Podržite nas!

Ustavnom sudu predan Prijedlog za određivanje razumnog roka Saboru za raspisivanje referenduma

07.09.2013 10:00

Referendumski zahtjev građanske inicijative U ime obitelji, masovnim odzivom građana koji su sa više od 20% biračkog tijela podržali Inicijativu, pokazao je zabrinjavajuće stanje demokracije u RH. Naime, direktno izjašnjavanje građana koje je zaštićeno Ustavom RH kao najviši oblik demokracije, u praksi se pokazao kao mehanizam koji vladajuća elita može lako opstruirati. Zbog toga je Zakon o referendumu loš. Stoga je glavni zadatak Ustavnog suda i Predsjednika RH kao čuvara Ustava da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se poštovala volja građana i konačno raspisao referendum.

U tom smislu, Inicijativa je uputila pismo Ustavnom sudu u kojem se traži da Ustavni sud u skladu s hrvatskom i europskom praksom odredi razumne rokove za provođenjem referenduma. Zahtjev Inicijative prenosimo u nastavku.

Opširnije »

Što znamo o sukobima u Siriji?

06.09.2013 21:30

Zašto na stranicama zdravstveniodgoj.com pišemo o Siriji? Zato jer se i u slučaju Sirije ponavlja isti obrazac sprege državne vlasti, interesa krupnog kapitala i medija koji se primjenjuje i kod nas pri nasilnom uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, ali ovaj puta na globalnoj razini i u drugačijem i još opasnijem kontekstu. Ali, obrazac je isti - pod maskom brige za plemeniti cilj, podmeću se materijalni i politički interesi različitih lobija.

Koliko poznajemo situaciju u Siriji? Po svemu sudeći ne dovoljno. Sve što znamo, servirano nam je od medija i vlada koje više ili manje otvoreno podržavaju Obaminu inicijativu za vojnom intervencijom u Siriji. Tko koga napada, tko je agresor, a tko žrtva, tko je u pravu, a tko u krivu, tko ima, a tko je iskoristio kemijsko oružje? Puno je pitanja, a malo pravih i vjerodostojnih odgovora...

Opširnije »

Hoće li legalizacija homoseksualnog braka utjecati na normalan brak?

05.09.2013 16:50

Jedna od najčešće ponavljanih floskula zagovaratelja homoseksualnog braka govori o tome kako njegova legalizacija ni na koji način neće utjecati na "normalne" brakove. U tekstu kojeg prenosimo sa stranica uimeobitelji.net, pokazuje se upravo suprotno. Stoga preporučujemo svima da pročitaju ovaj tekst i informiraju se o negativnim posljedicama eventualne legalizacije homoseksualnih brakova za koju se zalaže i koju promovira trenutačna politička garnitura.

Opširnije »

Samo jedan promil nevažećih potpisa!

02.09.2013 22:45

U Jutarnjem listu je izašao članak, koji je sa portala brzo otpremljen u arhivu, a u kojem se iznosi činjenica da je Inicijativa U ime obitelji prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Ali, ne samo to. Iznosi se i podatak o upravo zapanjujućoj kvaliteti prikupljenih potpisa, tj. da je na slučajnom uzorku od 21.300 provjerenih potpisa utvrđen samo jedan promil nevažećih ili neispravnih podataka! To znači da su volonteri koji su prikupljali potpise bili izvrsno obučeni i da su izuzetno savjesno odradili vrhunski posao.

To isto tako znači kako je gotovo 750.000 osoba, odnosno preko 20% registriranog biračkog tijela prepoznalo ovo referendumsko pitanje kao izuzetno važnu temu o kojoj se građani Hrvatske trebaju izjasniti putem referenduma. Ovo isto tako znači da Vlada i Sabor nemaju više nikakvog izgovora za daljnje odugovlačenje sa raspisivanjem referenduma jer je očito da je Inicijativa mogla prikupiti i više od milijun potpisa da je zakonski rok za prikupljanje potpisa duži, kao što je to praksa u zemljama EU.

Ovo isto tako znači da je Inicijativa kao "nusprodukt" referendumskog zahtijeva potaknula određene demokratske procese koje nikakva propagandna mašinerija obilno financiranih i od privatnih i državnih medija podržavanih snaga, više ne može zaustaviti. Bit će tu sigurno još podmetanja, izigravanja i obmanjivanja, ali to će samo još više osnažiti zahtjeve za neposrednim demokratskim izjašnjavanjem

Opširnije »

Jovanovićevo znanje radi moći

02.09.2013 22:00

Iz Osijeka smo primili pismo kao reakciju na Jovanovićevo medijsko obraćanje učiteljima i učenicima uz početak nove školske godine. Jovanovićeve izjave su očito imale isključivo marketinšku svrhu, za popravljanje očajno lošeg imidža ministra koji je svoju titulu najgoreg obrazovnog ministra stekao za manje od pola svoga mandata.

Ministar je u svojim izjavama iznio vlastiti vrijednosni credo, doslovno ovim riječima: „Znanje je moć – dakle učite da budete moćni.“ Dakle, ministru je bitna moć, u što smo se već mogli nebrojeno puta uvjeriti. Ali, ministar zaboravlja da osim znanja (radi moći), obrazovanje mora sadržavati odgojnu komponentu koja je puno važnija i koja je preduvjet da se znanje i moć ne bi zloupotrijebili ni na koji način.

U nastavku vam prenosimo ovu reakciju u cijelosti.

Opširnije »

Prisjetimo se spornih elemenata ZO

29.08.2013 11:00

Lidija Paris objavila je odličan pregled svih spornih točaka onom pristupu spolnom odgoju kakvog silom nameću Jovanović i njegova ekipa. Preporučamo da svakako pročitate ovaj članak i podsjetite se što je sve sporno u Jovanovićevom ZO.

Opširnije »

Jovanović: ZO - to sam ja!

29.08.2013 10:30

Nakon jučerašnjeg predstavljanja novog-starog ZO, dobili smo više reakcija čitatelja potaknutih novim Jovanovićevim "ispadima". Jednu od tih reakcija objavljujemo u nastavku.

Opširnije »

2.500 primjedbi na Jovanovićev ZO

28.08.2013 23:30

Prema službenim podacima o provedenoj javnoj raspravi, pristigla su očitovanja (mišljenja, iskustva, primjedbe i prijedlozi) iz 564 odgojno-obrazovne ustanove (od vijeća učenika, vijeća roditelja i učiteljskih i nastavničkih vijeća) i od 1967 predstavnika zainteresirane javnosti (pojedinaca, roditelja, predstavnika civilnog sektora, strukovnih udruga...). To je više od 2.500 različitih primjedbi! A da je svaka od 564 primjedbe odgojno-obrazovne ustanove predstavljala stav samo 100 osoba (a taj podatak MZOS sigurno ima), to bi značilo da je više od 50.000 osoba posredno ili neposredno iznijelo svoju kritiku na račun Jovanovićevog ZO.

Opširnije »

Sanja Musić-Milanović promovira Nestle

25.08.2013 13:15

Što zajedničko imaju Sanja Musić-Milanović, članica stručnog povjerenstva za izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja i Nestle? Premijerova supruga, zaposlena u HZJZ kao voditeljica Odjela za promociju zdravlja,  u svojim izjavama i nastupima žarko se zalaže za promjenu prehrambenih navika kod djece, koja u Hrvatskoj sve češće i u sve ranijoj dobi imaju problema s prekomjernom težinom. Nestle je multinacionalna prehrambena kompanija poznata po svojim proizvodima koji najviše utječu na stvaranje upravo takvih, loših prehrambenih navika, koje doprinose pojavi pretilosti kod djece.

Stoga je upravo skandalozno da Sanja Musić-Milanović, direktno zadužena za izradu modula „Živjeti zdravo“ , sudjeluje na tzv. „stručnom skupu“ pod nazivom „Ukusan i hranjiv doručak svakog jutra„  u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nestlé žitarica, a u stvari promidžbenoj kampanji jedne multinacionalne kompanije.

Opširnije »

Jovanović opet podvaljuje mačka u vreći

25.08.2013 1:45

Čini se kako je i ove godine Jovanović odlučio čekati zadnji čas i onda tjedan dana prije početka nastave uz pompozno mahanje sa skriptom od dvjestotinjak stranica najaviti ponovno uvođenje ZO-a kao najboljeg poteza njegovog ministarstva i njega osobno. Međutim, poučenim dosadašnjim gorkim iskustvom, ne preostaje nam drugo nego se zapitati o kakvom se "mačku u vreći" radi ovoga puta?

Opširnije »