Podržite nas!

Mladi u Hrvatskoj ne nasjedaju na ljevičarsku hegemoniju

23.12.2015 18:35

Nikolina Nakić piše o porastu konzervativnosti kod  mladih i pita se hoće li rezultati nedavno objavljenog istraživanja “Religija i ljudska prava”biti povod za “daljnje obrazovne korake”.“Jednom za svagda raskrinkajmo predrasudu da su konzervativci tvrdi i neosjetljivi, a ljevičari otvorena uma i srca. Istina je negdje potpuno drugdje. Upravo ideologija moderne nove ljevice i političke korektnosti dekonstruira civilno društvo.”

Opširnije »

Grad Rijeka uz podršku GOOD inicijative uvodi građanski odgoj kao zaseban predmet

29.10.2015 15:20

Može li lokalna uprava prema Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi uvoditi samostalno zaseban predmet u škole koji je nacionalnim kurikulom predviđen samo kao međupredmetni sadržaj? Povrh toga, nije jasno tko su nositelji projekta, hoće li to biti udruge koje će se puštati u škole ne prema stručnosti već prema stranačkom odabiru? Nisu li to iste one udruge iz GOOD inicijative koje ‘reže’ protiv vjeronauka i proganjaju vjeroučiteljice i jedva čekaju da im se prepuste djeca na milost i nemilost s ciljem ideološkog programiranja? Djeca i njihovi roditelji su drugdje u Hrvatskoj bar donekle zaštićeni od neželjene indoktrinacije dok u Rijeci svakodnevno moraju prolaziti pored vulgarnih transparenata obješenih na pročelje nacionalne kazališne kuće, aktivistkinje iz lezbijske udruge LORI bez znanja roditelja upadaju u škole i djecu prisiljavaju da slušaju homoseksualnu propagandu, a sada su riječki roditelji i djeca diskriminirani u svojim pravima i u pogledu neželjenog programa građanskog odgoja.  

Opširnije »

Vjeroučiteljica koja vjeru pretvara u djela

30.06.2015 08:15

Priča ide ovako: najprije su aktivistkinje inicijative GOOD koja želi biti alfa i omega na području ljudskih prava i odgoja mladih preko svojih portala, koje u pravilu nitko ne čita, napale vjeroučiteljicu. Zatim je Jutarnji list dobio u zadatak da odradi priču za šire čitateljstvo i pokrene lavinu „pravedničkog“ ateističkog gnjeva. A priča nam je poznata – vjeroučiteljica koja straši učenike s ljudožderskim praksama u postupanju prema pobačenim fetusima. O tome što je proživljavala vjeroučiteljica prilikom ovog „pedagoškog“ iživljavanja nad njom od strane sve sile udruga,  novinara i portala nismo trebali ni saznati, ta ona je ionako samo vjeroučiteljica. A onda im je vjeroučiteljica održala pravu pravcatu lekciju iz građanskog odgoja...


Opširnije »

„TED 2“ nije film za djecu već bajka za „napredne“ odrasle

26.06.2015 11:00

Režiser komedije o plišanom medvjediću koji govori dosjetio se u drugom nastavku filma učiniti „Teda“ još naprednijim: plišani medvjedić glumi „različitost“ i vodi bitku za svoja „seksualna prava“. Nemojte se slučajno zabuniti i odvesti svoje mališane u kino gledati „Ted 2“ jer biste se mogli naći u vrlo nezgodnoj situaciji.... 

Opširnije »

Što građani misle o Građanskom odgoju? (2)

13.03.2015 15:10

Nastavljamo s objavom očitovanja građana iz prve javne rasprave o Građanskom odgoju i obrazovanju koja se održala još tijekom vladavine ministra Jovanovića od 25. travnja do 26. svibnja 2014. GOO je uveden ove školske godine kao međupredmetni sadržaj, ali bez konkretnih izmjena programa protiv kojeg su građani negodovali. Naročito se to odnosi na sudjelovanje udruga liberalnog svjetonazora u kreiranju programa i promicanja rodne ideologije uz izostanak domoljubnih sadržaja i potpuno zanemarivanje tradicionalnih vrijednosti prema kojima većina roditelja odgaja svoju djecu. Potpuno se zanemaruje bremenito povijesno nasljeđe Hrvatske – 45 godina komunističkog režima i ratne 90-te godine zbog kojih hrvatsko društvo, pa tako i učenici, sinovi i kćeri branitelja i stradalnika, trpi traume, na što se upozorava u jednom od očitovanja koje prenosimo. Nisu li takva pitanja puno bitnija za nastavu iz građanskog odgoja od primjerice rodne ideologije koju su sudionici javne rasprave mahom prepoznali kao običnu propagandu?


Opširnije »

Što građani misle o Građanskom odgoju?

06.03.2015 08:09

Smjenom ministra Jovanovića, koji je pokušao uvesti Građanski odgoj i obrazovanje bez da su bile pripremljene zakonske pretpostavke za njegovo uvođenje kao zasebnog predmeta, nije se postiglo baš ništa posebno za dobrobit učenika i njihovih roditelja. Građanski odgoj je nakon provedene druge javne rasprave krajem prošle godine uveden kao obvezan program, ali međupredmetnih sadržaja. Sadržajno se nije bitno mijenjao od onog prvog programa ministra Jovanovića koji je proveo prvu javnu raspravu iz koje donosimo neke od najzanimljivijih očitovanja. Kao što smo već naveli, MZOŠ je iz službenog dokumenta s očitovanjima izbacio oko 30% očitovanja, a preostali materijal u dokumentu je necjelovit budući da su pojedina očitovanja cenzurirana. Isto tako je povrijeđeno autorsko pravo njihovih pisaca da budu navedeni kao autori očitovanja.

Opširnije »

MZOS skriva i cenzurira očitovanja građana o GOO

01.03.2015 09:43

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zaprimilo je 156 očitovanja u sklopu javne rasprave na Nacrt nastavnoga plana i programa građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu koju je bivši ministar Željko Jovanović objavio od 25. travnja 2014. do 26. svibnja 2014., međutim, dan danas se ta očitovanja taje od javnosti. Petar Radelj došao je u posjed PDF dokumenta Ministarstva u kojem se mogu pročitati brojna vrlo zanimljiva očitovanja, makar okrnjena i cenzurirana i bez imena autora. Ipak, i ovako okrnjen materijal predstavlja uvid u elektroničku demokraciju u Hrvata 2014. i građanski otpor samovolji bivšega ministra Jovanovića. Radi se o vrlo dragocjenom dokumentu u kojem građani raskrinkavaju ono što se trenutno predaje u školama kao međupredmetni sadržaji iz Građanskog odgoja i obrazovanja. Jer suštinski je u tim sadržajima sve ostalo isto kao i kod prve Jovanovićeve verzije građanskog odgoja.

Opširnije »

Građanski odgoj bez vrlina i vrednota

20.08.2014 13:31

Čitateljica je poslala je svoj prilog javnoj raspravi o novom programu Građanskog odgoja i obrazovanja i najljepše joj se zahvaljujemo na tome. Kao što su i drugi već primjetili, novi program „uvodi“ sadržaje koji su već od ranije prisutni u pojedinim predmetima i na satu razrednika, a provode se i unutar raznih školskih projekata. Što znači da naš školski program već na neki način odgaja učenike za odgovorno građanstvo i ne donosi učenicima ništa novo osim ideoloških sadržaja poput rodne ideologije. Ono što nedostaje su vrednote, odgoj za rast u vrlinama. Svako se znanje i sposobnost može zloupotrebljavati ukoliko oni koji ih posjeduju istovremeno nisu moralni ljudi.


Opširnije »

GROZD-ove primjedbe programu građanskog odgoja

17.08.2014 17:35

Udruga Glas roditelja za djecu GROZD pozvala je sve zainteresirane da sudjeluju u javnoj raspravi MZOS-a o novom prijedlogu programa građanskog odgoja koja traje do 19. kolovoza. Stručni tim GROZD-a sastavio je svoj prilog javnoj raspravi koji roditelji mogu koristiti prilikom ispunjavanja obveznog obrasca. Obvezni obrazac za sudjelovanje u javnoj raspravi o GOO i program građanskog odgoja nalaze se na stranicama MZOS-a ovdje. Kako bi se osiguralo poštivanje ustavnih prava roditelja, GROZD traži obveznu suglasnost roditelja za sve međupredmetne i interdisciplinarne sadržaje GO koji nisu dio redovnih školskih predmeta i/ili koje ne izvode redovni profesori iz tih predmeta. Prilog javnoj raspravi udruge GROZD objavljujemo u cijelosti.


Opširnije »

Analiza Mornarove verzije građanskog odgoja

15.08.2014 20:18

Kao prilog javnoj raspravi koju je MZOS otvorio od 18. srpnja do 19. kolovoza o novom programu Građanskog odgoja i obrazovanja mr. sc. Snježana Majdandžić-Gladić napisala je odličnu analizu kako programa GOO, tako i cjelokupne situacije oko njegova uvođenja. Novi GOO uvodi se u sklopu međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja za osnovne i srednje škole, no zapravo se ne radi o ničem novom već  se većinom ponavljaju sadržaji  koji su se već prethodno obrađivali u nastavi. K tome su na vrlo nepregledan način kopirani tekstovi iz planova i programa onih predmeta unutar kojih bi se trebao poučavati sadržaj GOO-a, te sadržaj prethodnog programa GOO-a koji je namjeravao uvesti ministar Jovanović i raznih drugih dokumenata lijevo-liberalnih udruga koje se vole nazivati nevladinim udrugama. Autorica navodi kako je cilj ovakvog programa „podjarivati mladenačku privremenu agresivnost i bunt protiv autoriteta, te ju usmjeravati protiv vlastite obitelji, vlastitog naroda i Crkve, kako bi se danas-sutra regrutirali takvi aktivisti preko kojih će se moći ostvarivati i mnogi drugi opskurni ciljevi usko vezani uz lijevo-liberalnu ideologiju.“


Opširnije »

  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3