Podržite nas!

Autizam i njegove nijanse

03.04.2015 13:46

U 2012. godini u Hrvatskoj je evidentirano 8 tisuća osoba s autističnim poremećajem. Ove godine ih je još 4 tisuće više, najviše zbog napretka medicine i bolje edukacije liječnika koji brže i lakše prepoznaju različite simptome autizma. 2. travnja obilježavali smo Svjetski dan svjesnosti o autizmu proglašen prije pet godina od strane UN-a zbog činjenice povećanja broja osoba s autizmom u svim zemljama svijeta. U Osijeku se jučer počela potpisivati peticija za osnivanjem regionalnog centra za autizam jer u Hrvatskoj postoje samo tri ovakva centra (Zagreb, Rijeka i Split), a nijedan na području Slavonije gdje ima 221 evidentirane osobe s navedenim poremećajem i prema procjenama još oko 1600 neevidentiranih. Tekst majke dva autistična djeteta pokazuje koliko je važna rana intervencija i konstantan rad te individualan pristup svakom djetetu koje pati od ovog poremećaja. Autorica ovih toliko zrelih i izražajnih crteža je mala Anđela o kojoj se govori u tekstu.

Opširnije »

Održana panel rasprava u UN-u o trgovini jajašcima i iznajmljivanju maternica

30.03.2015 19:55

19. ožujka u sjedištu UN-a u New Yorku održana je panel rasprava o trgovini jajašcima i iznajmljivanju maternica odnosno suvremenim načinima asistirane reprodukcije. Na raspravi se također govorilo o problemu neplodnosti i rješenjima koje nude prirodne metode začeća. Uz organizatore obiteljsku udrugu C-FAM domaćin je bio i predstavnik Svete Stolice pri UN-u nadbiskup Auza koji je otvorio panel raspravu, a jedno od najzanimljivijih izlaganja imala je režiserka dokumentarnih filmova „Eggsploitation“ i „Breeders“ Jennifer Lahl koja je prikazala isječke iz svojih filmova odnosno dijelove razgovora sa ženama koje pate od zdravstvenih problema i neplodnosti zbog toga što su „donirale“ svoja jajašca. Ovakvo organizirano iskorištavanje i ponižavanje žena postaje sve veći problem koji pogađa žene s niskim ili nikakvim primanjima i posebno je raširen u zemljama trećeg svijeta. Međutim, feminističke udruge šute o industriji surogatstva i trgovine jajašcima jer kada bi uzele pod zaštitu te nesretne žene, došle bi u sukob s homoseksualnim lobijem kome služe i pripadaju daleko više nego što služe ženama.

Opširnije »

Geni BRCA 1/2 - manipulacije u kaosu zastrašivanja

27.03.2015 15:55

Glumica Angelina Jolie prije dvije godine šokirala je javnost odstranivši zdravo tkivo dojki jer je saznala da nosi gen BRCA1 koji kod žena povećava rizik od raka dojke i jajnika. Angelina Jolie sada nastavlja s amputacijom zdravih organa. Prije tri dana obznanila je na prvim stranicama New York Timesa da je odstranila jajnike i jajovode nakon krvnih pretraga koje su ukazale na mogućnost postojanja tumora. Iako se nakon daljnjih pretraga uspostavilo da tumor nije zloćudan, glumica se odlučila na ovaj radikalan zahvat i sada ga reklamira preko medija, nastavljajući svoju misiju ambasadorice preventivnog uklanjanja dojki i ženskih reproduktivnih organa. U Europi i Hrvatskoj praksa je preventivno praćenje (UZV, mamografija, MR) umjesto preventivnog uklanjanja organa. Ines Grbić analizira tko sve može profitirati od sijanja straha holivudskom propagandom i zlouporaba emocija kod žena (industrija genetskog inženjeringa, farmaceutske kompanije koje nude HNL, kirurzi iz područja rekonstrukcijske kirurgije….). Sve veći broj žena u strahu poseže za uklanjanjem (zdravih) reproduktivnih organa.

Opširnije »

Mi smo „sintetička djeca“ i slažemo se s Dolceom i Gabbanom

23.03.2015 08:15

Ne prestaju izlaziti u javnost pisma podrške Dolceu i Gabbani od strane djece gay roditelja, pa čak i djece  heteroseksualnih roditelja koja su začeta in vitro uz pomoć  donatora sperme ili jajašca. Ovo je pismo djece koju je Domenico Dolce nespretno nazvao „sintetičkom djecom“.  Ono što bi zapravo trebalo prestraviti milijune ljudi u svijetu jest to da zagovornici gay braka doslovce promiču poništenje majki ili očeva. Budući da vole samo jedan spol, homoseksualci i lezbijke smatraju da drugi nije ni potreban, kako ni njima tako ni njihovoj djeci. Vrlo tužno. 

Opširnije »

Vijeće časti HND-a izreklo opomenu Nikolini Nakić zbog pisanja istine o abortusu

18.03.2015 11:45

Dogodila se nevjerojatna stvar – kako prenosi narod.hr, Vijeće časti HND-a izreklo je opomenu Nikolini Nakić sa obrazloženjem: „Ana Šimac ukazuje na to da Nikolina Nakić vrijeđa žene koje su napravile abortus, nazivajući ih ubojicama, da je njezin tekst utemeljen samo na njezinu fanatizmu, te da su statističke informacije koje iznosi nevaljane i nepotvrđene, a da je broj abortusa autorica izmislila. Smatra da ovakav tip novinarstva vrijeđa, napada ženske slobode i daje lažne informacije. Vijeće ocjenjuje da je Nikolina Nakić prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara, s obzirom na to da u Republici Hrvatskoj, u smislu odredaba Kazenonog zakona, abortus nije zločin.“

Opširnije »

U in vitro oplodnjama svake godine umire 170.000 ljudskih embrija

15.03.2015 09:15

Podaci koji stižu iz Velike Britanije o stotinama tisuća ljudskih embrija koji se svake godine uništavaju zbog postupka medicinski potpomognute oplodnje su stravični, ali ne smijemo zaboraviti da je u Hrvatskoj 2012. bilo zamrznuto 12 tisuća embrija (prema nekim podacima čak 18 tisuća!) i da je prema hrvatskom zakonskom rješenju o MPO koji je donijela Kukuriku koalicija sudbina tih ljudskih života, nakon što istekne zakonski rok njihova čuvanja, nepoznata! 

Opširnije »

Pomoćnik ministrice Opačić: stručna rasprava ništa nam ne znači

09.03.2015 19:45

Članovi Ministarstva socijalne politike i mladih rade lakrdiju s Obiteljskim zakonom ne snalazeći se nakon udarca koji im je priredio Ustavni sud suspenzijom u cijelosti novoga zakona ministrice Opačić. Javno izlaganje o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona (Ministarstvo žurno želi donijeti novi zakon, koji se po malo čemu razlikuje od suspendiranog) bilo je prema izvješću udruge Vigilare gotovo tragikomično jer je zamjenik ministrice Opačić Hrvoje Sadarić, koji nema dana radnog staža u socijali, šokirao prisutne svojim skandaloznim izjavama o tome da Ministarstvu ni stručna rasprava ni propisana procedura kod donošenja novog zakona baš ništa ne znače. Izvješće udruge Vigilare prenosimo u cijelosti. Podsjećamo da se još uvijek možete priključiti Vigilareovoj klik-akciji protiv donošenja ovog zakona.

Opširnije »

Petra Tišljarić: Biti žena veličanstvena je stvar – darovano joj je da daruje novi život!

08.03.2015 14:30

Koordinatoricu nacionalne kampanje „40 dana za život“ mladu Petru Tišljarić već smo imali prilike predstaviti na našem portalu. Studentica pedagogije i povijesti kao da je već odabrala svoj životni poziv – borba za žene, majke, očeve i nerođenu djecu. Povodom mjeseca ožujka u kojem se slavi Međunarodni dan žena, Petra ističe da je je žena veličanstvena zbog svoje osjećajnosti radi čega joj je i darovan tako dragocjeni dar – da daruje život. Iz toga proizlazi i njena požrtvovna briga za druge, bez obzira je li majka ili nije. „Biti žena znači biti samosvjesna i jaka (u ispravnom smislu tih riječi), osjećajna, puna ljubavi prema svojem bližnjem, uvijek s dobrom riječi na usnama, s poštovanjem prema drugima, biti ženstvena, paziti na svoje dostojanstvo, poštovati svoje tijelo i tijelo drugoga, voljeti i ljubiti kako samo žene mogu jer smo stvorene različito od muškaraca, no ponovno se savršeno nadopunjujemo.“ Svim dragim čitateljicama portala zdravstveniodgoj.com čestitamo Međunarodni dan žena!

Opširnije »

Peticija protiv samovolje Milanke Opačić

07.03.2015 10:26

Udruga Vigilare poziva na klik-akciju protiv ponovnog donošenja obiteljskog zakona koji je Ustavni sud suspendirao i koji ministrica Opačić, nakon neregularne javne rasprave, želi da nakon određenih preinaka stupi na snagu 1. travnja 2015. Peticija je upućena predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću. U peticiji se navodi da je zakonski prijedlog Ministarstva socijalne politike i mladih „gotovo istovjetan onomu koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine. Ponovno je preopsežan, nelogičan, nedorečen, u sebi proturječan i nefunkcionalan. On stubokom mijenja mnoge obiteljske odnose, uništava ustaljenu sudsku praksu i dosadašnje znanje sudaca, odvjetnika, djelatnika socijalne skrbi i običnih građana pa je zbog toga preskup i nedopustiv pokus u kojem će najviše stradati djeca.“


Opširnije »

Eutanazija u Belgiji prelazi sve granice

06.03.2015 14:17

„Pandorinu kutiju kulture smrti nemoguće je zatvoriti.“ Prema novom prijedlogu belgijskih parlamentaraca osobe kojima prijeti demencija moći će, dok su još u prvom stadiju bolesti i svjesni, potpisati dokument u kojemu u budućnosti traže eutanaziju, dok bi konkretnu odluku o trenutku smrti trebao donijeti pravni skrbnik kada oni više ne budu znali za sebe. Podaci o porastu zabilježenih slučajeva eutanazije u Belgiji su zastrašujući i potvrđuju koliko je eutanazija, zbog banalizacije smrti, tamo postala nešto uobičajeno. „Postalo je jasno kako se eutanazija tiče čitavoga društva, a ne samo pojedinca koji ju traži: moguće je biti usmrćen i bez odluke.“ Legalizacija eutanazije djece služila je jedino pomicanju granica pošto ju nijedno dijete od trenutka legalizacije nije zatražilo. Promjenio se jedino mentalitet, a u tome najveću ulogu, osim političara, imaju mediji koji se radi ostvarivanja profita stavljaju u službu kulture smrti. Kod nas takve kampanje u zadnje vrijeme najvidljivije provodi Večernji list.

Opširnije »