Podržite nas!

U Francuskoj 20 žena godišnje umire zbog oralne kontracepcije

04.04.2013 21:00

Francuska agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (ANSM) objavila je rezultate istraživanja u kojima se dokazuje kako je 20 smrtnih slučajeva francuskih žena godišnje povezano s uzimanjem oralnih kontraceptiva. Zbog šokantnih rezultata istraživanja i činjenice da je veliki broj žena podnio tužbe protiv farmaceutskih kompanija i glavnog direktora Francuske agencije za lijekove francuski ministar zdravstva preporučio je liječnicima da oralne kontraceptive prepisuju samo „u iznimnim slučajevima“ te je skinuo oralne kontraceptive treće i četvrte generacije s popisa lijekova koje pokriva nacionalno zdravstveno osiguranje. 

Najviše smrtnih slučajeva povezano je s uzimanjem oralnih kontraceptiva treće i četvrte generalcije koje proizvodi i na tržištu prodaje farmaceutska tvrtka Bayer Pharmaceuticals pod trgovačkim imenom Yaz, Beyaz, Yasmin i Safyral. Ista tvrtka koja je sponzor internetskih stranica koje se preporučuju učenicima u informativnom letku o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima koji se dijeli u našim školama u sklopu radionica o zdravstvenom odgoju!


Zašto tvorci Kurikuluma lažu o kontracepciji?

U tom letku se ne navodi niti jedna nuspojava odnosno štetna posljedica uzimanja oralnih kontraceptiva, a ako učenici žele saznati više, upućuje ih se na

sponzoriranu stranicu na kojoj se uzimanje oralnih kontraceptiva reklamira na svakom koraku, primjerice porukama: „Znate li da svaki dan više od 100 milijuna žena uzima svoju kontracepcijsku tabletu?“ Ili: „Znate li da kontracepcijske tablete čuvaju reprodukcijsko zdravlje?“ Malobrojne nuspojave koje se ovdje spominju nazivaju se 'mitovima o kontracepcijskim tabletama' i, prema onome što je napisano na stranici, uopće nisu znanstveno potvrđene, premda autori ne navode niti jedno istraživanje kojima potkrepljuju svoje tvrdnje. Tako da će tinejđerice na ovoj stranici moći pročitati jedino tvrdnje poput ove: „Sve moderne studije slažu se da oralni kontraceptivi u dozama u kojima se danas koriste ne povisuju rizik od nastanka depresije, niti pogoršavaju simptome žena koje boluju od depresije.“ Stranica je prema kriterijima stručnosti i ozbiljnosti skandalozna, a naprosto je nevjerojatno i moguće zakonski kažnjivo da MZOS i AZOO djeci preporučuju sponzorirane stranice na kojima ne mogu saznati ništa osim reklamnih poruka.

Još da spomenemo da se na stranici kao sponzor iznad Bayera pojavljuje i feministička udruga CESI koja je sudjelovala u sastavljanju preporučene literature za kurikulum. Ova je udruga svojedobno opsežno kritizirala dosadašnje udžbenike iz Biologije tvrdeći da se u njima iznosi „vrlo problematičan stav o kontracepcijskim sredstvima i metodama koji može imati više štete nego koristi jer može djelovati negativno na sklonost mladih da upotrebljavaju kontracepciju“. Sporna tvrdnja im je bila npr. ova: „No nijedno (kontracepcijsko sredstvo) sa stopostotnom sigurnošću ne može spriječiti oplodnju, a ni spolne bolesti". Feministkinjama iz udruge CESI je prema svemu sudeći prihvatljivije da se učenicima laže umjesto da ih se istinito informira. To nažalost nije sve. U radionicama se također reklamira i kontroverzno, po život opasno HPV cjepivo koje je u početku bilo vrlo skupo da bi se ubrzo nudilo građanima po znatno nižoj cijeni budući da su građani bili previše prestrašeni da bi time riskirali svoje zdravlje i zdravlje svoje djece. U Zagrebu se cjepivo čak nudi građanima besplatno, i dalje je odaziv vrlo slab.

Po stoti put se pitamo, čita li Pravobraniteljica za djecu kurikulum i radionice za provedbu 4. modula i zašto već jednom ne reagira? Ministar Jovanović očito ne radi u interesu djece već u interesu farmaceutskih kompanija poput Bayera koja je lani potrošila 750 milijuna dolara na ukupno 3500 tužbi koje su podnesene od strane pacijentica vezano uz vensku trombozu ili plućnu emboliju. I barem još toliko tužbi trenutno čeka na rješenje.

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.

Francusko istraživanje: 20 smrtnih slučajeva godišnje zbog korištenja oralnih kontraceptiva

Autor: Thaddeus Baklinski

Objavljeno: Srijeda: 27. ožujak, 2013.

PARIS, 27. ožujak, 2013. (LifeSiteNews.com) – Istraživanje koje je provela Francuska agencija za lijekove u kom se uspoređuju zdravstveni rizici prve i druge generacije oralnih kontraceptiva dokazuje kako je 20 smrtnih slučajeva francuskih žena godišnje povezano s uzimanjem oralnih kontraceptiva.   

Francuska agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (ANSM) objavila je rezultate prema kojima se u razdoblju između 2000. i 2011. uzimanje oralnih kontraceptiva povezuje s prosječno 2529 slučajeva venske tromboembolije (krvni ugrušci) godišnje. Ova ustanova koja ima ulogu psa čuvara zdravlja također je došla do rezultata da su nove generacije oralnih kontraceptiva uzrokovale duplo više smrtnih slučajeva od prijašnjih generacija pilula. 

Prema procjeni nedatiranog istraživanja ANSM-a, 14 od 20 smrtnih slučajeva godišnje prouzročeno je uzimanjem oralnih kontraceptiva treće i četvrte generalcije koji sadrže sintetski progestin drospirenon. Ove lijekove proizvodi i na tržištu prodaje farmaceutska tvrtka Bayer Pharmaceuticals pod trgovačkim imenom Yaz, Beyaz, Yasmin i Safyral. 

Ostalih šest smrtnih slučajeva francuskih žena godišnje ANSM-ovo istraživanje pripisuje uzimanju oralnih kontraceptiva prve i druge generacije.

Medicinski časopis British Medical Journal objavio je dva istraživanja početkom 2011. godine koja su pokazala da novije generacije oralnih konraceptiva imaju tri do četiri puta veće izglede za uzrokovanje venske tromboembolije u usporedbi sa starijim generacijama oralnih kontraceptiva. 

Profesor Oejvind Lidegaard iz bolnice Sveučilišta Copenhagen, voditelj jednog od istraživanja, rekao je: „Otkrili smo da su oralni kontraceptivi općenito opasniji nego što se to prije mislilo i da je razlika između druge, treće i četvrte generacije kontracepcijskih pilula nešto veća nego što smo mislili.“

Opasnosti starijih generacija oralnih kontraceptiva opisane su u Knjizi osnovnih uputa za liječnike gdje se navodi da su korisnice oralnih kontraceptiva izložene tri puta većem riziku za razvoj površinske venske tromboze i 4 do 11 puta većem riziku za obolijevanje od duboke venske tromboze ili plućne embolije u usporedbi s pacijenticama koje ne uzimaju pilulu. Ovaj rizik je povećan 1.5 – 6 puta kod žena koje imaju genetsku predispoziciju za stvaranje krvnih ugrušaka.

Ukratko, u Knjizi osnovnih uputa za liječnike tvrdi se kako je „Jasno dokazan povećan rizik za razvoj tromboembolijskih bolesti i tromboznih komplikacija povezan s upotrebom oralnih kontraceptiva.”

Kao rezultat medijski naveliko popraćene tužbe koju je podnijela 25-godišnja Francuskinja koja je pretrpjela teška zdravstvena oštećenja uzrokovana moždanim udarom zbog uzimanja oralnih kontraceptiva treće generacije francuski ministar zdravstva preporučio je liječnicima da oralne kontraceptive prepisuju samo „u iznimnim slučajevima“ te je skinuo oralne kontraceptive treće i četvrte generacije s popisa lijekova koje pokriva nacionalno zdravstveno osiguranje, izvijestio je portal France24

Tužbu je u prosincu 2012. podnijela Marion Larat protiv tvrtke Bayer Pharmaceuticals i glavnog direktora Francuske agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (ANSM). 

Rekla je da je s 18 godina počela uzimati Bayerov brand kontracepcijskih pilula Meliane. Nakon tri mjeseca uzimanja pilula stvorio joj se ugrušak u mozgu koji je uzrokovao teški moždani udar. Marion Larat je pala u komu i nakon toga je morala proći intenzivnu fizioterapiju i devet različitih kirurških zahvata, izvještava France24. 

Istraga koja je provedena u lipnju 2012. utvrdila je kako je moždani udar koji je pretrpjela Marion Larat direktno povezan s uzimanjem kontracepcijskih pilula Meliane.

Francuski mediji su također izvijestili da je ubrzo nakon što je u medijima objavljeno da je Marion Larat podnijela tužbu još 30 drugih žena podnijelo slične tužbe protiv Bayera.