Podržite nas!

Zastupnički dom američkog Kongresa zabranio pobačaj nakon 20. tjedna trudnoće

14.05.2015 15:10

Američki Kongres napokon je donio dugo očekivanu odluku da se zaustavi barbarski čin abortusa nakon 20. tjedna trudnoće koji zakoni nekih američkih država trenutno dopuštaju. Odluka je trebala biti donesena još u siječnju kada je donesena također povijesna odluka u Zastupničkom domu američkog kongresa kojom se zabranjuje financiranje abortusa novcem poreznih obveznika. U jednom i u drugom slučaju radi se o velikoj pobjedi pro-life pokreta koji u SAD-u uživa potporu većine političara Republikanske stranke.

Opširnije »

Ministar Bauk je 2013. lagao biračima! Jučer javno priznao namjere Milanovićeve vlade da izjednači istospolnu vezu i brak

13.05.2015 15:45

Ministar uprave Arsen Bauk javno je priznao na jednom međunarodnom forumu u Crnoj Gori kako je Kukuriku koalicija planirala status homoseksualnih parova regulirati Obiteljskim zakonom, ali ih je u tome spriječila GI „U ime obitelji“ i tisuće građana koji su volontirali na štandovima kako bi se na ustavnoj razini zaštitio brak od redefiniranja. No, čak i ovakvo uvođenje istospolnog „braka“ zaobilaznim putem, pomoću jezičnog inženjeringa i silovanja zakona, ne bi bilo moguće da je Ustavni sud RH uistinu neovisno tijelo o tijelima državne vlasti i da stvarno brine o poštivanju i primjeni ustavnih odredbi. Osim udruge „U ime obitelji“, Baukov zakon osporava pred Ustavnim sudom i Udruga bl. Ivan Merz. Već više od godinu dana Ustavni sud se ne želi očitovati o tom pitanju. 

Opširnije »

Poznati biznismen Loeb: „Ubijanje embrija starih 7 dana jednako je ubijanju života“

13.05.2015 08.10

Nick Loeb, mladi biznismen iz poznate obitelji američkih biznismena Loeb, odgojen je kao republikanac i zagovornik prava na život. Svojoj bivšoj zaručnici ne dopušta da uništi dvoje njihovih ženskih embrija koji su začeti umjetnom oplodnjom. U ugovoru koji su potpisali stoji da će embriji biti uništeni ako se jednom od roditelja ili objema nešto dogodi. Ali u slučaju raskida veze par nije ništa unaprijed dogovorio. Embriji se kod umjetne oplodnje zamrzavaju u dobi od 7 dana jer je to vrijeme njihove implantacije u maternici. Upravo u tom razdoblju „ellaOne“ pilula djeluje abortivno ukoliko je uzeta kada se već dogodila ovulacija i oplodnja. 

Opširnije »

Beč dobio gay semafore

13.05.2015 08:00

Što se događa kada semafor postane ‘gay friendly’ i služi rušenju rodnih stereotipa? Otkrit ćete odete li u narednim tjednima do Beča: tamo ćete na svjetlima semafora, umjesto klasičnih slika čovječuljaka u zelenoj i crvenoj boji, naići na homoseksualne parove, dva muškarca ili dvije žene ili pak hetero parove. I uz to još i nacrtano srce. Stotinu semafora u glavnom gradu Austrije reprogramirano je u čast tri važna događaja kojima će Beč biti domaćin narednih tjedana: Life Ball, najvažniji humanitarni događaj u Europi u korist borbe protiv AIDS-a (16. svibnja), Eurosong (od 19. do 23. svibnja) i Regenbogenparade ili  Vienna Pride (20. lipnja). Prema riječima organizatora, ova kampanja sa semaforima ima dva cilja: predstaviti Beč kao otvoreni grad i istovremeno unaprijediti sigurnost prometa, kako pješaka tako i vozača. Inicijativa koja košta 63 tisuće eura trajati će sve do kraja lipnja (Elmar Burchia; Fotografije: Reuters).

Opširnije »

Hoćemo li zbog TTIP-a nesvjesno jesti i saditi GMO?

12.05.2015 10:10

Proteklih nekoliko mjeseci širom Europe pa tako i u Hrvatskoj održani su prosvjedi nevladinih organizacija i inicijativa koje podižu svijest i informiranost građana protiv kontroverznog trgovinskog sporazuma između Europske unije i SAD-a, poznatog kao Transatlantski sporazum o partnerstvu i ulaganjima ili skraćeno TTIP. Pokretači i zagovornici sporazuma tvrde da će on donijeti otvaranje radnih mjesta, razvoj, napredak i dodatnu zaradu. Europska komisija predviđa da bi implementacija ugovora o slobodnoj trgovini mogla doprinijeti gospodarskom rastu od 0,5 posto do 2027. godine. Amerikanci ističu ovaj sporazum kao 'deal' koji će omogućiti uklanjanje svih barijera EU-a koje koče američki izvoz.

Opširnije »

Seksualna bulimija

11.05.2015 15:00

„Seksualna bulimija je čest poremećaj – endemski i "normalan" u nekim skupima – kada se osoba prežderava seksom ali uklanja plodnost; radi se o nezasitnoj želji za seksom; ali izbjegavanju imanja djece. Bulimiju još uvijek općenito smatramo nesrećom, ako ne i bolešću; ali kada se radi o seksu, nismo samo normalizirali patologiju nego smo je podigli kao ideal.“U tom kontekstu i tablete poput „ellaOne“ uzdignute su kao ideal u tolikoj mjeri da im se dostupnost ne smije ograničavati ni medicinskim kamoli moralnim obzirima. A radi se zapravo o povraćanju (ploda). 

Opširnije »

U Zagrebu održan prosvjed protiv obveznog cijepljenja

11.05.2015 08:20

U nedjelju 10. svibnja na Trgu Francuske Republike u Zagrebu održan je mirni prosvjed za slobodu izbora cijepljenja u organizaciji Građanske inicijative „Za slobodu izbora“ koja se protivi izmjenama Zakona o pravima pacijenata. Na prosvjedu se okupilo oko 200 ljudi, mahom roditelja s djecom. Ovo su neke od poruka koje su se mogle čuti na prosvjedu: „Necijepljena djeca ničim ne ugrožavaju cijepljenu“, „Prisilno cijepljenje je fašizam“, „STOP eksperimentima na djeci“ i „Želim potpune i točne informacije“. Roditelji zahtijevaju da im Ministarstvo zdravlja, Vlada i Sabor prepuste odluku o cijepljenju te da sva djeca dobiju pravo upisa u vrtiće neovisno o cijepljenju.

Opširnije »

Cijepljenje – pitanja i odgovori

08.05.2015 23:00

Uredništvo portala zdravstveniodgoj.com ne dovodi u pitanje znanstveno utemeljena istraživanja koja pokazuju da je cijepljenje vjerojatno jedan od najvećih medicinskih uspjeha 20. stoljeća. Prema tim istraživanjima, cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti.  Isto tako, ne možemo prijeći preko činjenice da sve veći broj roditelja u svijetu pa tako i u Hrvatskoj počinje odbijati cijepiti djecu i da to može predstavljati opasnost za javno zdravstvo. Zbog toga smo i odlučili objaviti sljedeću brošuru Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije koja na pristupačan način daje odgovore na mnoga pitanja u vezi cijepljenja djece i odraslih. Smatramo da će brošura biti od koristi našim čitateljima i razjasniti mnoga pitanja i nejasnoće u vezi nužnosti velike (ilišto veće) procijepljenosti populacije u svrhu eradikacije opasnih zaraznih bolesti, posebice kod najmlađih.

Opširnije »

Strelovit porast suicida nakon velike medijske promidžbe asistiranog suicida Brittany Maynard

08.05.2015 08:20

Efekt zaraze kod samoubojstva dobro je poznat fenomen. Radi se o pojavi kada jedan ili više slučajeva samoubojstva izazove lanac naknadnih samoubojstava. Prvi poznati veći fenomen bila su ubojstva inspirirana Goetheovom knjigom „Patnje mladog Werthera” (1774.) širom Europe, što je dovelo do zabrane knjige u nekim zemljama. 1974. je objavljena vrlo značajna studija sociologa David Phillipsa koja je pokazala kako nakon novinskih priča o slučajevima samoubojstva u medijima dolazi do porasta učestalosti samoubojstva. Tako je u mjesecu nakon samoubojstva Marilyn Monroe broj samoubojstava u SAD-u narastao za 12 posto. U studiji je ovaj fenomen dobio naziv „Wertherov efekt”. „Slušanje o samoubojstvu čini se da može ranjive osobe uvjeriti kako imaju dozvolu za tako nešto”, tvrdi autor. Svjetska zdravstvena organizacija zbog ovog je fenomena sastavila smjernice za izvješćivanje o samoubojstvima u medijima. No, jesu li američki mediji poštovali ove smjernice u slučaju Brittany Maynard krajem prošle godine čije su samoubojstvo učinili glamuroznim i herojskim činom? 

Opširnije »

Potpišite peticiju i zaustavite bezreceptno izdavanje tablete ‘za dan poslije’ ellaOne

06.05.2015 18:45

CitizenGO i zdravstveniodgoj.com pozivaju vas na potpisivanje peticije za zaustavljanje bezreceptnog izdavanja tablete “ellaOne”. Obustavom bezreceptne prodaje ove abortivne pilule zaštitila bi se vrijednost nerođenog ljudskog života u maternici, zdravlje žene i spolno zdravlje mladih u Hrvatskoj, kao i čitavo hrvatsko društvo od demografske katastrofe koja mu prijeti. Peticija je upućena ministru zdravstva Siniši Vargi.

 

Opširnije »