Podržite nas!

Zadaća iz ZO-a

14.03.2013 23:30

Na našoj Facebook grupi razvila se zanimljva diskusija nakon što je jedan član grupe objavio osobno iskustvo o tome kako mu je 9-godišnja kćer za zadaću dobila zadatak da napiše kakve dodire voli, a kakve ne voli. Prenosimo njegov post i najzanimljivije komentare.

Jučer mi je dijete iz škole donijelo knjigu, valjda "preporučena stručna literatura za roditelje", koja bi valjda trebala služiti za edukaciju nas roditelja. Mi roditelji smo očigledno glupi i neuki, pa i nas, eto, treba educirati. Ujedno, za zadaću je dijete trebalo napisati kakve dodire voli, a kakve ne voli. Naravno da je bilo zbunjeno i da nije razumjelo što se od nje očekuje. Na kraju - i zašto bi? Pa to nije tematika kojom bi jedno 9-godišnje dijete trebalo razbijati glavu. Na kraju, priroda sama čini svoje i na pitanja mene i supruge o čemu su pričali na satu famoznog ZO (4. modul) počelo je zamuckivati i bilo je posve neupitno da se ne osjeća ugodno i da se zapravo srami o tome pričati. Što je također normalno. Čemu onda inzistiranje, čemu prisiljavanje, pa čak bismo mogli reći i psihičko-emocionalno zlostavljanje djece seksualnim odgojem u školama?

Dijete, koje bi silom prilika zbog određenih okolnosti ipak o takvoj tematici moralo pričati, to bi trebalo činiti u nazočnosti stručnih osoba poput liječnika i posebice dječjih psihologa, koji znaju što rade, zašto rade i kako rade, u interesu djeteta. A ne prosvjetni radnici, koji su na tom području stručni koliko sam i ja stručan na području nuklearne fizike.

Stoga, zašto ne nazvati stvari pravim imenom? 4. modul ZO nije ništa drugo do li psihičko i emocionalno zlostavljanje djece pod pokroviteljstvom države.

 
IM: slažem se s tobom... osvrnut ću se na pitanje iz te "zadaće"...kako da napiše kakve dodire ne voli ako ih nije ,a normalno da nije doživjelo.... Mislim strašno, a rečeno je da će do 4. razreda učiti samo o higijeni
 
ST: Ja znam da su nastavnici primorani to raditi, u protivnom se suočavaju s vlastitim otkazom. Također znam da je učiteljica mog djeteta, i sama majka, dobra osoba i dobra učiteljica i jako voli tu djecu s kojom radi. Znam da joj vjerojatno nije lako. No, svejedno mislim da je došlo vrijeme da ponovno prošetam do škole na informacije (ili čak na roditeljski) i kažem otvoreno što o svemu tome mislim. Obično na informacije ide žena, jer kad ja odem onda nemam previše obzira, kažem što mislim pa makar se nebo srušilo. Čini se da je došlo vrijeme da malo potaknem učiteljicu da uzme u razmatranje i moje mišljenje.
 
IM: i kod nas je ista stvar nastavnica je zaista razumna i divna žena... no nisu svi! Ali kako je kod uvođenja zdravstvenog odgoja rečeno da će svaki "predavač" sam prosuditi što je iz literature potrebno primjeniti a što ne, to ti dođe na isto kao da je rečeno da će svaki roditelj sam prosuditi dal je potrebno primjeniti "pljusku" djetetu, koja je zakonom zabranjena... Opće je poznato da i među nastavnicima ima pedofila ako pogledamo koliko ih je za to osuđeno. Ne znam, mi smo zdravstveni odgoj odbili pod cijenu svake mjere koja se bude morala provesti
 
ST: Da, u tome je stvar. Nisu oni bez razloga dali "preporučenu stručnu literaturu", koja "nije za uporabu u nastavi", već kao smjernice nastavnicima koji će, više ili manje, ipak pasti pod utjecaj i, htjeli to ili ne, ipak prenijeti u svoja predavanja. To je naprosto kukavičje jaje. A o tome koliko je ta literatura stručna dovoljno je pogledati tko su autori iste - LGBT aktivisti koji sa strukom nemaju blage veze. No, zapravo je i samo upoznavanje djece te dobi s pojmom spolnosti samo po sebi indoktrinacija, protuprirodno je i predstavlja zlostavljanje djece.
 
ST: Nego, kako ste to odbili ZO? Kako je to uopće moguće učiniti?
 
IM: Suprug je otišao u školu i rekao ja ne želim da moje djete ide na sat ZO, pod prijetnjom bilo kakve mjere.
 
IM: Plus toga odi na stranicu udruge Grozd i uzmi obrazac po kojem si zaštićen zakonom od toga, tj.djete i isprintaj i odnesi u tajništvo kad potpišeš. Jer u njemu po zakonu ti si dužan brinuti o djetetu i zakonski moraš prosuditi što je za tvoje djete dobró. To je tvoje roditeljsko pravo i obveza koje ti nitko ne može oduzeti.
 
AB: i kopiju poslati na grozd  nevjerojatno koliko su roditelji jos uvijek neinformirani sto mogu uciniti. u jednoj skoli su rekli na roditeljskom vijecu ravnatelj i razrednici da ce ministarstvo sve to provesti bez obzira na sve i da im ne vridi protestirati. pa kako roditelji na tako nesto mogu pristati? roditelji imaju zadnju rijec o tome i nitko drugi. a svaki znak protesta pomaze i onima koji se ne bune i nisu informirani, svaka izjava je jako vazna.zato to ravnatelji i govore samo da bi bilo sto manje izjava. mozete uz to dati i punomoc obiteljskoj stranci koja je podigla tuzbu i grozdu isto tako. informirajte se kod njih. i informirajte sto vise drugih roditelja koji nisu na ovoj stranici. ovaj program se ne moze zaustaviti ako nema protesta
 
LD: Ja svome djetetu neću dopustiti slušati određene teme zdravstvenog odgoja, pa ni pisati zadaću na te teme, bez obzira na sankcije, pri tome ne mislim na njezine ocjene, jer ako moje takve odluke budu utjecale na njezine ocjene, onda će biti rata, naravno u legalnom smislu riječi, a par neopravdanih me neće mučiti. Nego, kada sam pri jednoj raspravi zamolila ravnatelja i dotične stručne osobe, poput psihologice i prof. biologije da mi demonstriraju te dodire i pričaju o njima totalno su me ignorirali. Meni je to doslovno kretenski tražiti od odraslih, a od djece mi se čini da je to psihičko maltretiranje.
 
Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.