Podržite nas!

U Francuskoj počelo obilježavanje rodno osviještenih proizvođača igračaka

30.12.2014 08.40

Nastavljamo upozoravati kako socijalistička lijeva opcija nipošto nije pravi put kada se radi o našoj djeci i obitelji. Možda se u Hrvatskoj destruktivnost tog puta u obrazovanju još ne vidi u svim  svojim pravim razmjerima, ali je sjeme zla posijano, a plodovi su već odavno vidljivi u državama u kojima socijalisti puno duže maltretiraju svoje građanstvo rodnom ideologijom. Francuski Senat nedavno je na poticaj skupine sociologa i feminističkih udruga raspravljao o stereotipima koje podržavaju proizvođači dječjih igračaka proizvodeći igračke za curice drukčije od onih za dječake. Senat je u svom izvješću izdao deset preporuka, pet preporuka proizvođačima igračaka, a ostalih pet akterima koje utječu na izbor djece (roditeljima, nastavnicima itd.). Uvode se i oznake, uskoro valjda i certifikati, koji potvrđuju proizvođačevu osviještenost o rodnoj ravnopravnosti.


O stereotipima i dječjim igračkama raspravlja francuski Senat


Autorica: J.T.

Objava: 26. prosinac, 2014.

Nedavno su skupina sociologa i feministička udruga upozorile da u domeni dječjih igračaka i dalje postoji jasna rodna podjela čime se i dalju održavaju stereotipi o tome koje uloge imaju pripadati dječacima, a koje djevojčicama.

Zanimljivo, toj se raspravi, posebice aktualnoj u blagdansko doba, pridružio nedavno i francuski Senat izdavši niz preporuka proizvođačima igračaka, no isto tako roditeljima i nastavnicima.

Tako u izvješću delegacije za prava žena francuskog Senata kojim predsjeda Chantal Jouanno stoji da dječje igračke imaju "odlučujuću ulogu kao instrumenti učenja i razvijanja vještina" te da kroz ponavljanje stereotipa (kroz igračke koje su namijenjene samo jednom spolu) ograničava kasnija profesionalna orijentacija djece. Izvješće je nazvano "Igračke: prva inicijacija u jednakost".

Strogo odvajanje igračaka novija je pojava, upozorili su sociolozi, i često je motivirano profitom. No u tom se odvajanju dodjeljuju i jasne društvene uloge, teško spojive s ravnopravnošću i slobodom izbora.

 

Oznake kojima se potvrđuje da proizvođači vode računa o ravnopravnosti spolova


Dječacima su tako ponuđene igračke koje nude akciju i uspjeh (kroz tehničko naukovanje), a djevojčice se pak usmjerava prema kućnoj domeni, svijetu "čarolije i glamura".

Senat je u izvješću izdao deset preporuka, pet preporuka proizvođačima igračaka, a ostalih pet akterima koje utječu na izbor djece (roditeljima, nastavnicima itd.). Primjerice, daje se naputak proizvođačima da iz kataloga i iz radnji ukinu oznake "dječak", "djevojčica", te da proizvode razvrstaju po tipu aktivnosti i po godinama te da na ambalažu stave fotografije i dječaka i djevojčica kako se igraju.

U slučaju da proizvođači poslušaju ovaj naputak, na proizvodima bi se mogla naći oznaka kojom se potvrđuje da je proizvođač vodio računa o ravnopravnosti spolova. Nadalje, roditelji bi mogli sami ocjenjivati trgovine i trgovačke lance ovisno o tome koliko se zalažu za ravnopravnost.

Budući da cilj projekta nije osuđivati, već djelovati pedagoški, predlaže se pokretanje nacionalne kampanje kojom bi se i potrošači, no i proizvođači, senzibilizirali za pitanja jednakosti.

Izvor: Crol.hr

 

Vrijeme je ponovno podsjetiti na odličan dokumentarac „Brainwash“ u kojem je Harald Eia, norveški televizijski komičar, potpuno razotkrio paradoks rodne ideologije, posebice u dijelu koji prikazuje znanstvena istraživanja o tome da novorođenče, ovisno o svome spolu, samo bira vrstu igračaka koja više zaokuplja njegovu ili njezinu pažnju. Stereotipi ipak jesu uvjetovani našim biološkim razlikama koje nas definiraju kao žene odnosno muškarce. Dokumentarac također razotkriva na kakvim neprofesionalnim i neznanstvenim standardima se temelje današnje društvene znanosti iz čijih se radionica putem političkog pritiska rodna ideologija širi u školstvo i druge institucije. Društvene znanosti koje ozbiljno prihvaćaju rodnu teoriju odbacuju biologiju i znanstvene spoznaje jer se one ne uklapaju u njihove političke ciljeve.


Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!