Podržite nas!

NAJVEĆA LAŽ HDZ-a: Prevarili časne sestre i prešutno odobrili abortuse u bolnici Sestara milosrdnica?

12.03.2015 14:45

U Hrvatskoj je 1995. posebna komisija Ministarstva zdravstva izradila Nacrt prijedloga Zakona o prekidu trudnoće po kojem bi abortus bio moguć tek nakon nakon obveznog prethodnog stručnog savjetovanja. Nacrt nije stavljen u saborsku proceduru i do danas nije poznata njegova sudbina ni razlozi zašto se od Nacrta odustalo. Ovaj tekst govori o tome kako je ministar zdravstva Andrija Hebrang, nadajući se da će njegova tada vladajuća stranka uspjeti promjeniti komunistički zakon o abortusu iz 1978., obećao Družbi sestara milosrdnica da će se zagrebačkoj bolnici koja nosi njihovo ime (upravljanje nad bolnicom nasilno je oduzeto redovnicama dolaskom komunističke vlasti 1945. godine) uskratiti rješenje za obavljanje abortusa. Novi zakon koji bi spasio na desetke ili stotine tisuća djece nikada nije donesen, a Sestre milosrdnice bile su prevarene. Koji je razlog odustajanja od tog Nacrta prijedloga zakona?

Opširnije »

Europski parlament izglasao Izvješće Tarabella kojim se potiče pobačaj

11.03.2015 11:53

Europski parlament jučer je usvojio izvješće „Tarabella“ kojim se potiče ozakonjenje ili pristup pobačaju u državama članicama EU. Izvješće je protivno načelu supsidijarnosti, načelu po kojem funkcionira Europska unija s tolikim brojem članica. Svaka država članica ima pravo samostalno i suvereno odrediti se prema pitanju pobačaja i do ovog izvješća Europska unija je to poštovala. Za izglasavanje ovog štetnog izvješća koje se protivi pravu na život odgovorna je Europska pučka stranka čiji se službeni stav podudarao sa stavom socijalista, ujedinjene ljevice, liberala i zelenih da izvješće „Tarabella“ u konačnici treba prihvatiti. Polovica zastupnika te stranke glasala je protiv službenog stava stranke, a među njima i hrvatski europarlamentarci iz redova HDZ-a, HSS-a i HKS-a. Naši zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i Oraha su naravno poduprli izvješće. 

Opširnije »

Slovenci u rekordnom roku skupili potpise za referendum protiv istospolnog „braka“

11.03.2015 08:00

Vladajuća lijeva koalicija u Sloveniji prošlog je tjedna po skraćenom postupku donijela zakon kojim se istospolni parovi u svim pravima izjednačuju s heteroseksualnima, što uključuje i pravo na posvajanje djece. Zakonom se radikalno mijenja pojam obitelji u Sloveniji, pa je tako obitelj ovime definirana kao životna zajednica „dviju osoba“, bez spominjanja spola. Već tijekom izglasavanja zakona pred slovenskim parlamentom okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika koji su poručili da će zakonsko rješenje pokušati osporiti na referendumu. U rekordnom roku „Koalicija za djecu“, udruga koja okuplja protivnike novog zakona, prikupila je 80.518 potpisa za održavanje referenduma.

Opširnije »

„Durica“ - lektira za 2. razred osnovne škole puna vršnjačke agresije i seksualnih sadržaja

10.03.2015 15:15

Javio nam se zabrinuti čitatelj koji  se obratio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u svezi s neprimjerenom lektirom za drugi razred osnovne škole „Durica - male ljubavi“, Ivica Bednjanec, Školska knjiga, 4. izdanje, 2011. god. (ISBN: 978-953-0-60206-9). I nama i ministarstvu čitatelj je poslao pet skeniranih primjera iz slikovnice koji promiču agresiju i seksualizaciju djece. Na konkretna pitanja upućena ministarstvu, čitatelj je dobio odgovore od zaposlenika MZOS-a  Darka Tota, načelnika Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije, u kojima se većinom relativizira problem očite seksualizacije i agresije u primjerima iz slikovnice. Prepisku između čitatelja i MZOS-a donosimo u cijelosti, a tko je u pravu prosudite sami na temelju primjera iz „Durice“. Naše je mišljenje da su neke od odgovornih osoba u MZOS-u i AZOO-u potpuno izgubile kompas kada ovakvu lektiru promiču u odgoju djece. To više nema veze s odgojem već s namjernim uništavanjem djece.


Opširnije »

Nemogućnost odbijanja obveznog cijepljenja djece otvara vrata neodgovornostima u zdravstvenom sustavu

10.03.2015 13:45

Ovih dana internetskim prostorom širi se publikacija Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za Zdravstveno osiguranje Srbije iz 2014. Radi se o Farmakoterapijskim protokolima za najčešće bolesti i stanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U protokolima je navedeno da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) i cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DTP) mogu biti okidač za „bolesti sa predominantno imunološkom patogenezom (ADEM ili akutni diseminovani encefalomijelitis, optički neuritis, akutni transverzalni mijelitis, neuromyelitis optica ili Devikova bolest, sindrom Guillain-Barre). Prvi simptomi Sy Dravet, Sy West, ADHD, autizma i Angelmanovog sindroma mogu da se jave posle imunizacije predisponirane dece zbog vremenske povezanosti ispoljavanja bolesti i uzrasta u kome se deca vakcinišu.“


Opširnije »

Pomoćnik ministrice Opačić: stručna rasprava ništa nam ne znači

09.03.2015 19:45

Članovi Ministarstva socijalne politike i mladih rade lakrdiju s Obiteljskim zakonom ne snalazeći se nakon udarca koji im je priredio Ustavni sud suspenzijom u cijelosti novoga zakona ministrice Opačić. Javno izlaganje o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona (Ministarstvo žurno želi donijeti novi zakon, koji se po malo čemu razlikuje od suspendiranog) bilo je prema izvješću udruge Vigilare gotovo tragikomično jer je zamjenik ministrice Opačić Hrvoje Sadarić, koji nema dana radnog staža u socijali, šokirao prisutne svojim skandaloznim izjavama o tome da Ministarstvu ni stručna rasprava ni propisana procedura kod donošenja novog zakona baš ništa ne znače. Izvješće udruge Vigilare prenosimo u cijelosti. Podsjećamo da se još uvijek možete priključiti Vigilareovoj klik-akciji protiv donošenja ovog zakona.

Opširnije »

Petra Tišljarić: Biti žena veličanstvena je stvar – darovano joj je da daruje novi život!

08.03.2015 14:30

Koordinatoricu nacionalne kampanje „40 dana za život“ mladu Petru Tišljarić već smo imali prilike predstaviti na našem portalu. Studentica pedagogije i povijesti kao da je već odabrala svoj životni poziv – borba za žene, majke, očeve i nerođenu djecu. Povodom mjeseca ožujka u kojem se slavi Međunarodni dan žena, Petra ističe da je je žena veličanstvena zbog svoje osjećajnosti radi čega joj je i darovan tako dragocjeni dar – da daruje život. Iz toga proizlazi i njena požrtvovna briga za druge, bez obzira je li majka ili nije. „Biti žena znači biti samosvjesna i jaka (u ispravnom smislu tih riječi), osjećajna, puna ljubavi prema svojem bližnjem, uvijek s dobrom riječi na usnama, s poštovanjem prema drugima, biti ženstvena, paziti na svoje dostojanstvo, poštovati svoje tijelo i tijelo drugoga, voljeti i ljubiti kako samo žene mogu jer smo stvorene različito od muškaraca, no ponovno se savršeno nadopunjujemo.“ Svim dragim čitateljicama portala zdravstveniodgoj.com čestitamo Međunarodni dan žena!

Opširnije »

Peticija protiv samovolje Milanke Opačić

07.03.2015 10:26

Udruga Vigilare poziva na klik-akciju protiv ponovnog donošenja obiteljskog zakona koji je Ustavni sud suspendirao i koji ministrica Opačić, nakon neregularne javne rasprave, želi da nakon određenih preinaka stupi na snagu 1. travnja 2015. Peticija je upućena predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću. U peticiji se navodi da je zakonski prijedlog Ministarstva socijalne politike i mladih „gotovo istovjetan onomu koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine. Ponovno je preopsežan, nelogičan, nedorečen, u sebi proturječan i nefunkcionalan. On stubokom mijenja mnoge obiteljske odnose, uništava ustaljenu sudsku praksu i dosadašnje znanje sudaca, odvjetnika, djelatnika socijalne skrbi i običnih građana pa je zbog toga preskup i nedopustiv pokus u kojem će najviše stradati djeca.“


Opširnije »

Zagreb ZA Život!

07.03.2015 10:22

Inicijativa „40 dana za život“ u gradu Zagrebu priprema do sada jedan od najzanimljivijih događaja prilikom obilježavanja središnjice bdijenja korizmene kampanje za prekid pobačaja u Kbc-u „Sestre milosrdnice“. Tribina će se održati ove nedjelje u 20h u SKAC-ovoj dvorani u Palmotićevoj ulici iza Svete mise. Javno će posvjedočiti nekoliko ljudi: majka koja je abortirala, studentica koja je trebala biti abortirana, ginekolog koji se susretao s mnogo ugodnih i neugodnih situacija u svome poslu. Voditelj inicijative Ante Čaljkušić progovorit će o plodovima sadašnje kampanje: spašena trudnica i njezino dijete, priziv savjesti nekoliko ginekologa, materijalna pomoć dvjema majkama, svjedočenje ljudi koji su začeti silovanjem itd. Gost će biti i svećenik koji će približiti duhovnu stranu problema pobačaja. Bit će vremena i za pitanja prisutnih te na kraju domjenak uz neformalno i ležerno druženje. Organizatori pozivaju sve koji su zainteresirani i kojima vrijeme omogućava da dođu i pozovu svoje prijatelje, odnosno ljude dobre volje.

Opširnije »

Eutanazija u Belgiji prelazi sve granice

06.03.2015 14:17

„Pandorinu kutiju kulture smrti nemoguće je zatvoriti.“ Prema novom prijedlogu belgijskih parlamentaraca osobe kojima prijeti demencija moći će, dok su još u prvom stadiju bolesti i svjesni, potpisati dokument u kojemu u budućnosti traže eutanaziju, dok bi konkretnu odluku o trenutku smrti trebao donijeti pravni skrbnik kada oni više ne budu znali za sebe. Podaci o porastu zabilježenih slučajeva eutanazije u Belgiji su zastrašujući i potvrđuju koliko je eutanazija, zbog banalizacije smrti, tamo postala nešto uobičajeno. „Postalo je jasno kako se eutanazija tiče čitavoga društva, a ne samo pojedinca koji ju traži: moguće je biti usmrćen i bez odluke.“ Legalizacija eutanazije djece služila je jedino pomicanju granica pošto ju nijedno dijete od trenutka legalizacije nije zatražilo. Promjenio se jedino mentalitet, a u tome najveću ulogu, osim političara, imaju mediji koji se radi ostvarivanja profita stavljaju u službu kulture smrti. Kod nas takve kampanje u zadnje vrijeme najvidljivije provodi Večernji list.

Opširnije »