Podržite nas!

Želite li promjeniti spol? Dovoljan je jedan potpis.

04.05.2013 17:00


Prema novom prijedlogu Zakona o maticama, transeksualne osobe i svi ostali koji se na to odluče, moći će promijeniti svoje dokumente u matici rođenih samo na temelju izjave ovjerene kod javnog bilježnika, da trenutno žive u „drugom rodnom identitetu“, tj. bez da kirurškim putem ili hormonalnom terapijom stvarno promijene biološki spol. U LGBT udrugama kažu da je riječ tek o prvom koraku do ostvarivanja konačnog cilja odnosno pravne promjene spola bez operativnog zahvata te da Ministarstvo zdravlja treba donijeti i druge propise.

U nastavku pročitajte što o mijenjanju spola temeljem takve izjave misli saborska zastupnica Marijana Petir, vanjski član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina nakon što je konačni prijedlog Zakona o državnim maticama podnesen na raspravu 19. travnja 2013.

 

Nestanak biološkog spola!?

Nedavno je iz Vijeća Europe ministru uprave Arsenu Bauku stigla čudna preporuka da novim Zakonom o državnim maticama Vlada omogući promjenu imena i spola u službenim dokumentima na brz, transparentan i dostupan način. Reforma ovog Zakona već je bila u tijeku i prijedlog novog Zakona već je bio prošao prvo čitanje. Iz Europe nisu tražili ništa novo što od Vlade nisu već prethodno zatražile LGBT udruge i što im je novim prijedlogom Zakona promptno ispunjeno. Poruka iz Vijeća Europe samo je trebala stvoriti dojam u javnosti da Vlada postupa po naputku iz Brisela. Radi se o tome da će transeksualne osobe moći promijeniti svoje dokumente u matici rođenih samo na temelju mišljenja da trenutno žive u „drugom rodnom identitetu“, tj. bez da kirurškim putem ili hormonalnom terapijom stvarno promijene biološki spol. U LGBT udrugama kažu da je riječ tek o prvom koraku do ostvarivanja konačnog cilja odnosno pravne promjene spola bez operativnog zahvata te da Ministarstvo zdravlja treba donijeti i druge propise.

Do kakvih sve zavrzlama i manipulacija to može dovesti, još nitko nije sasvim svjestan. Npr. muškarac ste, ali biste željeli otići u "žensku" mirovinu, pet godina ranije? Dovoljno je da odete kod javnog bilježnika i promijenite spol. Nitko vas ne tjera da poduzimate bilo kakve druge korake, čak se ne morate niti oblačiti poput žene, ali administrativno - vi ste žena i pripadaju vam sva prava koja vrijede za ženu. Ili jednostavno želite promijeniti identitet te se od žene "pretvorite" u muškarca i uz malo odgovarajuće odjeće i nove osobne dokumente postajete doslovce "novi čovjek". Ili se kao žena u muškom tijelu želite baviti npr. košarkom ili nekim drugim sportom gdje će vam muška tjelesna konstitucija donjeti prednosti u odnosu na sportašce "zarobljene" u ženskom tijelu...

Primjera ima mnogo, a uz pomoć Zakona o suzbijanju diskriminacije nitko neće imati pravo odbiti vaš zahtjev, koliko god on sada izgledao suludo.

 

Zakon o državnim maticama - administrativna promjena spola, bez potrebe da se promijeni fizički spol

Marijana Petir: "U kontekstu neizravne diskriminacije važno je dokazati neravnomjerni učinak naizgled neutralne mjere, a  prijedlogom zakona niste utvrdili koji je to neravnomjerni učinak odredbi postojećeg zakona u odnosu na transrodne osobe, što znači da razlog ovakvih izmjena nije suzbijanje diskriminacije već ozakonjenje rodne ideologije."

Na Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora u petak 19. Travnja u Zagrebu u raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o državnim maticama vanjski član Marijana Petir zalagala se za poštivanje činjeničnog stanja posebno kod promjene biološkog spola.

U svom interventu Petir je kazala: „Zakon o državnim maticama treba evidentirati stvarno stanje a ne rješavati statusna prava, što je slučaj s ovim prijedlogom. Želim upozoriti da vidim nedostatke ovog zakona u dva područja: onom vrijednosnom i onom koji se odnosi na pravnu sigurnost. Referirat ću se na članak 7. i 27. I objasniti zašto smatram da ti članci Zakona izlaze iz okvira materije koju bi ovaj Zakon trebao regulirati.

Ne moramo gledati unatrag da bismo uvidjeli kako ljudska prava koja nisu ukorijenjena u apsolutnim vrednotama postaju lomna. Nitko neće osporavati da je pravo na život temeljno ljudsko pravo i da je stoga prva zadaća države štititi život svojih građana, a posebice onih koji ga ne mogu sami zaštititi. No, volja je većine odlučila drugačije. Ako ljudska prava nisu ukorijenjena u apsolutnoj vrijednosti, u nedodirljivosti života, postaju materijal za raspravu.

Svaka kultura ima norme za ophođenje sa spolnošću i uređuje ju zakonima, običajima i moralnim propisima. U posljednje vrijeme država, tj. vlada pokušava zakonima regulirati pitanje ljudske spolnosti odredbama koje nisu u skladu s kulturom u kojoj živimo.

Ovim zakonom vlada pristaje da se uvedu pravne odredbe u kojima biološki spol više ne vrijedi, već  onaj samovoljno izabran i da se to unese u službene dokumente.“

Petir je nastavila: „Ovim Zakonom vi pristajete da svatko sam može određivati je li muškarac ili žena, a homoseksualne ili transeksualne sklonosti u ime države priznajete kao identitet nekog čovjeka.  Kako netko živi svoju spolnost, to se države ne tiče. Zasigurno je dobitak ukoliko se postigne da se ljude homoseksualnog i transeksualnog ponašanja ne diskriminira jer se nikoga ne može diskriminirati, isključivati, ponižavati, bez obzira koliko se s nekim ne slagali.  Ali, kada se svim sredstvima državne političke moći po cijeloj zemlji rasprostire ideološki tepih koji posljedice takvog spolnog opredjeljenja skriva od očiju javnosti, onda to objektivno ograničava slobodu onih koji su njome pogođeni.

Vi ovim prijedlogom zakona niste uspjeli argumentirano upozoriti na vezu između neizravne diskriminacije i diskriminatornog ponašanja. U kontekstu neizravne diskriminacije važno je dokazati neravnomjerni učinak naizgled neutralne mjere.  Vi ovim prijedlogom zakona nisteutvrdili koji je to neravnomjerni učinak odredbi postojećeg zakona u odnosu na transrodne osobe, što znači da razlog ovakvih izmjena nije suzbijanje diskriminacije već ozakonjenje rodne ideologije.

Također ,osoba koja je promijenila spol i ime, a o čemu postoje bilješke u njenoj matici rođenih, već postojećim zakonom može zatražiti potvrdu o rođenju na kojoj se ne iskazuju bilješke o izvršenim promjenama, a promijenjeni se podaci odmah iskazuju u zato predviđenim rubrikama na ispravi. Na taj je način već regulirana zaštita osobnog statusa osobe i njenih osobnih podataka koji ne moraju biti poznati širem krugu osoba, što znači da se osobu štiti od bilo kojeg oblika diskriminacije.

Vi ovim prijedlogom zakona uvodite promjenu na način da se rečena odredba treba primijeniti i na osobe koje nisu promijenile spol, ali žive u drugom rodnom identitetu i imaju vanjska fizička obilježja drugog spola. Ne mislite li da je to krivotvorenje stvarnih činjenica koje mogu dovesti i do manipulacije identitetom, što će neizbježno dovesti do pravne nesigurnosti unutar odnosa u društvenoj zajednici? Ovakav prijedlog zakona potiče mogućnosti zlouporabe, ukoliko se dozvoli i prije medicinske operacije promjene spola mogućnost promjene osobnih dokumenata, od strane osoba koje nisu transeksualne orijentacije, a s ciljem skrivanja identiteta. Sve ovo razlozi su zbog kojih smatram da ovakav prijedlog zakona zastupnici ne bi trebali podržati.“

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!

Marijana Petir

Preneseno iz Glasa Koncila