Podržite nas!

Učiteljici u Berlinu zabranjeno nošenje križa na lančiću

14.04.2017 16:30

Da je izbacivanje vjerskih simbola iz javnih prostora u mnogim 'naprednim' državama sve češće pojava, poznato je. No, u posljednje vrijeme ta se zabrana proširuje i na ljude koji ih nose. Tako je nedavno i učiteljici evangeličke vjeroispovijesti u Berlinu zabranjeno nošenje križa na lančiću za vrijeme radnog vremena. Takva joj je zabrana određena na temelju službenih zakonskih propisa. Je li to dio Građanskog odgoja i obrazovanja koji očekuje i Hrvatsku s obzirom na to tko ga provoditi?

Učiteljica evangeličke vjeroispovijesti u Berlinu za vrijeme radnog vremena ne smije nositi križ na lančiću. Takva joj je zabrana određena na temelju službenih zakonskih propisa, a cijeli je slučaj kritizirala i Crkva.
Naime, berlinski Zakon o vjerskoj neutralnosti, između ostalog, ne dopušta pravosudnim službenicima i nastavničkom osoblju nošenje vjerski ili svjetonazorski obilježene odjeće ili nakita. 
O tome je izvijestila Katolička novinska agencija (KNA), a predsjednik Zemaljskog crkvenog vijeća pri Sinodi Evangeličke crkve Berlina-Brandenburga-Šleske-Gornje Lužice (EKBO), Jörg Antoine, potvrdio je te navode.
Zeit Online izvijestio je da EKBO smatra da Zakon o vjerskoj neutralnosti nije u skladu s njemačkim Ustavom, otkako je Savezni njemački ustavni sud u ožujku 2015. odbio paušalnu zabranu nošenja pokrivala za glavu. 
Antoine je savjetovao Saveznoj zemlji Berlin da s manje tenzija pristupi tom problemu, a evangelički biskup Berlina, Markus Dröge, za KNA je izjavio: „Zalažemo se za slobodu nošenja križa. To se treba uzeti u obzir pri unošenju nove odredbe u Zakon o vjerskoj neutralnosti.
Presuda protiv opće zabrane nošenja pokrivala za glavu prije dvije godine, izazvala je brojne kritike. 
Berlinski općinski načelnik na odlasku, Heinz Buschkowsky, taj je čin tada nazvao grubom pogrješkom i katastrofom, kazavši da Savezni ustavni sud daje prednost vjerskoj slobodi pojedinca u odnosu na državnu odredbu o nepristranom djelovanju.

 

Izvor: Pro-medienmagazin.de