Podržite nas!

Peticija protiv samovolje Milanke Opačić

07.03.2015 10:26

Udruga Vigilare poziva na klik-akciju protiv ponovnog donošenja obiteljskog zakona koji je Ustavni sud suspendirao i koji ministrica Opačić, nakon neregularne javne rasprave, želi da nakon određenih preinaka stupi na snagu 1. travnja 2015. Peticija je upućena predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću. U peticiji se navodi da je zakonski prijedlog Ministarstva socijalne politike i mladih „gotovo istovjetan onomu koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine. Ponovno je preopsežan, nelogičan, nedorečen, u sebi proturječan i nefunkcionalan. On stubokom mijenja mnoge obiteljske odnose, uništava ustaljenu sudsku praksu i dosadašnje znanje sudaca, odvjetnika, djelatnika socijalne skrbi i običnih građana pa je zbog toga preskup i nedopustiv pokus u kojem će najviše stradati djeca.“


Opširnije »

Zagreb ZA Život!

07.03.2015 10:22

Inicijativa „40 dana za život“ u gradu Zagrebu priprema do sada jedan od najzanimljivijih događaja prilikom obilježavanja središnjice bdijenja korizmene kampanje za prekid pobačaja u Kbc-u „Sestre milosrdnice“. Tribina će se održati ove nedjelje u 20h u SKAC-ovoj dvorani u Palmotićevoj ulici iza Svete mise. Javno će posvjedočiti nekoliko ljudi: majka koja je abortirala, studentica koja je trebala biti abortirana, ginekolog koji se susretao s mnogo ugodnih i neugodnih situacija u svome poslu. Voditelj inicijative Ante Čaljkušić progovorit će o plodovima sadašnje kampanje: spašena trudnica i njezino dijete, priziv savjesti nekoliko ginekologa, materijalna pomoć dvjema majkama, svjedočenje ljudi koji su začeti silovanjem itd. Gost će biti i svećenik koji će približiti duhovnu stranu problema pobačaja. Bit će vremena i za pitanja prisutnih te na kraju domjenak uz neformalno i ležerno druženje. Organizatori pozivaju sve koji su zainteresirani i kojima vrijeme omogućava da dođu i pozovu svoje prijatelje, odnosno ljude dobre volje.

Opširnije »

Eutanazija u Belgiji prelazi sve granice

06.03.2015 14:17

„Pandorinu kutiju kulture smrti nemoguće je zatvoriti.“ Prema novom prijedlogu belgijskih parlamentaraca osobe kojima prijeti demencija moći će, dok su još u prvom stadiju bolesti i svjesni, potpisati dokument u kojemu u budućnosti traže eutanaziju, dok bi konkretnu odluku o trenutku smrti trebao donijeti pravni skrbnik kada oni više ne budu znali za sebe. Podaci o porastu zabilježenih slučajeva eutanazije u Belgiji su zastrašujući i potvrđuju koliko je eutanazija, zbog banalizacije smrti, tamo postala nešto uobičajeno. „Postalo je jasno kako se eutanazija tiče čitavoga društva, a ne samo pojedinca koji ju traži: moguće je biti usmrćen i bez odluke.“ Legalizacija eutanazije djece služila je jedino pomicanju granica pošto ju nijedno dijete od trenutka legalizacije nije zatražilo. Promjenio se jedino mentalitet, a u tome najveću ulogu, osim političara, imaju mediji koji se radi ostvarivanja profita stavljaju u službu kulture smrti. Kod nas takve kampanje u zadnje vrijeme najvidljivije provodi Večernji list.

Opširnije »

Što građani misle o Građanskom odgoju?

06.03.2015 08:09

Smjenom ministra Jovanovića, koji je pokušao uvesti Građanski odgoj i obrazovanje bez da su bile pripremljene zakonske pretpostavke za njegovo uvođenje kao zasebnog predmeta, nije se postiglo baš ništa posebno za dobrobit učenika i njihovih roditelja. Građanski odgoj je nakon provedene druge javne rasprave krajem prošle godine uveden kao obvezan program, ali međupredmetnih sadržaja. Sadržajno se nije bitno mijenjao od onog prvog programa ministra Jovanovića koji je proveo prvu javnu raspravu iz koje donosimo neke od najzanimljivijih očitovanja. Kao što smo već naveli, MZOŠ je iz službenog dokumenta s očitovanjima izbacio oko 30% očitovanja, a preostali materijal u dokumentu je necjelovit budući da su pojedina očitovanja cenzurirana. Isto tako je povrijeđeno autorsko pravo njihovih pisaca da budu navedeni kao autori očitovanja.

Opširnije »

Upoznajte prvi „vjenčani“ gay trojac na svijetu

05.03.2015 13:25

„Sve je to ljubav“, „Ljubav za sve“, bili su slogani strane PROTIV uoči hrvatskog referenduma o braku. Iste takve argumente koriste istospolni parovi kojima nije dovoljno biti s jednom osobom u vezi već traže brak za troje! Jednom kada se sruše etičke brane, svaka ljudska želja i hir postaju "pravo", pa tako i "obitelj" između tri muškarca. Kasnije će vjerojatno htjeti dijete.

 

Opširnije »

Film „180“

05.03.2015 08:45

„Film „180“ ima potencijal da promjeni društvenu svijest u bitci oko abortusa u korist protivnika abortusa, odnosno onih koji zagovaraju pravo na život. Nije nikakvo pretjerivanje ako kažemo da bi ovaj film mogao promjeniti smjer kojim ide američka nacija i spasiti milijune života. Zajedno to možemo ostvariti.“, stoji na službenim stranicama distributera i producenta ovog filma. Vjerojatno ste ga već imali prilike pogledati. Mi ga prikazujemo kao podsjetnik na činjenicu da se stav o abortusu može nekad promjeniti vrlo brzo, što je najčešće presudan faktor kada se netko nađe pred takvom odlukom. I stoga podsjećamo da se u Hrvatskoj događa nešto važno, po treći puta: molitvena inicijativa „40 dana za život“. U samo godinu dana inicijativa se proširila iz Zagreba na još devet hrvatskih gradova, što se prema riječima organizatora rijetko događa drugdje u svijetu.

Opširnije »

Slovenija: Istospolna partnerstva mogu posvajati djecu – djed i baka ne

04.03.2015 11:25

Slovenska je ljevica svojevrsnim “blitzkriegom”, bez mnogo rasprave i po skraćenom postupku, donijela novo zakonsko rješenje o braku i obiteljskim odnosima kojim se istospolni parovi u svojim pravima u potpunosti izjednačuju s heteroseksualnima, pa će se lezbijski i homoseksualni parovi moći vjenčati pred matičarem, jedno drugog naslijeđivati i usvajati djecu, a zakon isto tako redefinira pojam obitelji kao životnu zajednicu “dviju osoba”, ne spominjući spol.iako je obitelj od osnovne važnosti za svako društvo. Time su pogazili rezultate referenduma iz 2012.


Opširnije »

Otvara se osnovna škola za gay djecu u Atlanti

02.03.2015 08:11

Odlučivši pokrenuti privatan biznis, dvoje profesora iz Atlante, Christian Zsilavetz i Kara Vona,  pronašla su vrlo lukrativnu nišu. Ideja možda čak postane hit na ovom tržištu, nikad se ne zna, ali siguran biznis će neminovno postati jer ne sumnjamo da će se u sve, kako to već ide kad je gay lobi u pitanju, vrlo brzo uključiti potpore iz lokalnih i državnih proračuna. Radi se o prvoj osnovnoj školi za gay, lezbijsku, biseksualnu ili transrodnu — djecu. Da, dobro ste čuli, djeca mogu biti i biseksualna, i to počevši od predškolskog uzrasta do 8. razreda, jer upravo je tim uzrastima namijenjena ova škola. Osnivači škole ponajprije računaju da će privući istospolne parove s djecom – queer i trans „obitelji“ – na mjesto gdje neće previše odudarati od svoje okoline. Osnivačica Kara Vona tvrdi da djeca ne mogu ni učiti u normalnoj školi „jer su gay“, zbog zadirkivanja svojih vršnjaka. I tako su se odlučili na dobrovoljnu segregaciju.


Opširnije »

Majka sam četvoro djece, a evo zašto sam odbila raditi testove za prenatalnu dijagnostiku

01.03.2015 10:00

„Ovaj svijet griješi kad nam sugerira da se odreknemo djece s “greškom”, jer nisu ona ta koja imaju grešku, već mi. Sve dok razmišljamo na taj način i bespogovorno prihvaćamo ono što se kao podrazumijeva, nismo dostojni zvati se ljudima. Zaista nismo!“ Kolumne Nikoline Nakić zaista su velika utjeha i inspiracija, kako ljudima koji nose težak križ zbog toga što su roditelji djeteta s posebnim potrebama tako i ljudima koji su zbog raznih drugih osobnih razloga posustali. Iz tih kolumni progovara čista radost zbog ljubavi koja je iz Vječnosti, posredstvom majki i očeva, došla na ovaj svijet. Ona je tim veća, posebnija i čudesnija kada dolazi od djece koja nažalost ne mogu u svemu biti kao druga djeca.  


Opširnije »

MZOS skriva i cenzurira očitovanja građana o GOO

01.03.2015 09:43

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zaprimilo je 156 očitovanja u sklopu javne rasprave na Nacrt nastavnoga plana i programa građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu koju je bivši ministar Željko Jovanović objavio od 25. travnja 2014. do 26. svibnja 2014., međutim, dan danas se ta očitovanja taje od javnosti. Petar Radelj došao je u posjed PDF dokumenta Ministarstva u kojem se mogu pročitati brojna vrlo zanimljiva očitovanja, makar okrnjena i cenzurirana i bez imena autora. Ipak, i ovako okrnjen materijal predstavlja uvid u elektroničku demokraciju u Hrvata 2014. i građanski otpor samovolji bivšega ministra Jovanovića. Radi se o vrlo dragocjenom dokumentu u kojem građani raskrinkavaju ono što se trenutno predaje u školama kao međupredmetni sadržaji iz Građanskog odgoja i obrazovanja. Jer suštinski je u tim sadržajima sve ostalo isto kao i kod prve Jovanovićeve verzije građanskog odgoja.

Opširnije »