Podržite nas!

Predsjednik Josipović i 'Vaginini monolozi'

04.09.2014 08:26

Zasigurno ste na Facebooku već naišli na video clipove „One Billion Rising“ u kojima žene sa svih strana svijeta plešu koreografiju protiv nasilja nad ženama. Zadnjih godina se u sklopu V-Daya održavaju takve manifestacije i u Puli, u organizaciji feminističkih organizacija. Plešu žene i mala djeca, a održavaju se na Valentinovo. Međutim, V u V-Dayu, osim što simbolizira Valentinovo, znači još i Victory i Vagina i svoje korijene vuče iz kontroverzne drame „Vaginini monolozi“ čija je autorica pokrenula kampanju Vagininih dana i „One Billion Rising“. Tako se Valentinovo, dan na koji se slavi romantična ljubav žene i muškarca, jednom masovnom feminističkom manifestacijom globalnih razmjera povezuje s nasiljem muškaraca prema ženama. Ništa čudno, s obzirom da autorica „Vagininih monologa“ Eve Ensler u svojim djelima promiče lezbijstvo i lezbijski seks, ali također i seksualno zlostavljanje djece. Eve Ensler gostovala je nedavno u Hrvatskoj, a dočekao ju je predsjednik Ivo Josipović pod čijim se visokim pokroviteljstvom odvija kampanja „Milijarda ustaje“ protiv nasilja nad ženama. Što se događa u pričama Eve Ensler koje se u humanitarne svrhe izvode u sklopu ove kampanje pročitajte u nastavku.

Opširnije »

Gay paradom u Osijeku izruguje se Domovinskom ratu

03.09.2014 08:08

Poziv na bojkot subotnje gay parade u Osijeku uputio je i osječki HSP uz oštro negodovanje upućeno gradskim vlastima koje novčano potpomažu njeno održavanje. Još jednom se pokazuje kako političari moraju kroz pravedniji izborni sustav pokazati odgovornost prema građanima koji ih biraju umjesto prema raznim interesnim lobijima.

Opširnije »

Dva homoseksualca nakon raskida podijelila blizance

02.09.2014 07:58

Zakonom o životnom partnerstvu (čl. 44. i 45.) istospolni parovi dobili su mogućnost da postanu roditelji djetetu kome je drugi biološki roditelj nepoznat, što je slučaj kod doniranja sperme ili jajašca odnosno najma maternice kod surogat majčinstva. Ta se mogućnost ostvaruje putem partnerske skrbi koju istospolni partner ostvaruje nad djetetom svog životnog partnera. Budući da hrvatski zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ne dozvoljava takve mogućnosti za istospolne partnere samo je pitanje vremena kada će se ponovno morati liberalizirati zakon o umjetnoj oplodnji ukoliko u međuvremenu Ustavni sud ne ukine Zakon o životnom partnerstvu kao neustavan. Pogledajmo na kakve se sve načine istospolni parovi igraju sa životima djece.


Opširnije »

Liječnik koji je izvršavao abortuse, danas se zalaže za život

01.09.2014 08:09

Ovaj je liječnik u samo četri godine privatne prakse izveo više od 1200 abortusa, zbog čega je mogao živjeti bezbrižno, bez financijskih briga. No da li uistinu bezbrižno? Dvije osobne tragedije potpuno su promijenile njegov stav prema abortusu: neplodnost njega i supruge kao para i smrtna tragedija posvojene kćerkice.  Sada se bori protiv abortusa, na strani života, a jedan od načina je da pomaže trudnicama u nevolji.


Opširnije »

Eutanazirana jer se bojala života u staračkom domu

31.08.2014 10:05

Nizozemska i Belgija prve su zemlje koje su legalizirale eutanaziju dok osim njih nekoliko zemalja poput Švicarske zakonski dopušta potpomognuto samoubojstvo. Belgija je, nakon 12 godina od kada je dopuštena eutanazija odraslih pacijenata u toj zemlji, ove godine dopustila eutanaziju na smrt bolesne djece. Nedavno je Nacionalna skupština kanadske pokrajine Quebec donijela zakon o eutanaziji koji se temelji na belgijskom zakonu, i to velikom većinom glasova zastupnika. Poput Zakona o životnom partnerstvu, predlagatelj je legalizaciju eutanazije podmetnuo pod drugim nazivom i nazvao je vrstom zdravstvene skrbi: skrb na kraju života. Eutanazija u Quebecu legalizirana je usprkos tome što su se osobe s invaliditetom i stručnjaci za palijativnu skrb izjasnili protiv njega. Liječnici koji se protive eutanaziji planiraju zakon osporiti pred Ustavnim sudom. Poznato je da se u Belgiji eutanazija provodi nad ljudima koji nisu na smrt bolesni već pate od depresije, a studije su pokazale da se eutanazija u toj zemlji često primjenjuje bez da ju pacijent sam zatraži. Sljedeći tekst govori o slučajevima očite zlouporabe zakona o eutanaziji u Nizozemskoj.

 

Opširnije »

Prvi gay pride u Osijeku i akcija „Prazan grad“

30.08.2014 11:26

Unatoč negativnim reakcijama javnosti, gradske vlasti Osijeka ipak su dozvolile održavanje prvog gay pridea u tom gradu koji će se prema najavama održati 6. rujna. Očekuje se da će na povorci sudjelovati oko 200 osoba, a velika većina njih doći će izvan Osijeka. Kao i uvijek, način djelovanja LGBT udruga su provokacije i gaženje tuđih svetinja pa se tako „povorka ponosa“ održava pod sloganom „Osijek - nepokoreni grad; LGBTIQ - nepokoreni građani!“. Sasvim jasna poruka LGBT udruga građanima Osijeka da je taj grad zacrtan kao sljedeći nakon Splita u njihovu jurišu na slamanje tradicionalnih hrvatskih sredina. Osiječani su im se odlučili suprotstaviti po uzoru na Splićane – akcijom „PRAZAN GRAD“. Međutim, lako je jedan dan ignorirati gay pride i cijeli cirkus koji nastaje poradi njega, samo što nakon prideova slijedi otvaranje gay klubova i uvoz queer (ne)kulture i nemorala….

Opširnije »

Španjolska senatorica za nacionalni dug od trilijun eura okrivila homoseksualce

29.08.2014 12:34

Španjolska konzervativna političarka drznula se za loše stanje u državi okriviti izdašne potpore nevladinim udrugama, posebice LGBT udrugama, isplaćivane za vrijeme Zapaterove vladavine. Sada je zbog toga suočena sa žestokim kritikama i pozivima za ostavkom. Što se tiče Hrvatske, glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić još je prije dvije godine tvrdio da nevladine udruge u Hrvatskoj dobivaju milijardu i 600 milijuna kuna iz državnog proračuna te da za njih uvjeti krize ne vrijede već ih vlada financira još izdašnijim iznosima nego prije.

Opširnije »

Zašto Vlada ne odobri korištenje starijih školskih udžbenika?!

29.08.2014 08:40

I mi se priključujemo ovom pozivu, mada je već prilično kasno jer nova školska godina samo što nije počela. Ali korisno je znati da „nijedan članak zakona ili neke druge uredbe ne propisuje da učenik na nastavi mora imati udžbenike i radne bilježnice koji su tiskani baš te i te godine“. Ukoliko se inzistira na korištenju udžbenika čiji je sadržaj isti kao i sadržaj udžbenika ranijih godina tada bi netko morao odgovarati što su se građani uvalili u bespotreban trošak.

Opširnije »

I obiteljske farme moraju organizirati istospolna „vjenčanja“ ako žele postojati

28.08.2014 07:59

Ovaj slučaj američkih rimokatolika koji su odbili organizirati istospolno „vjenčanje“ na svom obiteljskom gospodarstvu najviše upozorava na vrlo izgledne situacije ukoliko se neki istospolni par zainati maltretirati neke od hrvatskih domaćina koji pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskim gospodarstvima. Jer tako su nešto obećavali na proslavi izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu nedavno u Mimari. Temelj za pokretanje tužbe protiv vlasnika bili bi Zakon o suzbijanju diskriminacije i ZŽP. Upravo su se od ovakvih situacija građani željeli zaštititi provodeći referendum o braku i izborili pravo na zaštitu svojih prava i svjetonazora. Ustavni sud, čija je uloga da odlučuje o suglasnosti zakona i propisa s Ustavom, izgleda čeka da se ovakve situacije stvarno dogode i kod nas i zakompliciraju život građanima čija prava šititi Ustav. Članak 5. Ustava RH kaže: „U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom. Svatko je dužan držati se Ustava i zakona i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.“ 

Opširnije »

Istraživanje: Mladima je važnija ljubav od seksa

26.08.2014 15:58

Nedavna anketa koju je proveo tjednik Seventeen, intervjuirajući 1.200 djevojaka i mladića između 15 i 22 godine, donosi neke zanimljive podatke o razmišljanju mladih kada je riječ o seksu. Izgleda da seks i fizički atributi nisu više toliko zanimljivi mladima. Sasvim suprotno od onog što im serviraju mediji…

Opširnije »