Podržite nas!

Zakon o životnom partnerstvu devet mjeseci kasnije

24.06.2015 18:30

Podsjetimo se koja sve materijalna prava omogućuje homoseksualcima i lezbijkama Zakon o životnom partnerstvu, koji je hrvatska Vlada predvođena SDP-om i HNS-om donijela gazeći volju građana izraženu na referendumu.  Sklapanjem životnoga partnerstva ili čak bez ikakve registracije zakon im omogućuje da steknu imovinu, vlasništvo, autorska i slična prava, naslijede svojega partnera kao zakonski nasljednik prvoga nasljednoga reda i bez plaćanja poreza; da imaju olakšice pri plaćanju poreza na dohodak i promet nekretnina, uživanju životnoga, mirovinskoga i zdravstvenoga osiguranja; da njihovi partneri dobiju azil, dozvolu boravka i radnu dozvolu, socijalnu skrb, prebivalište i hrvatsko državljanstvo.

Zakon o životnom partnerstvu kojim se u Hrvatskoj istospolni parovi u pravima izjednačuju s bračnim parovima stupio je na snagu 5. kolovoza 2014. Dnevnik Nove TV u svibnju je donio prilog s podacima koliko je od tada do danas sklopljeno takvih zajednica. Nova TV navodi kako je u devet mjeseci 70 istospolnih parova u Hrvatskoj sklopilo životno partnerstvo, od čega je jedno životno partnerstvo već završilo razvodom. Samo je jedno jedno istospolno partnerstvo sklopljeno javno, uz malu ceremoniju samo za obitelj. Radilo se o dvojici muškaraca iz Zagreba koji su sklopili životno partnerstvo 5. rujna 2014. i tom prigodom ministar Arsen Bauk poklonio je „mladoženjama“ u ime Vlade RH dvije kravate. Sva ostala istospolna partnerstva sklopljena su u tajnosti.

Upravo ih je u glavnom gradu sklopljeno najviše - njih 45. U Rijeci ih je sklopljeno 5, po tri u Kastvu, Osijeku, Rovinju i Splitu. Po jedno u Dubrovniku, Koprivnici, Opatiji, Pakracu, Pazinu, Vukovaru, Zadru i Puli. Ukupno se radi o 40 muških i 30 ženskih parova.

No, ono što najviše upada u oči je broj životnih partnerstva sklopljen između Hrvata i stranaca. Njih je bilo ukupno 27, a ako tome pribrojimo i dva strana para koja su u Hrvatskoj sklopila ovakav oblik partnerstva, ispada da čak 41 posto stranaca koristi pogodnosti izjednačavanja istospolnih zajednica s bračnim pravima u Hrvatskoj.

Podsjetimo o kakvim se sve pravima radi. Homoseksualcima i lezbijkama omogućuje se da sklapanjem životnoga partnerstva ili čak bez ikakve registracije, naknadnim dokazivanjem da su bili u neformalnom životnom partnerstvu steknu imovinu, vlasništvo, autorska i slična prava, naslijede svojega partnera kao zakonski nasljednik prvoga nasljednoga reda i bez plaćanja poreza; da imaju olakšice pri plaćanju poreza na dohodak i promet nekretnina, uživanju životnoga, mirovinskoga i zdravstvenoga osiguranja; da njihovi partneri dobiju azil, dozvolu boravka i radnu dozvolu, socijalnu skrb, prebivalište i hrvatsko državljanstvo.

Već pri donošenju zakona kritičari su upozoravali kako će zakon biti naročito privlačan za lakše useljavanje LGBT osoba iz zemalja koje nisu članice Europske unije u Hrvatsku, što je posebice aktualno sada nakon odluke Njemačke da se od 1. srpnja ukinu radne dozvole za građane Hrvatske. Upozoravalo se na široke mogućnosti zlouporabe zakona na teret hrvatskih poreznih obveznika odnosno da će se zakon u velikoj mjeri koristiti samo za ostvarenje statusnih prava osoba koje i ne moraju nužno biti u emocionalnom odnosu. S obzirom da je čak 41 posto stranaca u samo devet mjeseci iskoristilo tu mogućnost, predviđanja su se pokazala točnima.

Ustavnost Zakona o životnom partnerstvu trenutno pred Ustavnim sudom osporavaju dvije udruge – Apologetska udruga Blaženi Ivan Merz i udruga U ime obitelji. Svaka je zasebno podnijela svoj Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o životnog partnerstva s Ustavom Republike Hrvatske.

Naime, vladajuća Kukuriku koalicija, predvođena strankama SDP-a i HNS-a, pravila se nakon referenduma o braku održanog 1. prosinca 2013. da ne shvaća njegovu sadržajnu poruku i obvezujuću odluku građana Hrvatske da brak može biti samo životna zajednica žene i muškarca, a nikako nešto drugo. Pri donošenju zakona i sami su govorili da se njima bračne i istospolne zajednice izjednačuju u svim pravima, osim u pogledu posvajanja djece.

No, i u dijelu zakona koji se tiče roditeljskih odnosa predstavnici vlade i ministar uprave Arsen Bauk, u čijoj je nadležnosti bila izrada ovog zakona, obmanjivali su javnost.  U Prijedlogu za ocjenu ustavnosti ZŽP-a koji je podnijela Apologetska udruga bl. Ivan Merz navodi se kako zakon zapravo omogućuje “darivanje” djece istospolnom partneru preko instituta „roditeljske i partnerske skrbi“. U zakonu je predviđeno i nekoliko „iznimki u kojima se istospolnim partnerima daju veća prava nad djecom preostalog partnera, nego što bračni drugovi inače imaju nad djecom osobe s kojom su ušli u brak“. 

U tijeku su također i izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koje provodi ministar zdravstva Siniša Varga kako bi se i taj zakon prilagodio Zakonu o životnom partnerstvu te kako bi se i istospolnim životnim partnericama dalo pravo da koriste mogućnost umjetne oplodnje, i to na teret poreznih obveznika.

Izvor: Nova TV

Mislite li da je ovo važna tema? Podržite nas na Facebooku ili na jedan od načina navedenih ovdje.