Podržite nas!

Pobačaj - iz ordinacije u ljekarnu?

23.01.2015 08:00

Čak je i dobrom dijelu medicinskih laika poznato da je progesteron vrlo važan hormon za funkcioniranje ženskog reproduktivnog sustava. Bez njega nema trudnoće, ona ne može nastati, još manje se održati. Bez progesteronskog djelovanja, ženino je tijelo neprijateljska okolina za razvitak i održavanje ploda u maternici. Aktivna suspstanca tzv. hitnog kontraceptiva „ellaOne“ pilule, čiju je bezreceptnu prodaju Europska komisija ovih dana ne samo odobrila već zapovijedila svim zemljama članicama, jest ulipristalni acetat. Djeluje na način da spriječava vezivanje progesterona za progesteronske receptore, prema tome blokira progesteronsko djelovanje u tijelu žene te se proteini potrebni za nastup i održavanje trudnoće ne mogu sintetizirati.

Što je Europska medicinska agencija (EMA) rekla o ulipristalnom acetatu? „Kao što se očekivalo, ulipristalni acetat pokazao se embriotoksičnim kod ispitivanja na štakorima i zečevima već kod niskih doza.“ (Procjena lijeka Odbora za medicinske proizvode za ljudsku upotrebu EMA-e) „Osnovni sigurnosni problem kod ulipristalnog acetata za predložene svrhe liječenja su njegovi potencijalno opasni (teratogeni) učinci na embrij ukoliko se trudnoća održi zbog neuspjelog pokušaja hitne kontraceptivne metode“.  Stopa neuspjeha ove kontraceptivne metode unutar preporučenih 5 dana od odnosa je 1-2%. Dakle, kod određenog broja žena trudnoća će se nastaviti unatoč uzimanju „lijeka“ što bi moglo rezultirati malformacijama ploda. Osim toga, „lijek“ nije ispitan na ženama mlađima od 18 godina. Stvari su vrlo, vrlo jasne. „Lijek“ koji blokira progesteronsko djelovanje u tijelu žene jest klasično abortivno, a ne kontraceptivno sredstvo. I svi se prave ludi nad tom činjenicom i ne žele stvari jasno nazvati pravim imenom. Kakve sve opasnosti prijete nerođenima u Hrvatskoj, ukoliko se nešto ne poduzme, piše Ines Grbić, kolumnistica portala Laudato.

Opširnije »

Kad zaštitnici djece brane „odrasle“

22.01.2015 08:00

Još malo o dječjoj pravobraniteljici koja je nedavno u Hrvatskom saboru optužila Ustavni sud da je prouzročio kaos i pravnu nesigurnost u sustavu jer je suspendirao Obiteljski zakon kojemu je i sama bila jedna od autorica. Na prijavu Vedrane Spadoni Štefanić slučaja 13-godišnje djevojčice koja glumi u predstavama Olivera Frljića, koje vrve brutalnostima, eksplicitnim scenama nasilja i seksa, i to bez ikakve naknade zahvaljujući ugovoru koji su protivno interesima djeteta potpisali roditelji, dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić odgovara da njezin ured ne može procjenjivati umjetničku vrijednost predstave! Pravobraniteljici je sporno jedino što su se oko predstave „Hrvatsko glumište“ podigle tenzije te se dijete „našlo u središtu izrazito zaoštrenoga sukoba odraslih za koji se ne može predvidjeti kako će se dalje odvijati“, što „nije u interesu djeteta“  i „donosi nove rizike za dijete”.  Sukob koji je svojom degutantnom predstavom izazvao redatelj Oliver Frljić zapravo je teško i nazvati „sukobom odraslih“  jer se u slučaju Frljića nipošto ne radi o odrasloj osobi i čudno kako to pravobraniteljica ne prepoznaje i dopušta da u cijeloj toj lakrdiji koja je izmakla kontroli dijete i dalje sudjeluje. Što se tiče tenzija, one su se u hrvatskom društvu podigle između ostalog i zbog toga što se u predstavi onanira s križevima!

Opširnije »

Željka Markić u slovačkom parlamentu: „Sretna sam da političari u Slovačkoj slušaju što im narod govori“

21.01.2015 14:45

Željka Markić i predstavnici inicijative „U ime obitelji“ gostovali su u slovačkom parlamentu na poziv potpredsjednika parlamenta i predsjednika slovačke Katoličko-demokratske stranke Jána Figeľa. Željka Markić će također sudjelovati kao gošća u predreferendumskoj kampanji slovačkog “Saveza za obitelj” (AZR), civilne inicijative koja organizira brojne debate na fakultetima, tribine i susrete po cijeloj Slovačkoj. Slovački političari, za razliku od hrvatskih, slušaju što im narod poručuje i poštuju njegove vrijednosti. Već tijekom skupljanja potpisa za održavanje referenduma o boljoj zaštiti obitelji i braka zakonom u organizaciji civilne inicijative „Saveza za obitelj“, slovački su političari iz različitih stranaka u parlamentu konsenzusom odlučili da 1. rujna u Ustav unesu odredbu o definiciji braka kao jedinstvene zajednice muškarca i žene. Nakon što je prikupljeno 400 000 potpisa za 4 referendumska pitanja, Slovačka 7. veljače na referendumu odlučuje o tome da je brak zajednica žene i muškarca, da pravo posvajanja imaju samo heteroseksualni parovi i da roditelji imaju pravo na odgoj djece u skladu s njihovim vrijednostima i uvjerenjima. Inicijativa „U ime obitelji“ velika je inspiracija za Slovačku.

Opširnije »

Nalog iz Bruxellesa: Pilula s abortivnim djelovanjem u Hrvatskoj bez recepta?!

20.01.2015 20:34

Napadi na nerođeni život sve su učestaliji. Međutim, sada se ne radi samo o životima nerođene djece već i o ženskom zdravlju. Već smo pisali o opasnostima „ellaOne“ abortivne pilule ili popularno nazvane „pilule za dan poslije“. Slične pilule koje djeluju intenzivno hormonalno već su se pokazale opasne po život žena, a ne samo djece (kod RU-486 pilule, zabilježeno je 1.070 prijava, od kojih je bilo 6 smrtnih slučajeva, 9 po život opasnih stanja, 232 slučajeva hospitalizacije, 116 slučajeva transfuzije krvi i 88 infekcija). Pisali smo i o strahovitim i vrlo izglednim mogućnostima zlouporabe pilule ukoliko bi se prodavala na slobodnom tržištu bez recepta. O odjecima apsolutne neprihvatljive odluke Europske komisije u zemljama Europe i što to znači za Hrvatsku piše Goran Andrijanić s Bitno.neta.

Opširnije »

Estrela zamaskirana u „Tarabellu“ ponovno ugrožava živote nerođenih

20.01.2015 19:08

Estrela je sada zamaskirana u izvješće „Tarabella“, nazvano po predlagatelju Marcu Tarabelli iz Socijalističke stranke. Izvješće Tarabella je dio Estrelinog izvješća koji promiče "pravo na pobačaj." Zastupnik Tarabella ustrajno pokušava uvjeriti Europski parlament da prihvati zastrašujuću odredbu prema kojoj bi Europska komisija mogla prisiljavati zemlje članice na provedbu mjera neometanog pristupa kontracepciji i pobačaju. O izvješću „Tarabella“ odlučuje se danas na Odboru za ravnopravnost spolova EU parlamenta, ali tek par tjedana nakon toga se o izvješću glasuje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Još imate vremena utjecati na euro zastupnike da odbace ovo opasno izvješće ukoliko potpišete peticiju koju je pokrenula FAFCE (Federacija katoličkih obitelji Europe). 

Opširnije »

Odrasla djeca homo roditelja svjedoče protiv istospolnog „braka“

19.01.2015 08:05

Četvero odrasle djece homoseksualnih roditelja svjedočilo je pred Žalbenim sudom u SAD-u i iznijelo potresna svjedočanstva o svom odrastanju unutar istospolne zajednice. Svojim svjedočenjem žele spasiti živote tisuća djece kojima bi ozakonjenje istospolnih zajednica ili „braka“ donijelo iste ili slične sudbine. Ovo se događa dok u Hrvatskoj ministar zdravlja Siniša Varga priprema novi zakon o umjetnoj oplodnji kojim bi se takva mogućnost začeća putem donora sperme dopustila i lezbijskim parovima. No, ustavna i međunarodnim konvencijama priznata prava djece na oca i majku i poznavanje bioloških roditelja država Hrvatska krši prvenstveno Zakonom o životnom partnerstvu koji je donijelo Ministarstvo uprave pod ravnanjem ministra Bauka. Trebalo bi zapitati i jednog i drugog ministra da li bi svojoj djeci poželjeli ono o čemu pričaju Katy Faust, Dawn Stefanowicz, B.N. Klein i Robert Oscar Lopez pred sudom u SAD-u. Napravili su zakone za djecu koju nikada neće upoznati niti će ih biti briga kako ta djeca žive i što osjećaju, osim ako jednog dana ta ista djeca ne budu tužila i RH i ministre Bauka i Vargu i tražila odštetu za bol, destrukciju i konfuziju koju su morala proživljavati.

 

Opširnije »

Saborski manevar dječje pravobraniteljice protiv Ustavnog suda

18.01.2015 09:13

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, nakon što je Ustavni sud RH suspendirao u cijelosti novi Obiteljski zakon - njeno „životno djelo“, već je bila najavila kako će „pronaći mehanizme kako zaštititi interese građana“.  Nitko nije zapravo ni pomišljao da bi to moglo značiti traženje mehanizama kako bi zaobišla odluku Ustavnog suda jer takvog mehanizma nema, Ustavni sud je najviše pravno tijelo u Hrvatskoj i sva tijela državne vlasti dužna su provoditi odluke i rješenja Ustavnog suda. Međutim, dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić jučer je u Hrvatskom saboru, pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav, već poduzela manevar protiv Rješenja Ustavnog suda. Optužila je Ustavni sud da je prekoračio svoje ovlasti te uzrokovao kaos i pravnu nesigurnost u sustav!!! Međutim, upravo su puno veći pravni stručnjaci od pravobraniteljice Klarić Milas, jedne od autorice suspendiranog zakona, poput prof. dr. sc. Dijane Jakovac Lozić s Pravnog fakulteta u Splitu urgirali za „brzo odlučivanje Ustavnog suda” i bez „parcijalnih” rješenja pozivajući se na štetnost i neprovedivost suspendiranog zakona. Dječja pravobraniteljica autorica je zakona u kojem se sustavno zanemaruje  i slabi uloga roditelja u podizanju djece. Zakona u kojem stoji da je dužnost djeteta pridonositi svom uzdržavanju i školovanju (stjecanjem imovine radom!) te da su roditelji dužni omogućiti djetetu ostvarivanje osobnih odnosa s osobama koje su mu osobito bliske! 

Opširnije »

Zašto je Ustavni sud suspendirao zakon ministrice Opačić?

18.01.2015 09:06

Tekst Petra Radelja donosi najbitnije dijelove Rješenja Ustavnog suda o suspenziji Obiteljskog zakona ministrice Opačić. Radi se o sveobuhvatnoj preventivnoj mjeri koju je Ustavni sud, zbog osjetljivosti područja kojeg zakon uređuje, donio po prvi puta u povijesti kako bi se izbjegle puno veće štete građanima. Gledateljstvo emisije „Otvoreno“ urednika Mislava Togonala prije nekoliko je dana ostalo uskraćeno za kvalitetnu raspravu i odgovore o tome zbog čega je Ustavni sud već po drugi puta osporio zakon ministrice Opačić jer je Krunislav Olujić, odvjetnik iz Osijeka, cijelo vrijeme emisije upadao neistomišljenicima u riječ i potpuno ignorirao molbe voditelja Mislava Togonala koji je pomalo digao ruke od vođenja emisije. U tekstu se nalazi i poveznica na vrlo opsežno Rješenje Ustavnog suda od 12. siječnja.

Opširnije »

Planinić: Vlada i ministrica Opačić pokušavaju skrenuti pozornost s vlastite neučinkovitosti

16.01.2015 14:20

Udruga „U ime obitelji“ održala je konferenciju za medije o suspenziji Obiteljskoga zakona na kojoj su sudjelovale članice pravnoga tima Udruge „U ime obitelji“ Ivana Popović i Ivana Semov i voditelj pravnoga tima odvjetnik Krešimir Planinić. Govorili su o pokušajima predstavnika javne vlasti, prvenstveno ministrice Milanke Opačić da sada izazivanjem drame i kaosa nakon dokidanja primjene ovog Obiteljskog zakona skrene pozornost s nerada, neučinkovitosti i loše pripremljenosti Obiteljskog zakona. 

Opširnije »

Vargin novi zakon o MPO protivan „zdravom razumu, hrvatskom Ustavu, međunarodnim konvencijama i hrvatskoj tradiciji“

16.01.2015 08:08

Ministarstvo zdravlja provelo je istovremeno javnu raspravu o čak 25 novih zakonskih prijedloga, između ostalog i o izmjenama i dopunama Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Novim izmjenama zakona o medicinski pomognutoj oplodnji daje se pravo istospolnim životnim partnericama da koriste mogućnost umjetne oplodnje. Kao cilj izmjena zakona nositelj izrade propisa Ministarstvo zdravlja navodi potrebu usklađivanja zakona sa Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola. Petar Radelj u svojim očitovanjima dovodi u pitanje legalnost javne rasprave, s obzirom da je Ministarstvo namjerno izigralo zakonom propisanu proceduru, kao i ustavnost novog zakonskog rješenja o MPO. Njime se ozbiljno krši temeljno ljudsko pravo djeteta na majku i oca koje jamči i hrvatski Ustav i međunarodne konvencije.


Opširnije »