Podržite nas!

GROZD vas poziva na sudjelovanje u javnoj raspravi o GOO

11.08.2014 08:40

Udruga Glas roditelja za djecu GROZD podsjeća da je još uvijek u tijeku javna rasprava MZOS-a o novom prijedlogu programa građanskog odgoja koja traje do 19. kolovoza te poziva sve zainteresirane na sudjelovanje. GROZD je sastavio i prilog javnoj raspravi koji možete iskoristiti u sastavljanju vašeg priloga. GROZD se također sastao s ministrom obrazovanja Mornarom i čini se da je sastanak bio uspješan. Ministar je sklon ispunjenju zahtjeva GROZD-a: uvođenje alternativnog programa postojećem zdravstvenom odgoju ili provođenje zdravstvenog odgoja kao izvannastavne aktivnosti, čime bi ZO bio neobavezan za sve učenike.


Opširnije »

Ministar Mornar: „Rodna ideologija je blago rečeno granična“

24.07.2014 15:50

Prenosimo dio intervjua iz Slobodne Dalmacije s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom koji je relevantan za teme zdravstvenog i građanskog odgoja u školama. Ministar Mornar priznaje da u pogledu izmjena u zdravstvenom odgoju nije napravio još ništa, ali mu je uvođenje alternativnog programa kao rješenja prihvatljivo, što je njegov prethodnik rezolutno odbijao. Rodnu ideologiju bi iz 4. modula prebacio u građanski odgoj iz razloga što je većini građana Hrvatske rodna ideologija nešto „blago rečeno granično“, čime je priznao da se radi o pseudoznanstvenoj teoriji. Podsjećamo ministra da je novim planom o GOO-u predvidio da sadržaj građanskog odgoja bude obvezatan za sve učenike, prema tome, kako prebacivanje rodne ideologije u građanski odgoj može biti kompromisno rješenje za roditelje? Nikakvoj ideologiji nije mjesto u obveznim školskim programima.

Opširnije »

Opet javna rasprava u vezi građanskog odgoja

24.07.2014 08:10

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje javnu raspravu o navodno „novoj varijanti“ građanskog odgoja u sezoni godišnjih odmora od 21. srpnja do 19. kolovoza. Pozivamo sve zainteresirane građane, posebice učitelje i nastavnike, da sa svojim prilozima sudjeluju u javnoj raspravi. Koliko program GOO može biti uistinu novi ukoliko je napravljen u samo tri tjedna? Još jedna obmana na kakvu smo navikli ili….

Opširnije »

Građanski odgoj i trashmarksizam

12.07.2014 09:50

„Priručnik za nastavnike – pomoć u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja” koji su sastavili aktivisti iz udruga Mreža mladih Hrvatske,Centar za mirovne studije, Gong, Forum za slobodu odgoja, CESI, Documenta i slične toliko izgleda pršti nebulozama da je postao predmet sprdnje hrvatskih blogera. Sudeći tek prema malom broju citata sasvim je jasno da je za dobrobit učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola iznimno važno da se GOO, u ovakvom obliku, nikada ne uvede, ni kao zasebni predmet, ni kao međupredmetni sadržaj. Prenosimo članak koji upozorava da uvođenje GOO od strane ovih aktera znači pranje mozga hrvatskoj djeci nekakvim trashmarksizmom.

Opširnije »

Ministar Mornar sastao se s predstavnicima udruge GROZD

12.07.2014 09:45

Kako je i najavljivao, ministar Mornar sastao se u utorak s predstavnicima udruge roditelja GROZD u vezi preinaka u provođenju zdravstvenog odgoja, prenosi Slobodna Dalmacija i Laudato.hr. Kako je protekao razgovor i koje zahtjeve je postavio GROZD pročitajte u nastavku.

Opširnije »

Intervju Vedran Mornar: Građanski odgoj uvodimo, ali što bi se dogodilo da ga odgodimo

30.06.2014 08:00

Prenosimo intervju iz Novog lista koji je s novim ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom vodio novinar Tihomir Ponoš. Sudeći prema isljedničkim pitanjima ideološki potpuno zaslijepljenog novinara, novi ministar nalazi se pod nevjerojatnim pritiscima da se s provedbom i zdravstvenog i građanskog odgoja nastavi što žurnije, i to bez ikakvih preinaka.  Međutim, ni udruge koje štite prava roditelja nemaju namjeru odustati i očekuju od ministra da ostvari s njima najavljeni dijalog. Iz ovog intervjua je jasno kao dan da u ovoj zemlji postoje izrazito žilave i moćne snage kojima su katastrofalno stanje hrvatskog gospodarstva i nagomilani problemi i rak rane hrvatskog školstva potpuno nebitne stavke i jedino što ih zanima su ideološke teme i preodgoj djece i čitavog društva prema destruktivnom liberalnom svjetonazoru.

Opširnije »

„Mjesta za sat građanskog odgoja nema. Zar da sat matematike ukinemo?“

27.06.2014 08:00

Novi ministar znanosti i obrazovanja barem na početku svog mandata pokazuje kako bi se pravi ministar trebao ponašati. Za razliku od svog prethodnika koji je kaubojski kršio sve zakone, propise, procedure, ustavna načela i odredbe prilikom svake svoje odluke, novi ministar se konzultira sa strukom, uvažava njihovo mišljenje, ozbiljno se bacio na proučavanje sve postojeće dokumentacije vezane za građanski odgoj, od rezultata javne rasprave i vrednovanja dosadašnje eksperimentalne provedbe do nastavnih materijala i njihove recenzije. Njegov prethodnik provodio je svaku javnu raspravu pro forma i bahato nastavljao sve provoditi točno onako kako je on zamislio. Sad se vidi da mjesta za građanski odgoj kao obavezog i zasebnog predmeta jednostavno nema i da je ministar Jovanović po tko zna koji put ravnatelje i nastavnike namjeravao dovesti u nemogući, neizdrživ položaj.

Opširnije »

Svi apsurdi i nedostatci Jovanovićevog građanskog odgoja

02.06.2014 15:20

Petar Radelj napravio je možda najkvalitetniju analizu Nacrta Odluke o donošenju Nastavnoga plana i programa Građanskoga odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu za potrebe tzv. javne rasprave koja je završila 26. svibnja. Svakako se radi o jednoj od najopsežnijih analiza pa ćemo stoga prenijeti samo najzanimljivije dijelove. „Cilj ovakvoga Nacrta jest da jednima bude dopušteno ljude etiketirati kao homofobe, ksenofobe, nacionaliste, a da drugima ne bude dopušteno pravo građanstva ni da se javno izjasne kao pripadnici određenoga naroda ili vjeroispovijesti, da se deklariraju kao domoljubi ili rodoljubi, u konačnici ni da se izjasne kao muškarac, odnosno žena; jednoga dana otac, odnosno majka.“

Opširnije »

Građanski odgoj kao sredstvo razgradnje i kreiranje podjela u hrvatskom društvu

31.05.2014 22:10

U svezi s uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatske škole i netom završene javne rasprave Hrvatska udruga Benedikt objavila je priopćenje. Građanski odgoj i obrazovanje koji uvodi aktualno vodstvo MZOS-a, umjesto da doprinosi homogenosti hrvatskog društva, služi razgradnji građanskog društva i građanskih vrednota. Upravo je to vidljivo na primjeru nastavne teme u kojoj se obrađuje doprinos hrvatskih velikana svjetskoj kulturnoj baštini. Naime, autori GOO odlučili su prebrojavati krvna zrnca hrvatskih znanstvenika i umjetnika čime još jednom svjedoče svoju namjeru politizacije djece. U Nacrtu Nastavnoga plana i programa Građanskoga odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu uglavnom se sve vrti oko prava, osvajanja vlasti i kontrole vlasti, a izgradnja pozitivnih vrednota kod učenika potpuno je zapostavljena.

Opširnije »

Građanski odgoj je suvišan

26.05.2014 11:40

Antun Budimir, vjeroučitelj u Osnovnoj školi Josipa Pupačića u Omišu, raščlanio je predloženi plan i program Građanskoga odgoja i obrazovanja i utvrdio da je u dijelu u kojem sadržava općeljudske vrjednote, zasnovane na judeokršćanskim europskim korijenima, on zapravo preslikao sadržaj određenih nastavnih jedinica Katoličkoga vjeronauka, a u dijelu srednjoškolskoga programa tvori paralelizam s čak dva predmeta: Etikom i Politikom i gospodarstvom. Tim se učenicima samo i nepotrebno udvostručuje nastavno gradivo, upozorava Budimir.

 

Opširnije »

  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3