Podržite nas!

Pitanje abortusa konačno na Ustavnom sudu

05.12.2015 17:50

Je li to moguće? Ipak se pokrenuo predmet koji u ladicama Ustavnog suda leži već četvrt stoljeća – zahtjev za ocjenom suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece koji je donesen još u jednopartijskom sustavu krajem 70-tih godina prošlog stoljeća. Po tom zastarjelom zakonu se i danas, bez izmjena, regulira cijeli proces prekida trudnoće. Zahtjev za ocjenom ustavnosti podnijela je dr. Ružica Ćavar, koja je prije godinu dana na prosvjedu protiv Vatikanskih ugovora na Cvjetnom trgu u Zagrebu brutalno napadnuta i završila u bolnici.

Opširnije »

Seks-edukatori 'lete van' iz poljskih škola

04.12.2015 18:25

Poljska je uistinu sretna zemlja! Dok dobar dio Hrvatske tjednima strepi hoće li treća opcija, navodno predvođena istinskim vjernicima, omogućiti ostanak na vlasti komunistima koji su gospodarski i svjetonazorski opustošili zemlju, Poljska je dobila vladu koju predvodi stranka koja svoje demokršćanstvo živi i provodi u djelo. Svoju zemlju vraćaju katoličkim korijenima nakon što su birači smjenili prethodnu vladu stranke desnog centra čiji je glavni cilj bila radikalna promjena svjetonazora prema lijevo-liberalnim vrijednostima. Uz nekoliko korupcijskih skandala, prethodna je vlada znatno pogoršala gospodarsku sliku zemlje.

Nažalost, o ovakvoj konzervativnoj (kontra)revoluciji Hrvatska može samo sanjati, ali primarni razlog nije što ne postoje ljudi koji bi ju proveli. U Hrvatskoj, kao nominalno (većinski) katoličkoj zemlji, situacija je vrijednosno takva da mediji s lakoćom lijepe etikete “hrast”, “grozd” i “Željka Markić” upravo onima koje žele eliminirati iz političke utakmice. Političari kršćanskog svjetonazora svoje stavove moraju skrivati kao zmija noge ukoliko žele biti izabrani u Sabor. Ali kako to da medijski propagandisti kod nas s lakoćom ostvaruju svoje ciljeve? Zar nije veći problem u nama biračima što masovno pristajemo na medijsku i političku prljavštinu srameći se svog identiteta i svojih korijena svaki puta kada izađemo na birališta? 

Opširnije »

Naručitelji djeteta prisiljavaju surogat majku da pobaci dijete

02.12.2015 20:05

Slučaj surogatkinje Melisse Cook iz Kalifornije pravi je primjer neopisivih okrutnosti kojima su izložene žene i djeca u nemilosrdnim tržišnim uvjetima koji vladaju u svijetu surogatstva. Onaj koji plaća, naručitelj, može birati što mlađu ženu sa što privlačnijim genetskim materijalom iz koje će izvaditi jajne stanice. Potom prema određenim kriterijima bira surogatkinju koju će moći prisiljavati na sve, pa čak i na abortus. Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Vijeća Europe odlučio je do daljnjeg odgoditi razmatranje rezolucije o surogatstvu zbog mogućeg sukoba interesa podnositeljice rezolucije. Još uvijek možete potpisati peticiju za zabranu surogatstva  upućenu Vijeću Europe. 

Opširnije »

Duže od godinu dana bez odluke o Zakonu o životnom partnerstvu

02.12.2015 16:55

Udruga U ime obitelji predala je jučer, 1. prosinca 2015., Ustavnom sudu požurnicu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola koji je podnijela prije više od godinu dana, a na koju Sud još uvijek nije odgovorio. 

Opširnije »

Koje su tri iznimno bitne povijesne implikacije referenduma o braku u Hrvatskoj?

01.12.2015 13:25

Danas slavimo dvije godine od adventskog referenduma o braku – prvog referenduma u Hrvatskoj kojeg su inicirali sami građani. Jesmo li svjesni koliko bi teže bilo braniti vrijednosti obitelji i braka da se nije dogodio ovaj povijesni referendum? Prisjetimo se kojom stranputicom su otišle Irska i Sjedinjene Američke Države i koliko se sada tamo građani koji brak smatraju zajednicom žene i muškaraca osjećaju u manjini i nezaštićeno. Uz Zakon o životnom partnerstvu, koji je protuustavan i koji krši prava djece zaštićena Unicefovom Konvencijom o pravima djeteta, situacija u Hrvatskoj daleko je od idealne: „Dvije godine nakon vlada zatišje, svojevrsni detant, u stilu, svatko je zauzeo vlastiti prostor, većina je dobila ustavna jamstva, a manjina traži praktični, juridički i pojmovni prostor kako izigrati legalni konstitucionalizam i nastaviti svoju „kontra-revoluciju“ drugim sredstvima.“

Opširnije »

Prešućena istina o mučenicima iz Ugande

30.11.2015 16:35

1886. godine Mwanga II., kralj kraljevstva Bugunde, pogubio je 45 mladića koji su bili njegove dvorske sluge. Mwanga je bio nasljednik kralja Mutesa koji je pozvao misionare na jug Ugande da šire Radosnu vijest. Mwanga ih nije pogubio samo zato što se nisu htjeli odreći svoje vjere, kako to prenose naši mediji. Odreći se kršćanske vjere u njihovu je slučaju značilo pristati na udvaranja kralja i grijeh prakticiranja homoseksualnih odnosa… Papa Franjo proglasio ih je nacionalnim herojima. Čak i nakon pretrpljenog mučeništva Uganda je danas kao država suočena s nizom ucjena i kazni koje podsjećaju na prošla vremena. Ne ucjenjuju ju više kraljevi poganskih afričkih plemena već tzv. napredne i moćne države razvijenog zapadnoga svijeta. O tome smo već pisali u više navrata ovdje i ovdje.

Opširnije »

Najviši europski sud za ljudska prava poništio sudsku zabranu dijeljenja letaka protiv abortusa u Njemačkoj

28.11.2015 22:15

Presudu Europskog suda za ljudska prava kojom se štiti sloboda govora i izražavanja pro-life pokreta morati će uzeti u obzir svi nacionalni sudovi zemalja Europe, a to znači da će pro-life aktivisti imati istu zaštitu i pred hrvatskim sudovima. Nitko neće smjeti ograničavati ili zabranjivati molitvu za prestanak abortusa pred hrvatskim bolnicama, niti bilo kakvo pro-life djelovanje ili prosvjede protiv abortusa na mjestima gdje se izvode abortusi. A i hrvatski novinari bi trebali smjeti pisati i govoriti o tome da je abortus ubojstvo djeteta u maternici bez straha da će biti progonjeni od tzv. Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva. 

Opširnije »

Feministice iz Francuske i Italije protiv surogat majčinstva: Majka nema rok službe

26.11.2015 22:20

Novinarka lista Corriere della Sera Monica Ricci Sargentini, inače feministkinja, zbog ovog je članka u Italiji proglašena homofobkinjom. Taj joj je naslov dodijelio talijanski Nacionalni ured za rasnu antidiskriminaciju. U Italiji i Francuskoj su, dakle, same feministkinje načele temu zlouporabe tijela žene kod zamjenskog majčinstva odnosno surogatstva uspoređujući ga s prostitucijom. Možemo li uskoro očekivati da i hrvatske feministkinje slijede ovaj pozitivan primjer? Na slici su Mauro i njegov partner Juan Carlos u Indiji, kojima su predane tek rođene bebe blizanke od surogat majke.

Opširnije »

Koncert „Progledaj srcem“ i Laudato TV

25.11.2015 22:35

Laudato televizija poziva vas na veliki koncert duhovne glazbe „Progledaj srcem“ u zagrebačkom Domu sportova u četvrtak 26. studenoga 2015. s početkom u 20 sati. Prihodom od prodaje ulaznica pomoći će se projekt pokretanja prve obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj, Laudato televizije koja s emitiranjem kreće na Božić ove godine. Na koncertu nastupaju brojni poznati izvođači hrvatske duhovne glazbene scene: Božja pobjeda, Cobus, Djordjija Palić, fra Marin Karačić, Mihovil, October Light, Petra Antolić, Redovnički Band Aid, Proroci, Zbor Izvor, Nadbiskupijski zbor mladih te gost iznenađenja. 

Opširnije »

Upitnik Pravobraniteljice o 4. modulu tendenciozan i nestručan

25.11.2015 16:45

Pristranost Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u pogledu Zdravstvenog odgoja nije čudna s obzirom na činjenicu da se radi o jednoj od najeksponiranijih aktivistica i lobistica u promicanju neznanstvene i za psihološki razvoj opasne rodne („gender“) ideologije, koja je jedan od temelja 4. modula, navodi prof. Kristina Pavlović, predsjednica udruge roditelja GROZD. 

Opširnije »