Podržite nas!

Neoliberalni teror nad protivnicima abortusa

20.10.2014 08:14

Stajalište portala Zdravstveniodgoj.com je apsolutno na strani života i na zaštiti nerođenih, čime smatramo da štitimo i interese žena jer su majka i dijete, jednom kad je dijete začeto u njenoj utrobi, neraskidivo povezani i ta se veza ne prekida čak ni abortusom. Trudimo se prenositi tekstove koji prenose ista stajališta. Iako možda ovaj tekst ne podržava takvo stajalište, prenosimo ga jer  ukazuje na dvostruke standarde koji su nažalost dominantni u hrvatskom društvu i nanose mu ogromnu štetu. Dok je borba za liberalne vrijednosti u našem društvu legitimna i uživa podršku svih mainstream medija, političara i (ne)vladinih udruga, kada se netko bori za tradicionalne vrijednosti na njega se sruči neoliberalni teror i oduzima mu se pravo da zastupa svoje mišljenje i da se sredstvima koji stoje na raspolaganju u demokratskom društvu bori za njihovo promicanje. Hrvatska je demokratska država samo na papiru i sve one koji nisu 'na liniji' pokušava se ušutkati i svim silama maknuti iz javnog prostora.


Opširnije »

Prvi spašeni život bila je riječka beba

19.10.2014 09:50

16. listopada u Rijeci je održana tribina „Izaberi život“ u organizaciji Riječke nadbiskupije i molitvenih zajednica grada Rijeke u svrhu obilježavanja polovice bdijenja molitvene inicijative „40 dana za život“. Među govornicima na tribini bili su pater Marko Glogović, osnivač Centra za nerođeni život Betlehem i dr. med. Antun Lisec. Pater Marko Glogović istaknuo je da svaku trudnicu treba tretirati kao kraljicu i da pobačaj nikada nije rješenje. „Zapitajmo se što se dogodilo sa svijetom kada su nam životinje važnije od ljudskog života, kada razgovaramo o kućnim ljubimcima, a ne spominjemo djecu?“ – rekao je pater Marko. Vezano uz ovu inicijativu, dobivamo informacije kako su napadi i provokacije na molitelje ispred bolnica sve učestaliji, što se već moglo naslutiti prema količini medijskih napada koji su krenuli zadnjih dana na inicijativu, a pokrenuti  su iz feminističkih udruga. Također je u tijeku pokretanje gerila napada s kontraplakatima koju je na Facebooku pokrenula feministička stranica „Znaj znanje“. Dragi čitatelji, molimo vas da se aktivno uključite u svojim gradovima i pružite pomoć ovoj prevažnoj inicijativi koja je napokon donijela novu nadu za nerođene.

Opširnije »

Carstvo cjepiva Zaklade Bill i Melinda Gates optuženo pred Vrhovnim sudom u Indiji

16.10.2014 16:00

U Indiji je u tijeku proces protiv odgovornih za neetično i protuzakonito provođenje ispitivanja cjepiva Gardasil i Cervarix na tisućama djevojčica u dobi od 9 do 15 godina. Neetična i protuzakonita ispitivanja na djevojčicama financirala je Zaklada Bill i Melinda Gates. Ispitivanja su provođena na curicama iz indijskih plemena; oko 16 000 njih je cijepljeno Gardasilom, a oko 14 000 djevojčica je cijepljeno Cervarixom. Nakon mnogih smrtnih slučajeva i teških zdravstvenih posljedica koje su uslijedile nakon cijepljenja otkriveno je da većina djevojčica i njihovih roditelja nije bila upoznata s informacijama u kakvom ispitivanju sudjeluju. Suglasnost za cijepljenje su umjesto roditelja najčešće davali nadzornici hostela u kojima su boravile djevojčice iz indijskih plemena dok su bile na školovanju. Istražitelji su također otkrili kako od 9543 obrazaca suglasnosti roditelja 1948 suglasnosti u potpisu sadrži samo otisak prsta, a 2763 obrazaca potpis nadzornika hostela. Podaci otkrivaju kako su u velikom broju roditelji cijepljenih djevojčica bili nepismeni i nisu znali pisati čak ni na lokalnim jezicima svojih plemena.


Opširnije »

Mirno stoje i čitaju, prosvjedujući za slobodu govora, a gay aktivisti, komunisti i anarhisti ih vrijeđaju, pljuju i tuku

14.10.2014 08:45

U Italiji je kulminiralo nasilje prema mirnim prosvjednicima koji se protive zakonu „protiv homofobije“ koji je predložio zastupnik i gay aktivist Ivan Scalfarotto, kojim se želi zabraniti bilo kakvo neslaganje s homoseksualnim stilom života. Zakon predstavlja udar na slobodu govora i političku agendu koja ugrožava tradicionalnu obitelj i tradicionalističke vrijednosti. Talijani mirno prosvjeduju u sve popularnijoj akciji „Straže na nogama“ međutim sve veći odaziv Talijana na prosvjede pojačao je nemir kod homoseksualnih udruga. U Roveretu su homoseksualni aktivisti, komunisti i anarhisti ozljedili jednog svećenika i jednu djevojku koji su završili u bolnici.   

Opširnije »

Riječki gradonačelnik Obersnel zabranio bi molitvu ispred bolnice da može

13.10.2014 08:02

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o prekidima trudnoće u Republici Hrvatskoj u 2012. godini, nakon Istarske županije najveća je stopa legalno induciranih pobačaja u Primorsko-goranskoj županiji. Stoga je portal Zdravstveniodgoj.com za zanimanjem iščekivao hoće li molitvena inicijativa „40 dana za život“, koja ima za cilj spasiti što više djece od nasilne smrti u utrobi majke, u jesenskoj kampanji molitve i bdijenja ispred bolnica nekoliko hrvatskih gradova uključiti i Rijeku.

Opširnije »

Palčić rođen u 23. tjednu trudnoće proslavio prvi rođendan

11.10.2014 22:46

Bitno.net donosi priču o čudesnoj borbi za život nedonoščeta s porođajnom težinom manjom od pola kilograma! Iako je imao krvarenje mozga i druge komplikacije u prvim danima života, danas, s godinu dana, mali Lucas je posve zdravo dijete bez ikakvih posljedica zbog preranog rođenja. Njegova priča mogla bi ponovno pokrenuti raspravu o dozvoljenom zakonskom roku za pobačaj u Velikoj Britaniji jer, rođen samo s 23 tjedna trudnoće, uspješno pobija tvrdnje da je tako malenom fetusu nemoguće preživjeti izvan maternice. Štoviše, u prethodne četiri godine, najmanje 120 beba rođenih u 23 tjednu trudnoće je preživjelo, piše The Telegraph, a zakonski rok do kada se u Velikoj Britaniji smije izvršiti abortus je 24 tjedna!

Opširnije »

Molitva mijenja srca – prestanak pobačaja u bolnici Sveti Duh u Zagrebu

10.10.2014 15:57

Možda se radi samo o koincidenciji, ali činjenica je da je bolnica Sveti Duh u Zagrebu prestala obavljati namjerne pobačaje 7. travnja ove godine, odnosno pri kraju trajanja molitvene inicijative „40 dana za život“ koja je prvi put pokrenuta u Hrvatskoj za vrijeme korizme. Svi liječnici su potpisali izjavu da se pozivaju na pravo na priziv savjesti. Također, „Predstojnik ginekologije u bolnici "Sestara milosrdnica", pred kojom se po drugi puta moli, dr. Krunoslav Kuna tvrdi da broj abortusa u toj bolnici konstantno opada. On je prošlu kampanju bio otvoren i za to da se nađe prostorija u svrhu savjetovališta za trudnice te da se može pravno riješiti pitanje o prekidu obavljanja abortusa u bolnici „Sestara milosrdnica“ zbog same povijesti bolnice i njezinoga naziva.“ – navodi se u tekstu kojeg prenosimo s Dnevno.hr. Podsjetimo da je i prošlogodišnji slučaj pokušaja davanja otkaza primalji Jagi Stojak kao svoj epilog imao prestanak obavljanja pobačaja u Kninskoj bolnici.

Opširnije »

Pomozi kupiti kuću za trudnice i majke koje su rekle NE abortusu

10.10.2014 08:26

Već smo pisali o Centru za nerođeni život Betlehem i pateru Marku Glogoviću koji je diljem Hrvatske osnovao nekoliko kuća za privremeni smještaj trudnica koje nemaju gdje iznijeti trudnoću u sigurnim uvjetima jer su odbačene od svojih bližnjih i okoline. Sada pater Marko treba vašu pomoć  bilo da skromnim prilogom možete pomoći kupnju kuće na području Zagreba ili podijeliti podatke za uplatu sredstava. Svojom ćete nesebičnom pomoći malenim stvorenjima pomoći dok su najkrhkiji  u utrobi majki, kada im mnogi ne priznaju pravo na život, i u prvim mjesecima života kada netko treba skrbiti o njihovim majkama. Svakako pogledajte polusatni dokumentarni film „Zagrli život“ o radu patera Marka i njegovih suradnika koji je dostupan na linku:  http://zdravstveniodgoj.com/news/betlehem

Opširnije »

Francuzi na ulicama protiv kupoprodaje djece

07.10.2014 08:15

Francuska opet prosvjeduje protiv umjetne oplodnje, surogat majčinstva i istospolnog „braka“. Prosvjedi su bili vrlo zanimljivi. Kolica iz supermarketa koja su korištena na prosvjedu simbolizirala su pretvaranje djece u kupoprodajni proizvod. Ovi prosvjedi su pokrenuti nakon što je sud u Parizu prošli mjesec presudio da lezbijski par može usvojiti dijete začeto umjetnom oplodnjom ili surogat majčinstvom u procedurama takve vrste izvan Francuske. U ovom trenutku, surogat majčinstvo je zabranjeno u Francuskoj, a umjetna oplodnja dopuštena je samo za heteroseksualne parove koji su najmanje dvije godine u braku. Hrvatska je otišla puno dalje od Francuske i francuskih socijalista. Zakonom o životnom partnerstvu isto je već omogućeno u Hrvatskoj i malo tko prosvjeduje, osim što su podnijete tužbe Ustavnom sudu. 

Opširnije »

Čija su djeca koju sam rodila?

29.09.2014 22:50

Nevjerojatan slučaj zamjene zametaka u postupku medicinski potpomognute oplodnje u jednoj rimskoj bolnici pretvorio se u životnu dramu četiriju roditelja koji traže skrbništvo nad dvoje djece. Nekoliko parova bilo je predviđeno za postupak inseminacije istog dana i kod dva para liječnica je greškom zamijenila zametke budući da su žene nosile slično prezime i slične inicijale. Međutim, samo se kod jedne žene trudnoća primila, ali naravno, s tuđim zamecima. Greška je otkrivena prilikom biopsije korionskih resica koja se rutinski provodi kod žena koje u 40-tima nose blizance. Ustanovilo se da žena koja nosi djecu ne može nikako biti majka. Tako se dogodio prvi slučaj neželjenog surogat majčinstva.

Opširnije »