Podržite nas!

Jovanović odlazi 1,5 godinu prekasno, šteta je nepopravljiva

12.06.2014 13:50

Odahnuli su jučer u resoru znanosti, a nogometni navijači, sporta kojeg je mrzio, odavna su mu zapjevali „Ministre znaj svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj”, slavilo se jučer najviše u školskim zbornicama…. Odahnuo je i Ustavni sud, prenatrpan zahtjevima za ocjenu ustavnosti Jovanovićevih neustavnih i protuzakonitih odluka. Pravedno je i što ministar Jovanović spremno odlazi doma samo dva dana uoči svjetskog nogomentnog prvenstva u Brazilu kada se zna koliko je direktno, namjerno i maliciozno naštetio interesima hrvatske reprezentacije. O smjeni ministra Jovanovića Andrija Hebrang je rekao: „Revolucija je pojela Jovanovića radi interesa same revolucije“, aludirajući na to da je Jovanović izbačen radi političke ravnoteže i kombinatorike, da bi premijer Milanović prikrio osvetu drugovima koji su se svrstali na stranu Linića. I to nakon što mu se Jovanović toliko besramno ulizivao. Ništa se dakle nije dogodilo radi interesa znanosti, obrazovanja i sporta jer je smjena došla godinu i pol dana prekasno, kao što to tvrdi i predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu „Preporod“ Željko Stipić. Ministar Jovanović praktički je uništio obrazovanje. Za očekivati je da će se onda dogoditi poboljšanja samo utoliko što je „slon u staklarni“ napokon otišao pa neće više biti daljnjih lomova i potresa. Ili se tako bar nadamo….

Opširnije »

Traže li seksualne manjine prava ili povlastice?

11.06.2014 11:15

Ne, nije lako biti pripadnik manjine, biti drukčiji, pokušati se uklopiti, možda biti nešto što nisi. Ali današnji je svijet dosegao krajnje granice osobnih sloboda i više ne prisiljava druge da budu ono što nisu. Svaku manjinu treba poštivati i uvažavati, ali to ne znači da manjine imaju pravo na dodatna prava ili pravo da radikalno mijenjaju ili ukidaju postojeće vrijednosti i zakone koji su na dobrobit sviju.  „Prava manjina često idu samo u jednom smjeru – oduzimanjem prava većini.“ – tvrdi naš čitatelj i smatra da se kod agresivne borbe LGBT zajednice za dodatnim pravima zapravo radi o suvremenom rasizmu.

Opširnije »

Izglasan anti-obiteljski zakon ministrice Opačić

07.06.2014 09:00

Unatoč upozorenjima udruga i stručnjaka za obiteljsko pravo u Saboru je danas donesen novi obiteljski zakon ministrice Opačić. Odvjetnik Krešimir Planinić iz udruge „U ime obitelji“ istaknuo je kako novi zakon nije usklađen s Ustavom, a u nekim se dijelovima referira na zakone koji još nisu izglasani, primjerice na Nacrt zakona o životnom partnerstvu. Radi se o prejudiciranju stvari i brak se izjednačava s nečim što brak nije. Zakon je vrlo problematičan u pogledu dodjele i oduzimanja roditeljske skrbi. 

Opširnije »

Slovačka Ustavom zaštitila brak kao zajednicu žene i muškarca

05.06.2014 15:10

Kako smo već prethodno najavljivali da će slovački parlament dogovorom ljevice i desnice izglasati ustavnu zaštitu braka, to se jučer i dogodilo. Izglasani ustavni amandman ima i svoje pojašnjenje u kojem se navodi da je time „nemoguće prava i obaveze koji su povezani s brakom prenijeti na bilo što drugo, osim na zakonski priznatu zajednicu muškarca i žene”. Možda bi ovo trebalo poslati našim saborskim zastupnicima koji se unatoč ustavnoj zaštiti braka kao zajednice žene i muškarca koja je izglasana na narodnom referendumu u Hrvatskoj spremaju prava bračne zajednice prenijeti na istospolne zajednice putem Zakona o životnom partnerstvu. Navedeno pojašnjenje pokazuje pravnu apsurdnost smicalica kojima se služi Kukuriku koalicija u nastojanjima da izigra volju naroda.

Opširnije »

Ako itko radi štetu Vladi i SDP-u, to je Željko Jovanović

05.06.2014 12:55

Najsvježija izjava ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića, o tome da je Slavko Linić “nanio nepopravljivu štetu Vladi, SDP-u i sebi” je svakako zanimljiva kad se promatra iz našeg, prosvjetarskog kuta. Zato ćemo sada, upravo iz tog kuta, proanalizirati tko je sve u protekle dvije i pol kome nanio kakvu i koliku štetu.

Opširnije »

Upoznajte Lilu Rose uživo

05.06.2014 08:10

Oni koji nisu imali priliku prisustvovati predavanjima šarmantne Lile Rose, koja nas je nedavno počastila svojim gostovanjem u Hrvatskoj u sklopu Kulfesta, festivala progresivne kulture koji su organizirali Vigilare i Centar za obnovu kulture (COK), mogu pogledati snimku s njezina predavanja u Splitu od 20. svibnja 2014. Snimka je napravljena za potrebe vjerske emisije „Vidljivi tragovi“ koju emitira lokalna televizija TV Jadran. U prvom dijelu emisije Ivan Mihanović, voditelj ureda udruge Vigilare, govori o tome kako je protekao prvi Kulfest na kojem je predstavljena jedna druga vrsta aktivizma na koju baš nismo navikli u Hrvatskoj, ona koju se veže uz konzervativnu misao.

Opširnije »

Pravobraniteljice, čija vi to prava zaprava zastupate?

31.05.2014 08:50

Izjava pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić potakla je i Hrvatsko društvo katoličkih prosvjetnih djelatnika na reakciju. Napokon netko da postavi pravo pitanje: koga zapravo brani pravobraniteljica, čija prava i interese? Jer pravobraniteljica za djecu napada inicijativu osviještenih građana koja je nastala jer se dogodilo ono što se nikada nije smjelo dogoditi: institut koji je u sklopu svog djelovanja zlostavljao djecu i dojenčad dobio je poseban savjetodavni status pri UN-u, što znači da jedna zločinačka ustanova stječe veliki globalni utjecaj nad pitanjima koja se tiču seksualnosti i djece. Pravobraniteljici za djecu trebala se prvoj upaliti lampica za uzbunu.

Opširnije »

Protuustavne izjave pravobraniteljice za djecu

30.05.2014 08:10

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić objavila je 28. svibnja  priopćenje osvrćući se na letak GI „Ne dirajte djecu“. Izdvajamo posebice zabrinjavajući dio iz priopćenja: „Inicijative koje u prvi plan stavljaju isključivo pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece, predstavljaju i opasnost za djecu jer inzistiraju na 'ružičastoj' predodžbi stvarnosti, u kojoj su sve obitelji kvalitetne i dobre, u kojoj su djeca uvijek i bez iznimke zaštićena u obitelji i institucijama.  Nažalost, nisu". Radi se o skandaloznom protuustavnom napadu na roditeljsko pravo da budu primarni odgajatelji svoje djece, što se nažalost sustavno ponavlja u Republici Hrvatskoj još od kada je ministar Jovanović po prvi puta uveo zdravstveni odgoj na jesen 2012. godine. Takvo što se trenutno pokušava implementirati u hrvatske zakone putem novog obiteljskog zakona ministrice Opačić, a članica radne skupine za izradu tog zakona bila je upravo sadašnja pravobraniteljica za djecu. Nedopustivo je da pravobraniteljica svoj posao čuvateljice interesa i prava djece shvaća na način da u njihovim roditeljima vidi prijetnju i sve roditelje u Hrvatskoj a priori sumnjiči kao devijantnu skupinu. Prenosimo reakciju udruge GROZD.

Opširnije »

Ministar Jovanović u panici

30.05.2014 08:00

Građanska inicijativa „Ne dirajte djecu“ reagirala je na pokušaj ministra Jovanovića da cenzurira njihovu kampanju i tako spriječi da informacije o spolnom odgoju dopru do djece i roditelja. Donosimo i dopis koji je zamjenik ministra Jovanovića Saša Zelenika poslao svim ravnateljima predškolskih ustanova i osnovnih škola u kojem se od njih zatijeva da spriječe podjelu letaka u blizini roditelja i djece. U MZOS-u je očito zavladala prevelika panika kad prisiljavaju ravnatelje na takve akcije, kršeći pri tom ustavna prava roditelja, djece i svih zabrinutih građana na informiranje i slobodu govora. GI „Ne dirajte djecu“ čak razmišlja o podizanju tužbe protiv ministra Jovanovića.

Opširnije »

Dekan medicinskog fakulteta: Uglednu dr. Reisman napadaju samo papige i nekulturni ignoranti

29.05.2014 13:20

Ponovni dolazak Judith Reisman u Hrvatsku izazvao je očekivano buru reakcija. Ministar Jovanović je preko svog zamjenika Saše Zelenike pokušao zaustaviti distribuciju letaka GI „Ne dirajte djecu“ nazvavši ga skandaloznim. Također se oglasila pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja je poručila kako sadržaj i poruke letka ugrožavaju djetetovo pravo na zdravlje, znanje i informacije o očuvanju zdravlja, te pravo na zaštitu od seksualnog nasilja. Javila se i grupa studenata Medicinskog fakulteta otvorenim pismom akademskoj zajednici i građanima RH u kojem izražavaju zgražanje što je vodstvo njihova fakulteta opet ugostilo Judith Reisman te se protive održavanju njezinih predavanja u prostorijama Medicinskog fakulteta u Zagrebu. U intervjuu za Jutarnji list dekan Medicinskog fakulteta akademik Davor Miličić mirno i staloženo odgovara zašto voli predavanja dr. Reisman i svojim studentima poručuje da nije problem u Judith Reisman i onome što ona govori već u onima koji pozivaju na linč i progon svojih neistomišljenika.

Opširnije »