Podržite nas!

Koje su tri iznimno bitne povijesne implikacije referenduma o braku u Hrvatskoj?

01.12.2015 13:25

Danas slavimo dvije godine od adventskog referenduma o braku – prvog referenduma u Hrvatskoj kojeg su inicirali sami građani. Jesmo li svjesni koliko bi teže bilo braniti vrijednosti obitelji i braka da se nije dogodio ovaj povijesni referendum? Prisjetimo se kojom stranputicom su otišle Irska i Sjedinjene Američke Države i koliko se sada tamo građani koji brak smatraju zajednicom žene i muškaraca osjećaju u manjini i nezaštićeno. Uz Zakon o životnom partnerstvu, koji je protuustavan i koji krši prava djece zaštićena Unicefovom Konvencijom o pravima djeteta, situacija u Hrvatskoj daleko je od idealne: „Dvije godine nakon vlada zatišje, svojevrsni detant, u stilu, svatko je zauzeo vlastiti prostor, većina je dobila ustavna jamstva, a manjina traži praktični, juridički i pojmovni prostor kako izigrati legalni konstitucionalizam i nastaviti svoju „kontra-revoluciju“ drugim sredstvima.“

Opširnije »

Sudac prisilio majku da svoje dijete preda homoseksualnom paru – posljednji primjer ludosti surogatstva

22.11.2015 22:05

Ponašanje ovog suca pokazuje da su strahovi organizatora peticije protiv nametanja surogatstva svim zemljama članicama Vijeća Europe itekako utemeljeni u stvarnosti. Ukoliko već niste potpisali peticiju, pozivamo vas da to svakako učinite. Potrebno je poduzeti sve što je u našoj moći da se spriječi ovakva vulgarna komercijalizacija djece i maternica u Hrvatskoj.

Opširnije »

HDZ: nećemo ukinuti Zakon o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba

06.11.2015 19:10

SDP i njegovi saveznici izigrali su volju građana, a HDZ-ovi zastupnici ili većinom nisu bili prisutni ili su prilikom glasovanja napustili sabornicu. Ovim zakonom se pravni instituti koji se odnose na brak i obitelji prenašaju na posve drugu vrstu odnosa (istospolnih parova), samo pod drugim nazivom. Najviše prava i sigurnosti izgubili su najnezaštićeniji među nama – djeca. Ali HDZ misli štititi ovaj neustavan zakon...

Opširnije »

Tri mladenke bez mladoženje – registrirana poliamorijska zajednica u Brazilu

04.11.2015 2:25

“Vrhovni sud za sada nije donio odluku vezanu uz bračne zajednice koje uključuju više osoba, ali, kako piše El Pais, takav način života postao je sve popularniji u većim gradovima. Tako je Rio de Janeiro već nekoliko godina dom konferencije Poliencontro, na kojima se raspravlja o poligamiji i njenim učincima na društvo.”Još malo pa će “obitelji” “muškarac+koza”, “žena+koker španijel” pokucati  na vrata sudova, matičara ... tražeći svoja “prava”. Jesmo li vam rekli, jesmo li vam rekli... (Naslovna fotografija snimljena je još davne 2004. na Polyamory Pride-u u San Franciscu)

Opširnije »

Nalog suda u Italiji: Poništite sve sklopljene gay „brakove“

29.10.2015 22:35

Prema zakonima koji su trenutno na snazi u Italiji osnovni uvjet za sklapanje i valjanost braka je razlika između spolova. No, neki su se gradonačelnici u liberalnijim sredinama, pod pritiskom gay udruga, i iz vlastitih ideoloških uvjerenja odvažili na kršenje zakona. Najava premijera Renzija da će uskoro ozakoniti homoseksualne unije u Italiji ih je vjerojatno dodatno motivirala u nepoštivanju zakona.

Opširnije »

Dijete s pet “roditelja”

02.09.2015 11:27

LGBT zajednica ima nove zahtjeve, barem što se Nizozemske tiče: poliandriju i multi-roditeljstvo. Čak je i Nizozemska pretradicionalna zemlja i ima prekrute zakone kada se npr. pet ljudi dogovori da zajednički podižu dijete. Ili da se barem homoseksualni trojac „oženi“, omuži, što li već.... Pa ipak, uza sve zakonske peripetije, ovih pet „roditelja“ svoj model preporučuju i drugima kao rješenje za mnoge probleme: zamoran seks, neispavanost majki i očeva, novčane probleme mladih obitelji.... Čini se nemoguće da će to uskoro doći kod nas, ali Pandorina kutija je već otvorena s Baukovim Zakonom o životnom partnerstvu.

Opširnije »

Djeci nije dobro – progovara kći lezbijke

28.08.2015 13:45

Brandi Walton je odrasla u južnoj Oklahomi kao jedino dijete u lezbijskoj zajednici. Odlučila je danas istupiti u javnost kako bi progovorila o problemima koji muče djecu homoseksualaca u nadi da će time društvu otvoriti oči. Danas je udata i majka četvero djece. Prije nje, slično pismo je napisala Heather Barwick  koja je također odrasla u istospolnoj zajednici. Nažalost, ovakve traumatizirane djece bit će sve više jer sebičnost odraslih dobiva sve veći blagoslov država u zakonima poput Zakona o životnom partnerstvu prema kojem je nedavno u Hrvatskoj drugoj ženi u lezbijskom partnerstvu dodijeljena partnerska skrb, odnosno roditeljska prava, nad djetetom partnerice.

Opširnije »

Zaustavite pritiske na 23 države koje štite brak između žene i muškarca!

18.08.2015 10:10

U svojoj presudi Europski sud za ljudska prava zaključio je kako je Italija, jer nema pravni okvir za istospolne parove, povrijedila čl. 8 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u kojem stoji: „Svako ima pravo na poštivanje svog privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja.“ Ovom nepravednom presudom, poručuju iz CitizenGO-a, Sud je prekoračio svoje ovlasti, netočno interpretirao Konvenciju te pokazao kako ne poštuje podijelu vlasti, te kako smatra da su parlamenti i države članice podređene Sudu. Naime, Sud je pokušao objasniti kako se presuda odnosi na Italiju, međutim tri od sedam sudaca u svom mišljenju napisalo je kako bi presuda u budućnosti mogla utjecati i na druge države članice Vijeća Europe. Molimo vas, potpišite peticiju upućenu ESLJP-u da se prestanu miješati u državne zakone o braku. Peticija je također upućena premijerima i predsjednicima zemalja Europe.

Opširnije »

Nakon presude Vrhovnog suda u SAD-u pada potpora istospolnom “braku”

23.07.2015 15:30

Rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja agencije GFK i Associated Press-a pokazuju da se 41% Amerikanaca ne slaže s odlukom Vrhovnog suda kojom je ozakonjen gay “brak”, dok samo 39% ispitanika podržava odluku. Izgleda da je pitanje vjerske slobode odlučujući čimbenik u promjeni javnog mnijenja. Amerikanci ne gledaju blagonaklono na činjenicu da vlada maltretira i progoni njihove sugrađane koji nisu učinili nikakav prijestup već ih se kriminalizira jedino zbog toga što se drže svojih moralnih načela.

Opširnije »

Hrvatska bi trebala plakati nad sebičnosti odraslih

15.07.2015 13:55

Ako djetetu želiš namjerno uskratiti oca ili majku, je li to ljubav? Ako ga pretvaraš u stvar bez korijena i identiteta, je li i to ljubav? Ako ga namjerno uvlačiš u svoj istospolni košmar radi kojega si nesretan/a čitav svoj život, zar bi to trebala biti ljubav?

Opširnije »