Podržite nas!

Majka sam četvoro djece, a evo zašto sam odbila raditi testove za prenatalnu dijagnostiku

01.03.2015 10:00

„Ovaj svijet griješi kad nam sugerira da se odreknemo djece s “greškom”, jer nisu ona ta koja imaju grešku, već mi. Sve dok razmišljamo na taj način i bespogovorno prihvaćamo ono što se kao podrazumijeva, nismo dostojni zvati se ljudima. Zaista nismo!“ Kolumne Nikoline Nakić zaista su velika utjeha i inspiracija, kako ljudima koji nose težak križ zbog toga što su roditelji djeteta s posebnim potrebama tako i ljudima koji su zbog raznih drugih osobnih razloga posustali. Iz tih kolumni progovara čista radost zbog ljubavi koja je iz Vječnosti, posredstvom majki i očeva, došla na ovaj svijet. Ona je tim veća, posebnija i čudesnija kada dolazi od djece koja nažalost ne mogu u svemu biti kao druga djeca.  


Opširnije »

„Čudo stvaranja čovjeka“ (video)

26.02.2015 08:40

Pozivamo vas da pogledate odličan 50-minutni dokumentarni film o „Čudu stvaranja čovjeka“ u sve tri faze koje danas priznaje embriologija: predembrionalno, embrionalno i fetalno razdoblje. Ujedno vas molimo da se pridružite inicijativi „40 dana za život“. Do sada je u svijetu, od početka korizmene kampanje, u zadnji čas, spašeno 26 ljudskih života! Njihove majke i očevi izabrali su život vidjevši molitelje koji su im bili spremni pomoći. Zasigurno je puno veći broj majki i očeva o kojima inicijativa ni ne zna, a koji su čuli njihove poruke preko medija i odustali od abortusa.

Opširnije »

Sprema li se i u Hrvatskoj zakon o surogatstvu – iznajmljivanju maternice?

24.02.2015 08:00

Kod surogat majčinstva ne iznajmljuje se samo maternica žene već cijelo njeno tijelo. Što podrazumjeva i osjećaje, samo što su oni u slučaju surogat majčinstva nepoželjni. Spadaju u „probleme“ surogatstva. No, ne samo što ih surogat majka zbog hormonalnih promjena u trudnoći i prirode svoje ženske duše ne može kontrolirati nego se neminovno postavlja pitanje što je sa djetetom koje takve osjećaje zaslužuje i iziskuje za svoj zdravi razvoj kroz 9 mjeseci trudnoće? To i niz drugih pitanja postavlja sljedeći članak koji upozorava na to da liberalne udruge „Roda“ i manje poznata udruga „Beta“ lobiraju za ukidanje zabrane surogatstva tj. izmjene članka 31. Zakona o pomognutoj oplodnji. Udruge time pomažu aktualnoj vlasti koja “gura” ozakonjenje surogatstva u Hrvatskoj. Ozakonjenje surogatstva je usko vezano za napore homoseksualnih lobija da izjednače homoseksualnu vezu i brak. Predsjednica udruge „Beta“, navodno Udruga osoba s problemom neplodnosti“, je poznata feministkinja Nada Topić Peratović, članica udruga „Protagora“ i „Centra za građansku hrabrost“ (udruge koje promiču sekularni aktivizam), koja naizmjenično živi u Švicarskoj i Hrvatskoj. U zadnje vrijeme ističe se u javnosti kampanjom u kojoj promiče knjigu „Humanizam za djecu“, nedavno predstavljene u HNK Ivan Pl. Zajc – Rijeka. Zbog zalaganja ove udruge ministar Mornar naložio je zagrađivanje kipa Majke Božje knaufom u jednom zadarskoj osnovnoj školi.

Opširnije »

Noćna mora s genetski modificiranim embrijima se ostvaruje! Trebamo vašu pomoć!

23.02.2015 14:52

Andrea Wiliams, direktorica organizacije Christian Concern, uputila nam je apel za potpisivanje peticije protiv zakonskog prijedloga koji će, ukoliko prođe glasovanje u Gornjem domu britanskog parlamenta, omoućiti stvaranje genetski modificiranih embrija s 3 biološka roditelja! Imamo vrlo malo vremena jer glasovanje je sutra, 24. veljače. Radi se o velikom, opasnom koraku za čovječanstvo koji znači da će genetski kod tih osoba biti promijenjen i prenesen na druge generacije. Nitko ne može predvidjeti kakve će biti posljedice ovog postupka. Ne radi se samo o unutarnjem pitanju Velike Britanije već o međunarodnom pitanju jer ukoliko se takva praksa ustabili, vrlo brzo prijeći će granice Velike Britanije. Zbog toga vas molimo, gdje god da jeste, u kojem god dijelu svijeta, kontaktirajte što veći broj članova Gornjeg parlamenta Velike Britanije i tražite od njih da zaustave ovaj prijedlog zakona ili da ga barem odgode. Prenosimo tekst peticije.

Opširnije »

Ode 'dr*anju', raspela u stražnjici, plakati vagine... kultura su ove Vlade

11.02.2015 21:22

Afera Ministarstva kulture „Naši i vaši“, koje po samo njima znanim kriterijima dodjeljuje ogroman novac poreznih obveznika pro-homoseksualnim portalima i portalima s perverznim sadržajima (a prošle godine ju je uspješno razotkrio portal Dalje.com), nastavlja se plakatima Eurokaza s grafikom raširenih ženskih nogu i spolnim organom nalijepljenim u blizini dviju zagrebačkih srednjih škola. Prenosimo odličan tekst Damira Kramarića s portala Direktno.hr.

 

Opširnije »

Što se dogodilo s „Prvo ne škoditi“?

10.02.2015 15:22

Liječnica Lidija Gajski analizira negativne strane moderne medicine. U prethodnom članku objasnila je fenomen predijagnosticiranja i navela najčešće nepotrebne medicinske postupke. U ovom članku piše o šteti koju proizvode suvremeni dijagnostički i terapijski zahvati. Članak nipošto ne bi trebalo shvatiti na način da se stvori zazor od dijagnostičkih i terapijskih zahvata  i posjeta liječniku, jer je većina njih ipak korisna i potrebna, već kao poziv na nužan oprez budući da količina statističkih podataka o štetama koje u zdravstvenom sustavu proizvode lijekovi, liječničke pogreške, invanzivni i neinvazivni kirurški i dijagnostički postupci uistinu potvrđuje strahove i osobna iskustva mnogih pacijenata. Tekst je dug jer se radi o znanstvenom članku, ali je uistinu vrijedan čitanja. Da navedemo samo neke od šokantnih podataka koji se navode u tekstu: „Značajan broj mladih žena umro je od tromboembolije uzrokovane hormonskim kontraceptivima; samo u Kanadi između 2007. i 2013. najmanje 23 žene (57). Zbog nekritičkog propisivanja opioidnih analgetika za sve moguće vrste bolnih stanja, broj fatalnih trovanja stalno raste i u SAD-u je premašio broj smrti od predoziranja kokainom i heroinom.“

Opširnije »

Čudesni misterij stvaranja ljudskog života

05.02.2015 08:17

Prvu nedjelju u veljači slavili smo Dan života kada smo zahvaljivali za veliku dragocjenost postojanja, ali i spremnost majki da prihvate taj veličanstveni dar. Bila je to prilika da ukažemo na potrebu da se u našim obiteljima, zdravstvenim ustanovama i zakonodavstvu štiti dostojanstvo svakog života  od trenutka začeća do trenutka prirodne smrti. Bližimo se korizmi, a mladi iz inicijative „40 dana za život“ ne odustaju od zalaganja za svaki nerođeni život i podizanja svijesti o zlu abortusa. Prema nekim najavama, inicijativa koja je najprije krenula samo u glavnom gradu, da bi se potom proširila na 6 gradova, sada starta u čak 10 hrvatskih gradova. Filmić koji slijedi ostavit će vas bez daha jer s lakoćom ilustrira ono što je medicinska znanost već odavna dokazala i tvrdi: Postojimo jer je svatko od nas sastavljen od oko 100 bilijuna stanica koje su nastale dijeljenem iz jedne jedine stanice. A ta jedna stanica imala je jednaku strukturu koju sve te stanice u našem tijelu imaju danas. I ta jedna stanica nastala je spajanjem ženske jajne stanice i muškog spermija.

Opširnije »

Peticija protiv seksualizacije djece

04.02.2015 08:07

Već  smo dosta upozoravli i objavljivali članke o dokumentu „Standardi seksualnog odgoja u Europi“. Kratka analiza opasnosti tog opsežnog dokumenta objavljena je na portalu Vjera i djela, a autor je Antun Budimir. I dalje se u svijetu potpisuje peticija protiv tog dokumenta, a potpisalo ju je 111.615 osoba. Prevedena je i na hrvatski te vas molimo da ju potpišete i podijelite, ukoliko već niste. Ono što se u ovom članku ne iznosi upravo je najveća opasnost: dokument jest temelj 4. modula Zdravstvenog odgoja koji se provodi u hrvatskim školama i to prema pisanom priznanju autora tog modula A. Štulhofera u predgovoru priručnika ZO u kojem navodi da je 4. modul „Temeljen na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (usp. SZO, Standardi spolnog odgoja u Europi: okvir za kreatore političkih odluka, obrazovne i zdravstvene institucije i stručnjake. Köln, 2010.)“. Prema tome, taj dokument vrlo lako može postati ili je već iza kulisa postao temelj za nacionalnu strategiju spolnog odgoja od vrtića do kraja srednje škole. S obzirom da pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić održava stručne skupove na kojima glavna predavanja o spolnom odgoju i zlostavljanju djece drže kinseyevci A. Štulhofer i Gordana Buljan-Flander za pretpostaviti je da se slaže sa smjernicama koje su sažete u sljedećem tekstu.


Opširnije »

Okrugli stol protiv liječnika s prizivom savjesti u organizaciji CESI i Dubravka Lepušića

28.01.2015 08:54

21. siječnja u Hrvatskom novinarskom domu održan je okrugli stol na temu „Priziv savjesti u medicini“ u organizaciju CESI-ja i novooformljene „Inicijative liječnika za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini“ koja se tom prilikom prvi puta predstavila u javnosti. Inicijativu predstavljaju dvoje zagrebačkih ginekologa, dr. Dubravko Lepušić i dr. Jasenka Grujić-Koračin, umirovljena pedijatrica i docentica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu dr. Gorjana Gjurić, te dvoje Riječana, pravna stručnjakinja Dalida Rittossa, koja se bavi zakonskim aspektom priziva savjesti, i dr. Herman Haller, smijenjeni sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka, zahvaljujući kojem Hrvatskoj uskoro prijeti uvođenje kemijskog odnosno medikamentoznog abortusa.

Opširnije »

Kad zaštitnici djece brane „odrasle“

22.01.2015 08:00

Još malo o dječjoj pravobraniteljici koja je nedavno u Hrvatskom saboru optužila Ustavni sud da je prouzročio kaos i pravnu nesigurnost u sustavu jer je suspendirao Obiteljski zakon kojemu je i sama bila jedna od autorica. Na prijavu Vedrane Spadoni Štefanić slučaja 13-godišnje djevojčice koja glumi u predstavama Olivera Frljića, koje vrve brutalnostima, eksplicitnim scenama nasilja i seksa, i to bez ikakve naknade zahvaljujući ugovoru koji su protivno interesima djeteta potpisali roditelji, dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić odgovara da njezin ured ne može procjenjivati umjetničku vrijednost predstave! Pravobraniteljici je sporno jedino što su se oko predstave „Hrvatsko glumište“ podigle tenzije te se dijete „našlo u središtu izrazito zaoštrenoga sukoba odraslih za koji se ne može predvidjeti kako će se dalje odvijati“, što „nije u interesu djeteta“  i „donosi nove rizike za dijete”.  Sukob koji je svojom degutantnom predstavom izazvao redatelj Oliver Frljić zapravo je teško i nazvati „sukobom odraslih“  jer se u slučaju Frljića nipošto ne radi o odrasloj osobi i čudno kako to pravobraniteljica ne prepoznaje i dopušta da u cijeloj toj lakrdiji koja je izmakla kontroli dijete i dalje sudjeluje. Što se tiče tenzija, one su se u hrvatskom društvu podigle između ostalog i zbog toga što se u predstavi onanira s križevima!

Opširnije »