Podržite nas!

Ženska mreža pokušava zaustaviti demografsku obnovu Hrvatske

11.01.2016 15:10

Bilo je za očekivati da će se pojaviti snažan otpor lijevo-liberalnih udruga bilo kakvim pomacima koje nova vlada želi ostvariti za boljitak i napredak Hrvatske, posebice na području demografske obnove i prava nerođenih.

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, spec. ginekologije i opstetricije i Pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, mogući je kandidat HDZ-a za ministra zdravstva. Bio je jedan od sedmorice eksperata koji je dao mišljenje Ustavnom sudu kako ljudski život počinje spajanjem muške i ženske stanice: “I to je dokazana znanstvena činjenica, mi to ne možemo opovrgnuti. Prema tome, ako gledamo legislativno i biološki, pobačaj jest dogovorena forma. Ali to je dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života“, kazao je nedavno za  HRT te dodao kako apsolutna zabrana pobačaja ne dolazi u obzir. Prema onome što je najavljivao i ranije, dr. Ćorušić se zalaže za ono što već postoji u nekim zemljama Europe – obavezno savjetovanje s psihologom, liječnikom, socijalnim radnikom ili duhovnikom prije pobačaja na ženin zahtjev te uvođenje obvezatnog „perioda mirovanja“, odnosno da između ženina zahtjeva za pobačaj i samog pobačaja mora proći barem 5-7 dana.

“Moderna hrvatska država ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme totalitarnog režima. To moramo promijeniti i uljuditi, poboljšati proceduru, u interesu zdravlja žena i nerođene djece. Kad sam razgovarao sa ženama, trećinu sam ih odgovorio od pobačaja”, rekao je ginekolog Ćorušić u intervjuu za Dnevnik HRT-a. Dakle, naglasak je na odgovaranju žena od pobačaja. Zašto to smeta Ženskoj mreži Hrvatske i koliki postotak žena misle da zastupaju svojim ekstremističkim stavovima protiv prava nerođenih?

 

Ženska mreža Hrvatske pisala mandataru: Najviše im smeta moguća zabrana pobačaja!

Objava : 10. siječanj, 2016.

Ženska mreža Hrvatske uputila je u subotu otvoreno pismo Tihomiru Oreškoviću, mandataru za sastav nove Vlade RH te ga pozvala da u odlučivanju o izboru članova i članica Vlade vodi računa o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti prava žena te da provodi politiku ravnopravnosti spolova i jednakosti svih hrvatskih građana i građanki.

Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja više od 30 organizacija, od budućeg premijera u pismu traži da u Vladu i druga državna tijela ne uđu osobe koje su svojim dosadašnjim djelovanjem i izjavama pokazale namjeru smanjivanja postignute razine rodne ravnopravnosti i ženskih ljudskih prava.

Zabrinute su najavama ukidanja zakona “kojima su osigurana temeljna ženska prava na seksualno i reproduktivno zdravlje, a posebno pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece i umjetno potpomognutu oplodnju”, kao i zbog toga što, prema najavama, buduća Vlada neće imati potpredsjednicu, a svega nekoliko ministarskih mjesta namijenjeno je ženama.

“Odlučno smo protiv imenovanja u Vladu osoba koje javno zagovaraju diskriminirajuću politiku i smanjivanje već dostignutih prava žena. Riječ je o osobama koje u svojim javnim istupima zagovaraju ili najavljuju donošenje zakona i javnih politika kojima bi se kršile ustavne i zakonodavne odredbe o ravnopravnosti spolova”, ističe se u pismu mandataru.

Pritom napominju kako je riječ je o kandidatu za ministra zdravlja Anti Ćorušiću, kandidatu za vođenje novog ministarstva demografske obnove Davoru Štercu te o kandidatu za ministra rada Borisu Kunstu.

“Boris Kunst je poznat po svom dugogodišnjem zalaganju za legalizaciju prostitucije. Ante Ćorušić je najavio ukidanje Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. i uvođenje tzv. poljskog modela koji drastično reducira prava žena na pobačaj, kao i prava partnera i obitelji na odlučivanje o broju djece”.

Poljski model, ističu, zabranjuje prekid trudnoće na zahtjev žene i doveo je do porasta broja ilegalnih pobačaja i tzv. “abortus turizma”, kao i do povećanja ekonomske i socijalne nejednakosti. Pobačaj na taj način postaje nedostupan siromašnim ženama i obiteljima, pa je prebačen u ‘sivu zonu’, što za sobom povlači još veću diskriminaciju i još dublje društvene podjele, dodaju.

Ženska mreža podsjeća da je u javnom istupu Ante Ćorušić najavio ukidanje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i upotrebu zamrzavanja embrija, što će za posljedicu ponovno imati diskriminaciju žena jer sve žene ne mogu sebi priuštiti liječenje neplodnosti u inozemstvu. Smatraju to suprotnim ustavnoj vrednoti ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki Hrvatske, kao i suprotnim međunarodnim konvencijama koje Hrvatsku obvezuju – UN-ovoj Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena te Rezoluciji Vijeća Europe 1464 “Žene i religija u Europi”.

Ženska mreža pismo je poslala i čelnicima Domoljubne koalicije Tomislavu Karamarku i Mosta Boži Petrovu.

Pravo na ubojstvo nerođenog djeteta nije pravo

Hrvatska je ratificirajući istanbulsku Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena pružila temelj za razumijevanje jednakosti žena i muškaraca kroz osiguravanje jednakih prava i mogućnosti kako bi žene mogle uživati sva svoja prava i temeljne slobode, a nije pristala niti potpisala nametanje rodne ideologije pod krinkom borbe protiv diskriminacije prava žena.

Tzv. “pravo na pobačaj”, koje spomnje Ženska mreža Hrvatske, ne postoji u međunarodnom pravu, niti u pravnom poretku Republike Hrvatske. O aktivističkom djelovanju članova UN-ovih tijela i preporuci UN-ova Odbora za uklanjanje svih oblika diskriminacije (CEDAW) možete pročitati ovdje.

Za Crkvu su pobačaji jedna vrsta holokausta, istaknuto je to na desetoj generalnoj kongregaciji Sinode o obitelji u listopadu ove godine.

Izvor: narod.hr/h

Osim na Facebooku, možete nas podržati uplatom na ŽR 2360000-1102338528 ili pozivom na broj 060 800 334 (3,00 kn iz fiksne ili 4,04 kn iz mobilne mreže + PDV)!