Podržite nas!

Što ne valja s „Jovanovićevim“ Građanskim odgojem

22.05.2014 07:55

Odvjetnik Dario Čehić, čiji je prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke o uvođenju zdravstvenog odgoja ministra Jovanovića Ustavni sud prihvatio i zdravstveni odgoj ukinuo i koji predstavlja oko 600 roditelja koji osporavaju novouvedeni Kurikul ZO, napisao je osvrt o uvođenju predmeta Građanskog odgoja u hrvatske škole. Kao i ostali kritičari, autor ponavlja iste zamjerke koje se mogu svesti na zaključak da jedna uska interesna skupina alternativaca pokušava na radikalan način preodgojiti hrvatsku djecu i usaditi im vrijednosti suprotne vrijednostima njihovih roditelja, suprotne onima koje su uvriježene u „hrvatskom narodu i zapravo u čitavoj tradiciji kršćanske Europe.“ Posebno zanimljivi su financijski pokrovitelji projekta Građanskog odgoja: Ured za udruge Vlade RH, Europska unija, Američko veleposlanstvo i Nizozemsko veleposlanstvo. 

Opširnije »

Građanski odgoj isključivo po mjeri „alternativaca“

15.05.2014 17:30

Profesor Ivan Poljaković, ispred udruge Blaženi Ivan Merz, dostavio je primjedbe na Nacrt Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu u sklopu javne rasprave koje je MZOS raspisalo u trajanju od 25. travnja do 26. svibnja. „Riječ je o nacrtu odgoja za kakvog se zalažu pobornici ljevičarskih i feminističkih skupina, i koji je u suprotnosti sa shvaćanjem velike većine hrvatskih roditelja, te službeno izraženim stajališta svih glavnih društvenih ustanova u Republici Hrvatskoj.“ 

Opširnije »

Uključite se i vi u javnu raspravu o Građanskom odgoju

14.05.2014 11:50

Udruga roditelja GROZD podsjeća da je u tijeku javna rasprava o  Građanskom odgoju i obrazovanju koju od 25. travnja do 26. svibnja provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Izrazito je važno da na javnu raspravu stigne što više, pa makar kratkih i jednostavnih reakcija roditelja i ostalih građana vezanih uz pitanje građanskog odgoja, koji nažalost predstavlja novu platformu za nametanje ideologije i preodgoj naše djece.

Opširnije »

HKDPD zabrinut zbog uvođenja građanskog odgoja

06.05.2014 09:45

Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika u svojoj izjavi o GOO-u izrazilo je nezadovoljstvo načinom na koji se uvodi program građanskog odgoja u škole. Prvenstveno ih smeta odnos Ministarstva obrazovanja i AZOO-a prema nastavnicima, ignoriranje peticija udruge Nastavnici organizirano i odsutstvo bilo kakve komunikacije s nastavnicima kod pripreme i uvođenja novih predmeta i nastavnih sadržaja u škole. Nastavnici su i ovog puta još jednom stavljeni u inferiornu poziciju prema udrugama civilnog društva čiji članovi većinom nemaju kompetencije za rad u školi i kreiranje nastavnih sadržaja. Lako je moguće da će doći do apsurdne situacije da će se od prosvjetnih djelatnika tražiti licenca za rad u školi, dok će ljudi iz udruga, bez stručnih pedagoških znanja, kreirati školske programe i obučavati nastavnike i učenike bez ikakve licence.

Opširnije »

Odgoj ili preodgoj hrvatskih učenika?

05.05.2014 08:04

Vigilareova analiza trenutne situacije oko uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u u hrvatske osnovne i srednje škole u prvi plan ističe kako akteri koji stoje iza programa GOO imaju potpuno pogrešno razumijevanje demokracije. S obzirom da iza programa stoje udruge iz Platforme 112 koje su svim silama pokušale spriječiti održavanje referenduma o braku te koje podržavaju nastojanja predsjednika RH Ive Josipovića da se izmjenom Ustava građanima bitno ograniči pravo na participiranje u vlasti putem referenduma nameće se pitanje kakvim to vrijednostima ovi akteri mogu podučavati učenike.

Opširnije »

Otvorena javna rasprava o Građanskom odgoju i obrazovanju

28.04.2014 15:30

Ministar Jovanović je već mnogo puta dokazao nestručnost i nesposobnost svojim neustavnim i protupravnim aktima pa je i kod uvođenja "Građanskog odgoja i obrazovanja" postupao na svoj način. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovnu i srednju školu no zakon nema materijalnu zakonsku osnovu, odnosno ni jednim zakonom nije predviđeno da Građanski odgoj bude "obvezatan predmet". Također, nigdje nema podataka tko je sastavi Nacrt, ni tko će i do kada, odgovoriti na prijedloge i primjedbe u ovoj javnoj raspravi. Ovo su samo neki od formalnih propusta, a o drugim propustima kao i sadržajnim nedostacima možete pročitati u članku u nastavku.

Opširnije »

Nova rubrika - Građanski odgoj

28.04.2014 15:15

Poštovani čitatelji,

poučeni lošim iskustvima sa „proizvodima“ koji izlaze iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod vodstvom ministra Jovanovića, uredništvo portala zdravstveniodgoj.com, odlučilo je uključiti se u javnu raspravu o uvođenju tzv. „Građanskog odgoja i obrazovanja“ (GOO) u naše škole.  GOO će se početi predavati kao obavezan predmet u osnovnim i srednjim školama, počevši od sljedeće školske godine (2014/2015).  Javna rasprava otvorena je od 25.04.2014. do 26.05.2014. na stranicama MZOS-a. Primjedbe i prijedlozi za internetsku javnu raspravu šalju se putem elektroničke pošte, isključivo  na priloženom obrascu na adresu javnarasprava-gradjanskioo@mzos.hr.

Opširnije »

Udruge nemaju što tražiti u školama, osim... ?

16.04.2014 09:10

Udruga GROZD održala je danas tiskovnu konferenciju u Zagrebu na kojoj su izrazili svoje neslaganje s načinom na koji Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uvodi građanski odgoj u škole. Nakon ponovnog uvođenja istog programa zdravstvenog odgoja koji je ukinut na Ustavnom sudu zbog kršenja ustavnih prava roditelja sada se i kroz građanski odgoj svoj djeci nameće rodna ideologija, a za provođenje tog programa MZOS je izabrao udruge koje su svjetonazorski bliske aktualnoj vlasti (GONG, Mreža mladih Hrvatske, B.a.b.e., Forum za slobodu odgoja, Kuća ljudskih prava itd.) čiji aktivisti nemaju pedagoške kompetencije i verificirane kvalitete za rad s djecom, na proteklom su referendumu sve redom aktivno sudjelovale u kampanji PROTIV vrijednosnih stavova većine hrvatskih građana, pa tako i roditelja te jasno pokazuju namjeru radikalnog preodgoja tuđe djece i mladih prema vrijednostima koje su strane hrvatskoj društvu. U svim dosadašnjim postupcima MZOS-a vidljivo je opasno podilaženje raznim interesnim skupinama koje žele profitirati nauštrb djece i njihove dobrobiti. Ministar Jovanović najavio je skoru javnu raspravu o uvođenju građanskog odgoja u škole.

Priopćenje GROZD-a prenosimo u cijelosti:   

Opširnije »

  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3