Podržite nas!

Reakcija Hrvatskog katoličkog društva liječnika na prijedlog Mirele Holy

10.11.2014 08:10

Stranka ORaH Mirele Holy nedavno je izašla u javnost s prijedlogom da se abortusi stimuliraju dodacima na plaću ginekologa koji ih žele raditi.  Osim tog spornog prijedloga, Holy i njezina stranka predlažu mjere kojima bi se represivno djelovalo na priziv savjesti ginekologa. Na taj prijedlog regiralo je Hrvatsko katoličko društvo liječnika. Bitno.net prenosi glavne naglaske njihova priopćenja.

Opširnije »

Zbog priziva savjesti ne radi u struci, a onda još i tužba!

03.11.2014 20:55

Kao što smo izvijestili, nakon medijskog pritiska i pritiska feminističkih udruga zbog vijesti da je bolnica Sveti Duh prestala obavljati abortuse jer svi ginekolozi bolnice žele koristiti pravo na priziv savjesti, ministar Varga najavio je represivne mjere prema liječnicima od kojih je najstrašniji prijedlog HZZO-u da izradi registar liječnika koji koriste pravo na priziv savjesti zbog čega bi ti liječnici trebali biti izloženi diskriminaciji kod zapošljavanja ili produženja ugovora. Koliko su te opasnosti realne dokazuje slučaj ginekologinje iz Slavonije Tihane Đuran koja se u svojoj liječničkoj praksi poziva na pravo na priziv savjesti kod namjernog prekida trudnoće, postavljanja unutarmaterničnog uloška, propisivanja kontracepcijskih tableta, postkoitalne kontracepcije 'dan poslije', sterilizacije i sudjelovanja u postupcima potpomognute oplodnje, izvantjelesne oplodnje (IVF).

Opširnije »

Mi smo majkama posljednji znak nade

02.11.2014 09:44

Zadnji dan molitvene inicijative „40 dana za život“ prenosimo intervju s glavnim organizatorom Antom Čaljkušićem. O velikim plodovima inicijative pročitajte u tekstu, a mi s veseljem ističemo kako  se inicijativa ponovno nastavlja na proljeće kada će u njoj sudjelovati čak 10 hrvatskih gradova. Molitvena inicijativa za nerođene je najprije započela na proljeće u Zagrebu da bi se već ove jeseni proširila na još pet hrvatskih gradova. Kada su feminističke udruge vidjele da inicijativa postiže velike uspjehe, dale su zapovijed Kukuriku koaliciji da pokrene represivne mjere prema liječnicima. Još jednom se pokazalo da vladajuća garnitura ne služi nimalo hrvatskim građanima koji su ju birali već je produžena ruka feminističkih i LGBT udruga.  Ali odgovor svima njima je da se lavina konačno pokrenula i da nema nazad. Inicijativa protiv pobačaja će se nastaviti i u njoj će sudjelovati sve više i više ljudi. Nikakva represija nad liječnicima i diskriminacija onih koji ne žele sudjelovati u abortusu ne dolazi u obzir. Nerođeni su napokon dobili svoj glas u Hrvatskoj. 

Opširnije »

Pritisak ministra Varge na liječnike koji koriste pravo na priziv savjesti protuustavan

31.10.2014 13:26

Nakon što se je u medijima objavljeno da zagrebačka bolnica Sveti Duh od ovog proljeća, kada je po prvi puta pokrenuta molitvena inicijativa za prestanak pobačaja „40 dana za život“, više ne obavlja pobačaje na zahtjev jer su svi liječnici ginekolozi potpisali izjavu kojom se pozivaju na pravo na priziv savjesti, feminističke udruge pokrenule su, putem medijskog pritiska i na druge načine, hajku na liječnike koji ne žele raditi pobačaje. Pobačaji se trenutno ne rade u samo pet bolnica u Hrvatskoj. To su Klinička bolnica "Sveti Duh" u Zagrebu, opće bolnice u Našicama, Vinkovcima i Virovitici, te Opća bolnica "Hrvatski ponos" u Kninu. Rezultat feminističke hajke na liječnike je dopis ministra Varge bolnici Sveti Duh i poruka Ministarstva zdravlja o tome kako će inzistirati na provedbi zakona i, makar pod prijetnjom kaznama, osigurati dostupnost pobačaja na zahtjev. Samo dan nakon što je objavljeno da će ministar zdravlja kažnjavati bolnice koje odbijaju raditi pobačaje, u Ministarstvu objašnjavaju da nikakve sankcije nisu predviđene. Feminističke udruge međutim nastavljaju pritisak i Ministarstvo sada pritišće sve bolnice da osiguraju „pružanje usluga prekida trudnoće“ putem paralelnog sustava „izvan zdravstvene ustanove što se može realizirati temeljem sporazuma s drugom zdravstvenom ustanovom“. Nadalje, Ministarstvo će sugerirati Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da u procesu ugovaranja zatraži podatke o doktorima u prizivu savjesti, te da se ti podaci unesu u registar. Jesmo li na tragu prijedloga koje je iznijela Mirela Holy?


Opširnije »

Bila sam vatrena zagovornica ‘prava žene na izbor’! A onda sam imala abortus…

31.10.2014 08:17

Abby Johnson, pro-life aktivistica i bivša voditeljica jedne od klinika Planned Parenthooda, rekla je: „Reći ženi da joj pobačaj, kao odgovor na neželjenu trudnoću, daje snagu, znači reći joj da ona nije dovoljno snažna da se nosi s majčinstvom. To je užasan i nerealan stav o ženama.“ Žena čije svjedočanstvo prenosimo govori kako je mogla biti dovoljno snažna da se nosi s majčinstvom, to je na kraju krajeva za žene najprirodnija stvar. Ali nije bila dovoljno snažna da se nosi s pobačajem. Dok se u Hrvatskoj svi prave snažni i vrše pritisak na liječnike i bolnice jer žene navodno moraju ostvarivati svoje pravo na pobačaj nitko ne govori kako da se žene i liječnici kasnije nose s posljedicama. Ovo je samo jedna od milijuna priča o tome što slijedi nakon…...  Zakon koji dozvoljava pobačaj, i to po hitnom postupku kao što je to slučaj s hrvatskim zakonom, je užasna zamka i prijevara za žene.

Opširnije »

Petra Tišljarić: Pomažemo majkama i očevima da ne naprave najveću grešku u svom životu- prekinu život vlastitog djeteta

28.10.2014 21:00

„Danas je u svijetu abortus prvotni uzrok smrti. Godišnje se u svijetu izvrši 42 milijuna abortusa, a u Hrvatskoj taj broj godišnje varira između 35 i 50 tisuća. To znači da u Hrvatskoj u jednom satu život izgubi petero djece“, rekla je Petra Tišljarić, koordinatorica nacionalne kampanje „40 dana za život“ još prilikom korizmene molitvene inicijative pred bolnicom „Sestara milosrdnica“ u Zagrebu. Prenosimo intervju s mladom djevojkom, apsolventicom povijesti i pedagogije, koja koordinira molitelje u Zagrebu i na nacionalnoj razini više od 1500 molitelja koji svaki dan svjedoče, kako Petra kaže, za malu, nerođenu djecu koja ne mogu sama braniti svoje pravo na život. Molitvena inicijativa „40 dana za život“ traje još nekoliko dana, točnije do 2. studenog.

Opširnije »

MAMAAAAAAA, pusti me da živim!!!!! Mama, ljubavi moja

24.10.2014 09:20

Prenosimo grozomorno svjedočanstvo iz operacijske sale jedne regionalne opće bolnice u Hrvatskoj u kojoj su se izvodili abortusi, kao na traci. Aspirirani plodovi, sićušna ljudska bića, se iz pobačaja u pobačaj svi zajedno miješaju u istoj staklenoj boci koja stoji nasred sale i koja se puni crvenim sadržajem koji će na kraju radnog dana čistačica isprazniti u WC školjku i oprati bocu za slijedeći dan. 

Opširnije »

Dragocjena si u mojim očima

24.10.2014 08:19

40-dnevna molitvena kampanja koja okuplja vjernike i sve ljude koji su protiv pobačaja na zajedničko miroljubivo bdijenje, molitvu i post počela je 24. rujna u šest hrvatskih gradova:  Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Vinkovcima, Sisku i Splitu. Mediji, ali i političari kada ih upitaju o ovoj inicijativi, najviše primjedbi imaju na to što se molitelji okupljaju pred bolnicama. Smatraju da to nije primjereno mjesto za inicijative koje se zalažu za prestanak pobačaja i najčešće sugeriraju kako je primjerenije mjesto prosvjedovati pred Saborom jer se tamo donose zakoni.


Opširnije »

Mirela Holy predlaže da se abortusi stimuliraju dodacima na plaću ginekologa

23.10.2014 08:20

Kao odgovor pro-choice strane na molitvenu kampanju inicijative „40 dana za život“ u Hrvatskoj osnovana je Facebook grupa „Zaštitimo pravo žene na legalan i dostupan abortus“. Grupa je nedavno, vezano uz pitanje pobačaja, uputila upit Orahu, stranci Mirele Holy, koja je dobila nevjerojatno veliku podršku medija i agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja netom što je osnovana. Takvu podršku medija i agencija za istraživanje tržišta teško može platiti nekakav domaći tajkun i sasvim sigurno se radi o financijskoj potpori koju osiguravaju inozemni centri moći. Nismo trebali dugo čekati da saznamo koja je točno misija Mirele Holy i zbog čega dobiva inozemni novac. Nakon što je prošle godine Mirela Holy samouvjereno izjavila da su istospolni roditelji bolji roditelji od heteroseksualnih roditelja, njena stranka je nedavno predstavila novu zakonsku inicijativu: od Ministarstva zdravlja traže da osnuje stručni tim za brzu promjenu spola u svim većim hrvatskim klinikama te da se osnuje centar za LGBT osobe u KBC-u Rebro. Međutim, ova stranka ima i sasvim konkretan prijedlog ciljanih mjera kojima bi se represivno djelovalo na priziv savjesti ginekologa. Jedna od mjera je uvjetovanje ne pozivanja na priziv savjesti pri zapošljavanju ginekologa kao i poticajne mjere u vidu stimulacija dodacima na plaću ginekolozima koji takve zahvate obavljaju. Mirela Holy će, ukoliko na ovakav način nastavi djelovati, biti kriva što će krilatica „ne sudite ljude prema izgledu“ bitno izgubiti na vjerodostojnosti. Jer mjere koje ona predlaže doslovno su stravične.

Opširnije »

Sumnja u nezakonitost poslovanja NCVVO

20.10.2014 13:50

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar potvrdio je da su Državnom odvjetništvu prijavljene sumnje u nezakonitosti u poslovanju i rasipnost u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Za vrijeme mandata Željka Jovanovića, osim MZOS-a kojim je upravljao, dvije stožerne obrazovne ustanove – NCVVO i AZOO profesionalno su i kadrovski devastirane. Rezultati strahovlade i amaterizma koje je Jovanović uveo u ove institucije i dalje se osjećaju, a posljedice takvog načina rada će još dugo biti prisutne.

Stoga pozivamo sve one koji raspolažu s informacijama koje se tiču nepravilnosti u radu ovih institucija ili prijedlozima za njihovo otklanjanje, da nam pišu na info@zdravstveniodgoj.com, priloge na tu temu ćemo u interesu javnosti rado objaviti na našim stranicama.

Opširnije »