Podržite nas!

Zastupnički dom američkog Kongresa zabranio pobačaj nakon 20. tjedna trudnoće

14.05.2015 15:10

Američki Kongres napokon je donio dugo očekivanu odluku da se zaustavi barbarski čin abortusa nakon 20. tjedna trudnoće koji zakoni nekih američkih država trenutno dopuštaju. Odluka je trebala biti donesena još u siječnju kada je donesena također povijesna odluka u Zastupničkom domu američkog kongresa kojom se zabranjuje financiranje abortusa novcem poreznih obveznika. U jednom i u drugom slučaju radi se o velikoj pobjedi pro-life pokreta koji u SAD-u uživa potporu većine političara Republikanske stranke.

Američki Kongres, zastupnički dom, nakon višemjesečnih pregovora i pritisaka javnosti, izglasao je zabranu abortusa nakon 20. tjedna trudnoće s 242 glasa za i 184 glasa protiv.

Pro-life skupine prosvjedovale su ispred kongresnih ureda, vršeni su pritisci na zakonodavce. Poslano je preko 29.782 potpisa republikanskom vodstvu u otvorenom pismo Johnu Boehneru, pozivajući ga da zakon ide na izglasavanje. Trebalo se to dogoditi još 22. siječnja, no prijedlog je povučen s dnevnog reda i odgođen na neodređeno vrijeme.

Inače, postoje samo četiri zemlje koje dopuštaju abortus iz bilo kojeg razloga – to su Kina, Sjeverna Koreja, Kanada i SAD.

Kongres je poduzeo prvi korak prema pokušaju da se ta nepravda promijeni. Sada kreće borba sa Senatom, jer to što Republikanci trenutno imaju kontrolu u Senatu, ne znači da će biti lako dobiti glasove. Iako je većina Republikanaca pro-life, ima ih nekoliko koji nisu. Biti će teško ići protiv Demokrata, a da bi se pobijedilo potreban je stalni pritisak.

Ipak, protivnici ovog zakona moraju braniti krajnje nehumanu praksu uništavanja djece u maternici, pa teško da mogu pobijediti u ovoj borbi.

Zastupnički dom američkog Kongresa trajno zabranio financiranje abortusa novcem poreznih obveznika

Podsjetimo, u siječnju je izlasan prijedlog zakona kojim se zabranjuje financiranje abortusa iz federalnog proračuna, i to na dan 42. godišnjice odluke američkog Vrhovnog suda o legalizaciji abortusa. To je prijedlog zakona kojim se trajno onemogućava korištenje novca poreznih obveznika za financiranje abortusa.

Prijedlogom zakona zabranjuje se federalno financiranje abortusa kroz programe zdravstvenog osiguranja, što uključuje i programe zdravstvenog osiguranja saveznih država koji su dio Medicaid-a, putem financiranja javnih zdravstvenih ustanova u kojima se rade abortusi ili korištenja poreznih sredstava za subvencioniranje troškova zdravstvenog osiguranja za pojedince i obitelji koji plaćaju zdravstveno osiguranje prema Obaminom zakonu o zdravstvenom osiguranju.

 

Izvor: narod.hr

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!