Podržite nas!

Unisex javni WC-i uskoro i u Hrvatskoj?

03.03.2013 20:30

Berlinske vlasti već su odlučile - uvode se unisex javni WC! Neka nitko ne pomisli kako je to "negdje tamo", daleko na zapadu. U članku "MZOS uvodi novi svjetski poredak" pisali smo o tome kako je Hrvatska potpisnica Preporuke Vijeća Europe u kojoj se i naše vlasti obvezuju pripremiti i provesti "građevinske radove u sanitarnim čvorovima i drugdje, koji bi mogli prihvatiti i djevojčice i dječake te njihove životne stilove'. Dakle, možemo očekivati da će se ovakve odluke uskoro donositi i kod nas. A onda je samo pitanje vremena kada će se zbog racionalizacije ukinuti muški/ženski WC-i, muške/ženske svlačionice, muški/ženski tuševi itd. Imamo informacije kako se u nekim našim srednjim školama pored "klasičnih" već uveli i "unisex" WC-i.

Članak pod nazivom "LUDILO? Političari donose odluku o unisex-javnom zahodu" prenosimo iz njemačkog časopisa Bild.

Op ur. Kada Jovanović i Filipović tvrde da rodna ravnopravnost znači ravnopravnost između žena i muškaraca - OPREZ! Radi se u stvari o ravnopravnosti svih onih koji se ne žele opredijeliti jesu li žene ili muškarci, a prema rodnoj teoriji "nema nikakvog razloga da rodova ne bi bilo koliko i ljudi na svijetu!"


BERLIN: Jesu li ovi političari poludjeli?

LUDILO? Političari donose odluku o unisex-javnom zahodu! Za sve koji nisu sigurni jesu li muškarci ili žene - političko ludilo godine - javni zahodi za ljude koji ne žele odlučiti jesu li muškarci ili žene!

 

Je li muškarac ili žena – u berlinskim uredskim zahodima transvestit Olivia Jones (43) više se ne mora odlučiti za neki rod

 

U berlinskoj četvrti Friedrichshain-Kreuzberg navodno bi ubuduće u svim javnim zgradama trebali postojati još i takozvani „unisex“ javni zahodi, odlučila je Regionalna skupština. Obrazloženje je bizarno: „Ako postoje zahodi odvojeni samo za muškarce i žene, onda to diskriminira ljude koji se niti u jedan od ovih rodova ili ne mogu ili ne žele svrstati, ili pak u rod koji očito ne odgovara njihovom biološkom rodu.“

Treba napraviti WC-e za transseksualce ili sve one koji nisu sigurni kojeg su roda ...

Prijedlog je iznijela Piratska stranka, a plan su poduprle i konačno ostvarile stranke SPD, Zeleni i Ljevica. Plan je sljedeći: u knjižnicama, službama za građane, u Vijećnici pa čak i u školama četvrti Friedrichshain-Kreuzberg treba napraviti zahode za „rodno neodlučne“.

Do 1. lipnja planira se probna faza u „jako frekventnim zgradama“. Za početak će se „unisex-javnim zahodima“ opremiti Vijećnica i Dom zdravlja. Postojeći javne zahodi prenamijenit će se u „unisex-javne zahode“ postavljanjem novih oznaka. Berlinski regionalni gradonačelnik i autor uspješnice („Neukölln je svuda“) Heinz Buschkowsky duhovito primjećuje: „Imamo i druge probleme, ali lijepo je da postoji regionalna skupština, koja se posvećuje zaista neodložnim problemima...“

Dosad je nastojanje rodnog izjednačavanja proizvelo bizarne rezultate: na njemačkim fakultetima više se ne govori o studentima nego o „studirajućima“. Razlog: riječ „student“ posjeduje muški korijen. U mnogim dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Njemačkoj, sada se razmišlja o nalaženju novog pojma za izraz „vatrogasac“, koji bi bio rodno neutralan. U švicarskom glavnom gradu Bernu pješačke se zone sada zovu „zone šetanja“, jer je pješak muškog roda. Na nekim engleskim elitnim sveučilištima u natječajnim obrascima može se naznačiti da se ne želi odrediti za neki rod. Tamo se može odabrati između rodnih podataka „muško“, „žensko“ – i „ostalo“.

Pozadinu inicijative čine zahtjevi za daljnjim izjednačavanjem spolnih uloga (stručan pojam: „Gender Mainstreaming“).

ŠTO JE „GENDER MAINSTREAMING“?

„Gender Mainstreaming“ počiva na zamisli da se rodne razlike zasnivaju na kulturalnim, a ne na biološkim razlikama. Cilj je odstraniti u društvu raširene kulturalne razlike između muškarca i žene. Godine 1999. crveno-zelena savezna vlada odlučila je kroz „Gender Mainstreaming“ promicati jednakost žena i muškaraca.

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!