Podržite nas!

„Ako spasimo samo jedan fetus – spasili smo jedan ljudski život“

19.01.2014 10:15

„Ako spasimo samo jedan fetus – spasili smo jedan ljudski život“ – rekao je u intervjuu Večernjem listu prof. dr. Ante Ćorušić, pročelnik Zavoda za ginekološku onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Bio je član Etičkog povjerenstva bolnice u Petrovoj kada je to povjerenstvo moralo dati odgovor na pitanje Ustavnog suda o tome kada počinje život. Ustavni sud je 2009. godine takav upit poslao KBC-u Zagreb, vezano uz zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji bivšeg ministra Darka Milinovića. Ministarstvo zdravstva tada je u svom očitovanju objasnilo da je zabranilo zamrzavanje zametaka jer je zametak živo biće i ima pravo na život, koje mu Ustavni sud mora zaštititi. I odgovor Etičkog povjerenstva Petrove bolnice bio je jednoglasan – život počinje začećem.

Opširnije »

Potpišimo peticiju za spas Imunološkog zavoda!

19.01.2014 09:00

Vijest da Imunološki zavod ide u stečaj izazvala je veliko zgražanje javnosti. Bivši zaposlenici upozoravali su na brojne nelogičnosti u poslovanju zavoda no sada politika, koja je godinama takvo poslovanje protežirala, ne želi pomoći Imunološkom zavodu, ustanovi od velikog nacionalnog interesa koja proizvodi lijekove od krvnih pripravaka za liječenje najtežih bolesti.

Opširnije »

Hoće li Španjolska ukinuti pobačaj?

18.01.2014 18:00

Udruge koje se bore za obranu prava na život u Španjolskoj su postigle naočigled nemoguće. Svojim upornim pritiskom na novu konzervativnu vladu dovele su do toga da će na izglasavanje u parlament biti poslan novi prijedlog zakona koji će ukinuti pobačaj na zahtjev Španjolskoj. Međutim, napadi s lijeva ne prestaju i sve su žešći. Upravo su španjolski socijalisti ponovo doveli do toga da se raspravlja o novoj verziji izvješća Estrela u EU parlamentu kako bi pobačaj bio proglašen „pravom“ na nivou Europske unije. Također rade pritisak na premijera Rajoya da promijeni prijedlog zakona na gore. U znak potpore kolegama iz Španjolske, ove nedjelje u Parizu se organizira Marš za život na kojem će se nositi transparenti 'Viva España!'.

Opširnije »

Bravo, Ruža Tomašić!

17.01.2014 08:00

Dana 16. siječnja ponovno je na inzistiranje španjolskih socijalista izvješće Estrela o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima na mala vrata i u malo drugačijem pakiranju vraćeno na dnevni red Europskog parlamenta. Naime, neki članovi Europske komisije pokušavaju otvoriti put k usvajanju Estrela izvješća putem nametanja Izjave o nediskriminaciji u kontekstu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava.

Opširnije »

I Italija kreće u boj za obitelj

16.01.2014 11:55

I Italija od nedavno ima svoju „La Manif Pour Tous“ organizaciju! Organizacija je nastala u uskoj suradnji s istoimenom organizacijom u Francuskoj s ciljem mobiliziranja talijanskih građana, bez obzira na njihovu političku pripadnost, vjeroispovjest, rasu ili kulturu iz koje potječu. Cilj je probuditi savjest Talijana u odnosu na problematiku koja se pojavila s nedavnim zakonima o homofobiji i transfobiji, rodnom teorijom, „istospolnim brakom“ i posvajanjem djece od strane istospolnih partnera. Namjera ove organizacije je braniti pravo na slobodu izražavanja, sačuvati nepovredivost braka između muškarca i žene te pravo djeteta na oca i majku.

Opširnije »

Njemačka bi mogla uskoro zabraniti eutanaziju

14.01.2014 13:35

Skroz suprotni politički vjetrovi ovog trenutka pušu u Francuskoj i Njemačkoj. Dok se u Francuskoj okuplja ekipa od 18 'mudraca' – stručnjaka, liječnika i predsjednika raznih liberalnih udruga - kako bi pronašli načine kako do ljeta legalizirati eutanaziju, u Njemačkoj se u  Bundestagu organizira skupina zastupnika koja će krenuti sa zakonskom inicijativom zabrane eutanazije. U ovom trenutku u Njemačkoj eutanazija nije do konca legalizirana, ali postoje organizacije koje pružaju “pomoć u umiranju” i već djeluju dulje vrijeme.

Opširnije »

Udruga „Zviždač“ zviždi ministru Jovanoviću

14.01.2014 12:45

Ministar Jovanović ne prestaje biti u žiži političkih skandala. I ovog puta se radi o njemu omiljenom djelovanju – progonu nepodobnih nastavnika i ravnatelja. Javnosti su već poznata njegova prijeteća pisma ravnateljima i drugim prosvjetnim djelatnicima ukoliko ne budu provodili njegov zdravstveni odgoj ili pokažu bilo kakav stav suprotan stavu vladajuće koalicije u vezi proteklog referenduma o braku. Međutim, ovog puta ministar zloupotrebljava svoju funkciju da bi zajedno s vrhom svoje stranke proveo političku odmazdu nad ravnateljicom osnovne škole u Vukovaru Marijom Budimir koja je tajnim snimanjem razgovora s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom otkrila nevjerojatan političko-korupcijski skandal, zbog čega Sabo sada iščekuje suđenje, a SDP i SDSSB gube vlast u tom gradu.

Opširnije »

Estrela napada po treći put!

13.01.2014 10:45

Zvuči nevjerojatno ali kontroverzno Estrela izvješće opet se vraća u Europski parlament, i to zaobilaznim smicalicama. Prilikom prvog glasovanja o ovom izvješću Neven Mimica, član SDP-a i član Europske komisije, obrazložio je zastupnicima da Europska unija nema ovlasti da zakonski regulira pitanja kao što su pobačaj, spolni odgoj itd., te da su ta pitanja isključivo u nadležnosti država članica.

Opširnije »

Eksplicitni program spolnog odgoja za petogodišnjake šokirao roditelje u Novom Zelandu

12.01.2014 10:15

Programi eksplicitnog spolnog odgoja za vrtićku i školsku djecu javljaju se istovremeno svuda po svijetu, a roditelji ostaju šokirani nastavnim sadržajima potpuno neprilagođenima uzrastu njihova djeteta. Zbog čega se žuri s nametanjem škakljivih tema djeci nekoliko godina ranije od dobi u kojoj djeca uopće pokazuju interes za te sadržaje? Priča o novoj uzbuni roditelja ovog puta dolazi s Novog Zelanda.

Opširnije »

Cjepivo protiv HPV-a - nepotrebno, beskorisno i štetno

10.01.2014 09:30

„Živimo u svijetu dezinformacija i poluinformacija“ – piše doktorica Lidija Gajski u tekstu koji je namijenjen objavi u znanstvenom časopisu, a prethodno je objavljen na portalu H-Alter. Veliki je problem što je područje medicine, pa tako i zdravstvenog odgoja u školama, postalo uvelike zagađeno dezinformacijama i poluinformacijama u svrhu provođenja nedopuštenih kampanja kroz medicinske asocijacije, javnozdravstvene ustanove, stručna društva, institute, škole, sveučilišta, plaćene PR članke u medijima, pa čak i putem školske lektire. Takve marketinške aktivnosti plasiraju farmaceutske kompanije, ali se one plaćaju jedino kroz lukrativne ugovore o lobiranju s korumpiranim stručnjacima dok se javni prostor i javne institucije zloupotrebljavaju kao besplatan oglasni prostor, a javnost je uvjerena kako iza svega toga ne stoji korporacijski novac već nesebični interes države za zdravlje pojedinaca i društva.

Opširnije »