su djelatnici AZOO-a izradili priručnike za zdravstveni i građanski odgoj. Naravno da razina stručnosti tih priručnika konkretno u ovom primjeru ne zadovoljava standarde u nastavi, međutim, to nas uvjerava da je takav model ipak izvediv i štoviše preporučljiv kako bi neki budući ministri i djelatnici MZOS-a izbjegli 'kušnje' i padove u korupciju kojima je podlegao ministar Jovanović.

Portal Zdravstveniodgoj.com, razna strukovna udruženja i brojni nastavnici već godinama pojedinačno pišu i reagiraju na katastrofalno ministrovanje Željka Jovanovića, ali tek sada kada su roditelji, gradovi, općine i županije oštećeni za 500 milijuna kuna građani shvaćaju koliko ih skupo mogu stajati loše odluke političara za čiji rad i ulazak u Sabor su inače nezainteresirani neizlaskom na izbore. Svo to vrijeme bivši je ministar imao neupitnu podršku premijera Milanovića i njegove supruge Sanje Musić Milanović te je samo provodio politički plan i program Kukuriku koalicije. O tome kako je odlaskom ministra Jovanovića spašeno na tisuće radnih mjesta u obrazovanju pročitajte u teksu kojeg prenosimo s 24sata.

 

"Ukinite kazne za učitelje koji dozvoljavaju stare udžbenike"


U sindikatu Preporod tvrde da je dio novih propisanih udžbenika samo grafički redizajniran u odnosu na stare, a u nekima su uvedene tek neznatne preinake

Četvrtak, 04. 9. 2014.

 

Sindikat zaposlenika u školstvu Preporod poručio je kako hitno treba ukinuti novčane kazne učiteljima i školama koji pristanu na korištenje starih udžbenika u osnovnim školama. Tvrde da je dio novih propisanih udžbenika samo grafički redizajniran u odnosu na stare, a u nekima su uvedene tek neznatne preinake. Procjenjuje se da će za nove udžbenike roditelji za ovu školsku godinu morati izdvojiti 400 milijuna kuna. No, prema Zakonu o udžbenicima, škola koja koristi onaj koji nije objavljen u Katalogu obveznih udžbenika bit će kažnjena od 10.000 do 20.000 kuna, a odgovorna osoba kaznom od tisuću do pet tisuća kuna. Također, i osoba koja koristi neodobreni udžbenik može biti kažnjena s 2.000 kuna.

- Odluku o kaznama kao da su pisali nakladnici ili netko tko radi za interes da se što više udžbeničkih kompleta proda. Ministar treba ukinuti te kazne! Sramotno je da obitelj s dvoje troje djece ove godine će za nove udžbenike mora izdvojiti 3 do 5 tisuća kuna, a ne smije koristiti stare - rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, u četvrtak na konferenciji za novinare u Splitu.

'Ministar Mornar je već spasio tisuće radnih mjesta'

Istaknuo je i kako je zaslugom novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara spašeno tisuće radnih mjesta koje je njegov prethodnik Željko Jovanović ugrozio Pravilnikom o tjednim obvezama učitelja u osnovnim školama. Tim pravilnikom tisuće su učitelja glazbenog , likovnog, tehničkog i tjelesnog odgoja ostali bez sati koji nisu spadali u samu nastavu, a jamčili su im, naveli su iz Preporoda, "dostojanstvenu plaću i satnicu".

- Nakon dogovora s novim ministrom znanosti, izmijenjen je Jovanovićev pravilnik učiteljima odgojnih predmeta. Ponovo im se plaća sat ili dva poslova estetskog uređenje škola, vođenja učeničkih zborova i orkestara, zadruga, sportskih i tehničkih klubova. Izmjenama Pravilnika spašeno je oko 8.000 sati tjedno, odnosno, spašeno je djelomično ili potpuno tisuće radnih mjesta - poručio je.

'HDZ Jovanoviću treba podići spomenik jer im je vratio ugled'

Dodao je kako Željko Jovanović ministar koji je iza sebe ostavio ogromne štete, te da mu HDZ treba podići spomenik jer im je vratio ugled svojim radom.

 - Za Jovanovića plaće su u školstvu smanjene  više nego u bilo kojem drugom resoru u javnom sektoru. Novi ministar Mornar teško će stići u godinu dana demontirati sve loše što je napravio njegov prethodnik. Vjerujemo da će novi ministar biti od dijaloga, a ne sukoba - dometnuo je Stipić.

Izvor: 24sata

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!