Podržite nas!

Uključite se u referendumsku inicijativu „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“

17.09.2014 19:40

Poštovani čitatelji,

kao što smo se već previše puta uvjerili, postupci aktualne vlade, počevši od minstra Jovanovića i njegovih katastrofalnih poteza, ministrice Pusić, odnosa cjelokupne vlade prema referendumu o braku, nametanja Zakona o životnom partnerstvu itd., pokazali su kako su predstavnici vlasti kilometrima daleko od potreba i želja građana. Stoga je potrebno osigurati da birači mogu izabirati one predstavnike, saborske zastupnike, koji će zastupati najbolji interes Hrvatske, a ne samo interese malih, ali moćnih interesnih grupa.

Stoga, uredništvo portala zdravstveniodgoj.com podupire referendumsku inicijativu „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ udruge „U ime obitelji“ koja započinje s prikupljanjem potpisa za promjenu izbornog sustava u nedjelju, 21. 9. 2014. i traje do nedjelje 5. 10. 2014.

Pozivamo Vas da se odazovete ovom pozivu, javite kao volonteri i uključite u prikupljanje potpisa. To možete, na vrlo jednostavan način, učiniti putem interneta ovdje ili pozivom na broj na mobitel 095/820-4357.

Uključivanje svakoga pojedinca vrlo je vrijedan doprinos u unaprijeđenju izbornoga zakonodavstva Republike Hrvatske i presudan za boljitak cijeloga društva.

S poštovanjem

Uredništvo

 

U nastavku prenosimo poziv referendumske inicijative.

 


Podržite izjašnjavanje o referendumu za bolji i pravedniji izborni sustav

Poštovani/Poštovana,

Htjeli smo Vas informirati i pozvati Vas da se pridružite djelovanju građanske inicijative „U ime obitelji“ koja od nedjelje 21. 9. do nedjelje 5. 10. 2014., uz potporu brojnih udruga, sindikata, vjerskih zajednica, stranaka, obitelji i pojedinaca, organizira izjašnjavanje birača o raspisivanju referenduma za bolji i pravedniji izborni sustav.

Želimo pokrenuti referendum na kojem bi birači mogli donijeti odluku o unošenju u Ustav RH stručno utemeljenih, cjelovitih i suvremenih izbornih načela i time ostvariti cilj da već na prvim sljedećim parlamentarnim izborima 2015. godine 1) saborske zastupnike biramo imenom i prezimenom, 2) da svi hrvatski državljani koji žive u Hrvatskoj i izvan nje mogu glasovati i dopisnim i elektroničkim putem, 3) da sve stranke imaju jednake i pravedne uvjetenatjecanja za Sabor, 4) da svaki glas birača vrijedi podjednako u svim izbornim jedinicama,5) da se ostvari pravednija zastupljenost birača u Saboru jer je na prošlim parlamentarnim izborima 25% glasova bilo dodijeljeno strankama za koje birači nisu glasali.

Predložene promjene izbornog sustava osigurat će veću odgovornost saborskih zastupnikanama, biračima. Upravo sposobni i odgovorni, umjesto podobni, saborski zastupnicipreduvjet su gospodarskog i svakog drugog oporavka Hrvatske.

Kada se u nekoj demokratskoj državi pokaže da djelovanje vlade ne daje zadovoljavajuće rezultate u gospodarskom oporavku zemlje onda je normalno da parlament izglasa nepovjerenje toj vladi i da se izabere nova vlada koja će s drugim programom i sastavom ljudi pokušati doći do rješenja. I zastupnici u Hrvatskom saboru imaju zakonsko pravo i mogućnost opozvati, odnosno smijeniti premijera i vladu ako oni ne obavljaju svoj posao na zadovoljavajući način. Za pokretanje postupka smjene vlade potrebno je da opoziv zatraži jedna petina od 151 zastupnika, a za odluku o smjeni vlade treba glasati većina zastupnika – njih barem 76. Čini se da u ovom trenutku, u Saboru nema dovoljno odgovornih zastupnika koji bi izglasali nepovjerenje Vladi tijekom čijeg trogodišnjeg upravljanja Hrvatskom svaka 3 mjeseca konstantno BDP pada – ostavljajući stotine tisuća građana i dalje bez posla.

Referendumska inicijativa „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ želi osigurati da u Sabor na sljedećim izborima mogu biti izabrani zastupnici koji bi ovako nesposobnu vladu kao što je aktualna, smijenili - bez obzira na to iz koje stranke dolaze jer će se predloženim izmjenama osigurati da zastupnici budu najviše odgovorni biračima a manje vodstvima stranaka.

Ako smatrate da ova građanska inicijativa može donijeti stvarne promjene potrebne Hrvatskojpozivamo Vas da je poduprete prema vlastitim mogućnostima i željama:

1. Širenjem informacije o ovom izjašnjavanju birača o referendumu za bolji i pravedniji izborni sustav – molimo Vas da proslijedite ovo pismo svojim kontaktima.

2. Davanjem potpisa i poticanjem drugih da od 21. 9. do 5. 10. 2014. svojim potpisom zatraže referendum za bolji i pravedniji izborni sustav.

3. Volontiranjem – administrativni, organizacijski, logistički poslovi i dežurstva na štandovima. Javite se na volontiraj@uimeobitelji.net, preko naše web stranice na adresi http://uimeobitelji.net/za-volontere/, ili na mobitel 095/820-4357.

4. Financijskom pomoći – zahvalni smo za i najmanju donaciju kojom pokrivamo troškove tiska potpisnih knjiga, letaka, plakata, poštarina i drugih troškova - on line donacijom na https://donacije.uimeobitelji.net/ ili uplatom na žiro račun Udruge U ime obitelji IBAN: HR5223600001102351957.

Detaljnije informacije o inicijativi možete naći na uimeobitelji.net i na news portalu narod.hr koji je i medijski pokrovitelj referendumske inicijative.

Zahvalni smo za priliku da svi zajedno doprinesemo društvenoj pravednosti i promjenama na bolje u našoj, prekrasnoj Hrvatskoj.

Svako dobro,

Lino Zonjić, dipl. ing. el.
Građanska inicijativa „U ime obitelji“