Podržite nas!

Hrvatska ima lijek za HPV i rak, a država ga se odriče kako bi prepustila zaradu strancima

06.06.2015 20:20

Bez pretjerivanja, zadržavanje Imunološkog zavoda u državnom vlasništvu ili u vlasništvu naroda putem zaklade od strateškog je interesa za Hrvatsku jer se tamo desetljećima proizvode odlični proizvodi koji predstavljaju sam svjetski vrh u farmaceutici, kao što su domaća kvalitetna cjepiva ili lijekovi poput prirodnog interferona, te drugi preparati na bazi ljudske i životinjske plazme. Upravo zbog tih proizvoda Imunološki zavod je trn u oku stranim farmaceutskim kompanijama budući da im odnosi milijune i milijune dolara sigurne zarade. Radnici Imunološkog zavoda, kojima je posljednja plaća isplaćena za veljaču 2015. godine, neprestano prosvjeduju i upućuju vapaje za spas njihove tvrtke od stečaja ili privatizacije koju ne žele. Pokrenuta je i građanska inicijativa Visia Croatica za spas i zaštitu Imunološkog zavoda d.d., Zagreb, a nakon što pročitate tekst koji slijedi, uvidjet ćete da je sudjelovanje u toj inicijativi u interesu svakoga od nas, naročito naše djece i budućih generacija.

Opširnije »

Platforma 112 onemogućila „U ime obitelji“ u sudjelovanju u prikupljanju potpisa „ZA REFERENDUM“

30.05.2015 23:35

Udruga „U ime obitelji“ poziva svoje podupiratelje i sve građane da svojim potpisom zatraže raspisivanje referenduma protiv novog zakona o referendumu. Istovremeno izražava žaljenje što je spriječena da aktivnim sudjelovanjem u prikupljanju potpisa doprinese većem uspjehu ove inicijative. „U ime obitelji“ spriječili su u sudjelovanju Centar za mirovne studije i još 6 udruga, članova Platforme 112, koji su organizacijskom odboru inicijative „ZA REFERENDUM“ uvjetovali da se „U ime obitelji“ isključi iz organizacije i sudjelovanja u prikupljanju potpisa. Time su udruge članice Platforme 112 još jednom pokazale svoju ideološku isključivost i netoleranciju iako na sve moguće načine uporno pokušavaju optužiti druge za isto, zagovarajući tzv. inkluzivnost jedino podobnih ideoloških skupina, a ne svih građana Lijepe naše.

Opširnije »

Jutarnji opet lažima protiv vjeronauka! Djeca i roditelji (na sreću) nisu glupi!

26.05.2015 15:10

Javio nam se čitatelj koji upozorava na novu hajku protiv vjeronauka i jedne vjeroučiteljice u Jutarnjem listu. Raskrinkao je izvrstan primjer suradnje srednjestrujaških medija s LGBT lobijem i protuvjerskim udrugama okupljenim u inicijativu GOOD koja se zalaže za građanski odgoj i obrazovanje (po mjeri spomenutih lobija i udruga). 

Opširnije »

Kada je moja kćerka htjela umrijeti, cijeli svijet je bio uz nju. Kada je htjela živjeti, svi su ju ignorirali

22.05.2015 08:05

Čile je  zemlja u Latinskoj Americi koja je dugo vremena slovila kao jedna od najtradicionalnijih i najkonzervativnijih zemalja na kontinentu te joj se s lakoćom lijepila etiketa „homofobije“. Ipak, krajem siječnja ove godine  Čile je ozakonio istospolna registrirana partnerstva, čemu su se političari dugo godina protivili. Izgleda da se kotač prebrzo zavrtio pa su neki čileanski političari iz socijalističke stranke iskoristili nesreću teško bolesne malodobne djevojčice da bi promicali sljedeće što im se nalazi na agendi nakon registriranog partnerstva: asistirani suicid. Djevojčica Valentina je bez znanja svojih roditelja iz bolnice postavila na YouTube apel da joj se omogući “pravo na smrt”. Predsjednica države Michelle Bachelet odbila je Valentinin zahtjev za “asistiranim suicidom”.

Opširnije »

Poznati biznismen Loeb: „Ubijanje embrija starih 7 dana jednako je ubijanju života“

13.05.2015 08.10

Nick Loeb, mladi biznismen iz poznate obitelji američkih biznismena Loeb, odgojen je kao republikanac i zagovornik prava na život. Svojoj bivšoj zaručnici ne dopušta da uništi dvoje njihovih ženskih embrija koji su začeti umjetnom oplodnjom. U ugovoru koji su potpisali stoji da će embriji biti uništeni ako se jednom od roditelja ili objema nešto dogodi. Ali u slučaju raskida veze par nije ništa unaprijed dogovorio. Embriji se kod umjetne oplodnje zamrzavaju u dobi od 7 dana jer je to vrijeme njihove implantacije u maternici. Upravo u tom razdoblju „ellaOne“ pilula djeluje abortivno ukoliko je uzeta kada se već dogodila ovulacija i oplodnja. 

Opširnije »

Hoćemo li zbog TTIP-a nesvjesno jesti i saditi GMO?

12.05.2015 10:10

Proteklih nekoliko mjeseci širom Europe pa tako i u Hrvatskoj održani su prosvjedi nevladinih organizacija i inicijativa koje podižu svijest i informiranost građana protiv kontroverznog trgovinskog sporazuma između Europske unije i SAD-a, poznatog kao Transatlantski sporazum o partnerstvu i ulaganjima ili skraćeno TTIP. Pokretači i zagovornici sporazuma tvrde da će on donijeti otvaranje radnih mjesta, razvoj, napredak i dodatnu zaradu. Europska komisija predviđa da bi implementacija ugovora o slobodnoj trgovini mogla doprinijeti gospodarskom rastu od 0,5 posto do 2027. godine. Amerikanci ističu ovaj sporazum kao 'deal' koji će omogućiti uklanjanje svih barijera EU-a koje koče američki izvoz.

Opširnije »

Cijepljenje – pitanja i odgovori

08.05.2015 23:00

Uredništvo portala zdravstveniodgoj.com ne dovodi u pitanje znanstveno utemeljena istraživanja koja pokazuju da je cijepljenje vjerojatno jedan od najvećih medicinskih uspjeha 20. stoljeća. Prema tim istraživanjima, cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti.  Isto tako, ne možemo prijeći preko činjenice da sve veći broj roditelja u svijetu pa tako i u Hrvatskoj počinje odbijati cijepiti djecu i da to može predstavljati opasnost za javno zdravstvo. Zbog toga smo i odlučili objaviti sljedeću brošuru Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije koja na pristupačan način daje odgovore na mnoga pitanja u vezi cijepljenja djece i odraslih. Smatramo da će brošura biti od koristi našim čitateljima i razjasniti mnoga pitanja i nejasnoće u vezi nužnosti velike (ilišto veće) procijepljenosti populacije u svrhu eradikacije opasnih zaraznih bolesti, posebice kod najmlađih.

Opširnije »

Strelovit porast suicida nakon velike medijske promidžbe asistiranog suicida Brittany Maynard

08.05.2015 08:20

Efekt zaraze kod samoubojstva dobro je poznat fenomen. Radi se o pojavi kada jedan ili više slučajeva samoubojstva izazove lanac naknadnih samoubojstava. Prvi poznati veći fenomen bila su ubojstva inspirirana Goetheovom knjigom „Patnje mladog Werthera” (1774.) širom Europe, što je dovelo do zabrane knjige u nekim zemljama. 1974. je objavljena vrlo značajna studija sociologa David Phillipsa koja je pokazala kako nakon novinskih priča o slučajevima samoubojstva u medijima dolazi do porasta učestalosti samoubojstva. Tako je u mjesecu nakon samoubojstva Marilyn Monroe broj samoubojstava u SAD-u narastao za 12 posto. U studiji je ovaj fenomen dobio naziv „Wertherov efekt”. „Slušanje o samoubojstvu čini se da može ranjive osobe uvjeriti kako imaju dozvolu za tako nešto”, tvrdi autor. Svjetska zdravstvena organizacija zbog ovog je fenomena sastavila smjernice za izvješćivanje o samoubojstvima u medijima. No, jesu li američki mediji poštovali ove smjernice u slučaju Brittany Maynard krajem prošle godine čije su samoubojstvo učinili glamuroznim i herojskim činom? 

Opširnije »

Hod za život

24.04.2015 15:44

Objavljujemo prekrasno svjedočanstvo majke koja je zajedno s mnogobrojnom obitelji bila sudionica ovogodišnjeg Hoda za život koji se održao u Splitu 21. travnja. Prethodno smo krivo izvijestili da se radi o prvom maršu za život jer prvi put se sve dogodilo prošle godine na isti datum. Majka koja je s djecom prisustvovala ovom važnom događaju svjedoči koliko je bitno da se djeca što prije upoznaju s ovom tematikom i da ih se odgaja u ljubavi prema nerođenom životu. „Doživljaji u djetinjstvu duboko se urezuju u naša srca, puno dublje nego same riječi“ pa će tako ova djeca sasvim sigurno vrlo rano razviti odgovornost prema svom tijelu, kao i prema spolnom odnosu, majčinstvu i očinstvu. Slike sa splitskog Hoda za život su uistinu prekrasne!

Opširnije »

Tribina „Obiteljski zakon u svjetlu najnovijih zbivanja”

09.04.2015 09:30

S obzirom da je Ministarstvo socijalne politike i mladih, odnosno njihova fantomska radna skupina, u samo dva tjedna korigiralo suspendirani Obiteljski zakon, a u vrlo kratkom roku također provelo i javnu raspravu koja nije bila valjana zbog eklatantnog kršenja propisane procedure pri donošenju novih zakona, te da je takav novi Obiteljski zakon iz 2015. stupio na snagu 1. travnja, donosimo sažeta izlaganja s tribine koja se 26. veljače 2015. održala u Vijećnici  Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Kluba pravnika grada Zagreba. Naziv tribine bio je „Obiteljski zakon u svjetlu najnovijih zbivanja”.  Voditelj tribine bio je akademik Jakša Barbić, a uvodničarke prof. dr. sc. Dubravka Hrabar i prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na tribini su sudjelovali odvjetnik Branimir Tuškan, psihologinja Marina Ajduković, sutkinja Ines Kovačević, predstavnice tima osam odvjetnica koje su podnijele prijedlog za ocjenu ustavnosti novog Obiteljskog zakona pred Ustavnim sudom Ljubica Matijević Vrsaljko, Nataša Pećarević, Vesna Jurički, Sanja Matovina Lulić i vanjski znanstveni savjetnik Ustavnog suda Vjekoslav Miličić. Integralnu verziju svega onoga što je bilo rečeno na tribini također prilažemo tekstu.

Opširnije »