Podržite nas!

Zabranjeno (dragovoljno) liječenje LGBT osoba

04.01.2016 14:55

Američki predsjednik Obama, zajedno s američkim tajnikom za zdravstvo i nekoliko političara iz saveznih država, pridružio se rastućem pokretu koji se već duže vrijeme aktivno zalaže za zakonsku zabranu terapije promjene seksualne orijetnacije za maloljetne LGBT osobe. Takvi su zakoni doneseni na nivou saveznih država Kalifornije, New Jerseya, Oregona, Illinoisa i glavnog grada Washingtona, a sada je namjera po uzoru na te zakone donijeti savezni zakon kojim bi se svim licenciranim psihoterapeutima zabranjivalo pružanje takve terapije maloljetnicima. Iz zakona bi bile izuzete jedino vjerske organizacije koje bi smjele pružati takvu terapiju na osnovu svojih vjerskih uvjerenja. No, ukoliko vam se ovo čini surovim i bešćutnim prema osobama koje žele nešto učiniti u vezi svojih homoseksualnih ili transrodnih osjećaja i traže pomoć, a da to ne bude lažno suosjećanje koje će hraniti umjesto liječiti njihov poremećaj, pokušajte se raspitati gdje i kome se takve osobe mogu obratiti za pomoć u Hrvatskoj. I ukoliko imate pozitivnih informacija, svakako nam javite. 

 

Autor: Homunizam

Objava: 2. siječanj, 2016.

Recimo da su roditelji informirani da je njihovo dijete u vrlo ozbiljnom stanju, u nekom za koje se preporuča tretman koji uključuje:

  • - cjeloživotni režim snažnih lijekova koje mogu uzrokovati ozbiljene i čak po život opasne popratne efekte.
  • - kirurške operacije osakaćivanja koje ostavljaju ožiljke i kompromitiraju funkcije urinarnog trakta.
  • - potpuni gubitak mogućnosti razmnožavanja.
  • - djelomični ili potpuni gubitak genitalnih funkcija i osjećaja.

Čak i s ovim radikalnim tretmanom, njihovo dijete bi bilo u visokom riziku za

  • - depresiju,
  • - ostale psihološke poremećaje,
  • - samoubojstvo,
  • - HIV infekcije i
  • - kraći životni vijek.

Nadalje, njihovo dijete bi vjerojatno moralo obmanjivati druge, uključujući intimne partnere o prirodi svoga stanja.

Da li bi tim roditeljima bilo dozvoljeno potražiti drugo mišljenje? Američki predsjednik Obama i njegova savjetnica Valerie Jarret kažu; “Ne.”

Oni podržavaju zabranu svake terapije za ublažavanje poremećaja rodnog identiteta kod djece (Gender Identity Disorder ,GID). Bile bi dozvoljene samo terapije dizajnirane da podržavaju želju djeteta da bude drugog spola.

Nitko ne može promijeniti svoj spol, ali redefiniranjem termina “spol” – da opisuje samo biološki, a “gender (rod)” da opisuje kako se osoba identificira (kao muško, žensko ili nešto drugo), trans-aktivisti mogu tvrditi da muškarci mogu postati žene ili “ženski muškarci”. Kirurška promjena spola (‘Gender reassignment surgery’, GRS) može kreirati  izgled (privid) suprotna spola, ali ne može promijeniti DNA.

Obama bi podupirao dozvoljavanje djeci s GID-om da se oblače kao drugi spol, da koriste WC drugog spola, da igraju u ekipama drugog spola i da budu tretirani lijekovima da promijene svoja tijela i krenu brzopotezno prema GRS-u.

Trenutno samo 2.2-30% dječaka i 12-50% djevojčica s GID-om, ustraje u njihovoj želji za promjenom. Zabrana terapije bi ostavila bez potpore one koji ne žele nastaviti prema suprotnom spolu. Obama je rekao da je dirnut smrću 17-godišnjeg muško-prema-ženskom transrodnog (subjekta? stvora?ono?), koji u oproštajnom pismu krivi svoje roditelje za prisiljavanje na terapiju.

Samoubojstvo, posebice među mladima je uvijek tragično. Prijetnje suicidom trebaju efektivnu terapiju, ali nema jamstva. Suicidi među pacijentima terapije nisu rijetki.

Studija 26 pacijenata koji su izvršili suicid dok su bili na terapiji je pronašla da je 18 njih iskusilo intenzivni bijes “ponekad eksplicitno izražen u oproštajnom pismu.” Sigurno da nitko ne sugerira da terapeutima čiji klijenti počine samoubojstvo treba zabraniti praksu. Samoubojstvo među transrodnima je uobičajeno.

Iako samo 1,6% od opće populacije pokuša suicid, prema istraživanju “National Transgender Discrimination Survey” na 6,450 osoba koje se identificiraju kao transrodne, 41% njih izvješćuje o pokušaju samoubojstva.

Prema “APA Diagnostic and Statistical Manual-5”, oni s poremećajem rodnog identiteta “(GID) su u povećanom riziku od suicidalnih ideja, pokušaja samoubojstava i samoubojstava.”

Dok transrodni aktivisti tvrde da problem leži u pomanjkanju društvene podrške onima sa “cross sex” željama, prema DSM5 i nakon GR operacije “rizik samoubojstva može ostati.”

Djeca s poremećajem rodnog identiteta su anksiozna i oblačenje u drugi spol je način da se oslobode anksioznosti. Ova djeca su na taj način odvojena od vlastitog tijela, te misle da će ih kasapljenje dijelova njihovih tijela učiniti sretnima, sigurnima, voljenima. Je li u najboljem interesu djece s poremećajem rodnog identiteta da se ograniče vrste dostupnih terapija?

A što s terapeutom čiji klijent odustane od transseksualne želje tijekom terapije, iako to nije bila namjera ni klijenta ni terapeuta? Može li terapeut biti optuženi za kršenje zabrane? To nije nešto što se nije desilo:

Predanu feministkinju Elaine Siegel skupina lezbijki je tražila da liječi neke od njihovih članova. Iako to nije bio cilj ni terapeuta ni klijenata, kao rezultat liječenja polovica žena je prestala biti lezbijka.

Članice skupine osjećale su se izdanima. Može li se zakon koji zabranjuje terapiju koristiti za kažnjavanje takvog terapeuta?

Iako naslijeđene osobine utječu na to “tko smo”, nema dokaza da je GID biološki predodređen i nepromjenjiv. Čak i ako jest, s obzirom na rizike povezane s promjenom spola, roditelji bi trebali biti u mogućnosti tražiti alternativni tretman.

‘Transrodnirani’ ne samo da se žele pretvarati da su suprotni spol,oni žele prisiliti druge da sudjeluju u njihovoj mašti.

Suosjećanje od nas ne zahtijeva da se drugima dade sve što traže. Mi im dugujemo istinu da su (i da će uvijek biti) muškarac ili žena kakvima su stvoreni, te da zavist i želja neće promijeniti stvarnost.

Dvadeset godina od danas djeca osakaćena zbog lažnog suosjećanja vjerojatno će tužiti one koji su trebali znati bolje, ali tada će biti prekasno.

Izvor: daleoleary.wordpress.comhttps://daleoleary.wordpress.com/2015/04/18/lgbt-therapy-ban/#more-397

Samo totalitarni sustav može zabraniti dragovoljno liječenje od bilo čega. Čak i da nema takvih javnozdravstevnih, demografskih i inih posljedica, to je kao zabraniti terapiju odvikavanja od pušenja ili liječenje alkoholičara. To je pravi homunizam. S metodama i postignućima kojih se ne bi postidio ni komunizam.

Zapadna društva nemaju zajedničku memoriju na totalitarizam i kuhaju se kao žabe u polako zagrijavanoj vodi. Povod totalitarizmu ovoga puta nije radnička klasa (jer je isparila u procesu globalizacije), nego seks.

Izvor: Homunizam

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!