Podržite nas!

Ovako izgleda čovjek s dva mjeseca

03.06.2015 08:05

Fotografiju koju upravo gledate snimio je fotograf Robert Wolfe 1972. godine na Sveučilištu Minnesota za vrijeme operacije pacijentice radi vanmaterične trudnoće. Vidjevši ovu fotografiju, nitko ne može negirati ljudskost nerođenog djeteta, čak ni i u tako ranoj fazi njegova razvoja. Nitko osim pravobraniteljice Ljubičić....

Opširnije »

Razlike između kontraceptiva i abortiva

25.05.2015 08:55

„Kontracepcija i pobačaj često su povezani, kao plodovi istoga stabla, korijen im je depersonalizirani i utilitaristički pogled na spolnost i ljudsko razmnožavanje.“ Međutim, danas se vrlo podmuklo pod kontraceptive podmeću i abortivi, kao u nedavnom slučaju odobrenja slobodne prodaje „ellaOne“ pilule kada smo svjedočili da neki ginekolozi tvrde da pilula koja blokira progesteronsko djelovanje ne može biti abortivna. Posljedica toga može biti da će ljudi masovno izgubiti sposobnost razlikovanja većega i manjega zla te može doći do posvemašnje relativizacije onoga što je zlo, kao da je sve to sitnica, kamenčić spoticanja, a ne izdaja čovječnosti odnosno ubojstvo nevina ljudskog bića. Petar Radelj objasnio je razliku u moralnom pogledu između kontraceptiva i abortiva te usput objasnio koliko su vjera i savjest na velikoj kušnji kad dođe do začeća u slučaju silovanja.

Opširnije »

Primalja Jaga Stojak: „Srce je najjači medij”

15.05.2015 08:00

Hrabra primalja Jaga Stojak koja je 2013. godine odbila sudjelovati u medicinskim zahvatima namjernog prekida trudnoće pozvavši se na priziv savjesti čak i po cijenu otkaza progovara o iskustvima žena koje dolaze u bolnice zbog pobačaja. Postoje li ikakva savjetovališta po hrvatskim bolnicama predviđena za žene koje traže abortus ili su te žene u kritičnim trenucima prepuštene same sebi?  Zakon o pobačaju iz 1978. nema nikakav legitimitet ni prema hrvatskom Ustavu, koji štiti pravo na život svakog ljudskog bića, ni prema demokratskom ustrojstvu hrvatske države nasuprot komunističkom jednopartijskom sustavu u kojem je zakon nastao. Iskustva Jage Stojak pokazuju da je konačno potrebno nešto mijenjati jer taj zakon ne može biti u interesu žena. Hrvatskoj treba novi zakon koji će odražavati njezin civilizacijski napredak u odnosu na bivšu komunističku državu. 

Opširnije »

Zastupnički dom američkog Kongresa zabranio pobačaj nakon 20. tjedna trudnoće

14.05.2015 15:10

Američki Kongres napokon je donio dugo očekivanu odluku da se zaustavi barbarski čin abortusa nakon 20. tjedna trudnoće koji zakoni nekih američkih država trenutno dopuštaju. Odluka je trebala biti donesena još u siječnju kada je donesena također povijesna odluka u Zastupničkom domu američkog kongresa kojom se zabranjuje financiranje abortusa novcem poreznih obveznika. U jednom i u drugom slučaju radi se o velikoj pobjedi pro-life pokreta koji u SAD-u uživa potporu većine političara Republikanske stranke.

Opširnije »

Seksualna bulimija

11.05.2015 15:00

„Seksualna bulimija je čest poremećaj – endemski i "normalan" u nekim skupima – kada se osoba prežderava seksom ali uklanja plodnost; radi se o nezasitnoj želji za seksom; ali izbjegavanju imanja djece. Bulimiju još uvijek općenito smatramo nesrećom, ako ne i bolešću; ali kada se radi o seksu, nismo samo normalizirali patologiju nego smo je podigli kao ideal.“U tom kontekstu i tablete poput „ellaOne“ uzdignute su kao ideal u tolikoj mjeri da im se dostupnost ne smije ograničavati ni medicinskim kamoli moralnim obzirima. A radi se zapravo o povraćanju (ploda). 

Opširnije »

Potpišite peticiju i zaustavite bezreceptno izdavanje tablete ‘za dan poslije’ ellaOne

06.05.2015 18:45

CitizenGO i zdravstveniodgoj.com pozivaju vas na potpisivanje peticije za zaustavljanje bezreceptnog izdavanja tablete “ellaOne”. Obustavom bezreceptne prodaje ove abortivne pilule zaštitila bi se vrijednost nerođenog ljudskog života u maternici, zdravlje žene i spolno zdravlje mladih u Hrvatskoj, kao i čitavo hrvatsko društvo od demografske katastrofe koja mu prijeti. Peticija je upućena ministru zdravstva Siniši Vargi.

 

Opširnije »

Fra Šimun Bilokapić: Pilula za dan poslije zamjena je za abortus

06.05.2015 14:15

Dr. fra Šimun Bilokapić s Katedre za moralno bogoslovlje splitskog KBF-a bavio se u znanstvenim radovima pitanjima moralnih problema vezanih uz spolno nasilje tijekom rata. Smatra kako je stav Katoličke crkve po tom pitanju poznat; ako je riječ o tabletama s abortivnim djelovanjem, one nisu dopuštene kršćanima. Upozorava kako se ovakva kontracepcija u počecima, sve do devedesetih, primjenjivala samo na žene žrtve spolnoga nasilja.

Opširnije »

Odbacite ideološko Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova!

03.05.2015 10:00

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ponovno zloupotrebljava svoj položaj pravobraniteljice protiv vjernika, ovaj put kako bi onemogućila molitvenu pro-life inicijativu “40 dana za život”! Na njenom sastanku od 22. travnja 2015. s “Inicijativom liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini” i udrugom CESI, vjernici koji pred bolnicama mole za prestanak pobačaja okarakterizirani su da vrše pritisak na pacijenate i liječnike, te je pravobraniteljica “u cilju rješavanja [tog] problema (...) predložila organizaciju sastanka s predstavnicima/ama ministarstava” nadležnih “za tu problematiku”. Apeliramo na vas, cijenjene čitatelje, da pomognete zaštititi pro-life inicijativu „40 dana za život“, kao i sve druge sadašnje i buduće pro-life inicijative od ovakvih i sličnih pokušaja pravobraniteljice koja se stavila u službu feminističkih udruga i pomaže im da potpuno zagospodare obrazovanjem i prostorom javnog djelovanja i zagovaranja i preuzmu monopol nad pitanjima ženskih prava, spolnosti i reprodukcije. Nasrtaj pravobraniteljice za ravnopravnost spolova na pro-life inicijative je protuustavan, ne samo iz razloga što se time protivnicima abortusa želi ograničiti sloboda mišljenja, govora, javnog nastupa i javnog okupljanja već i stoga što se radi o brutalnom nasrtaju na pravo na život koje je Čl. 21 Ustava RH zajamčeno svakom ljudskom biću. Peticija se nalazi na linku: http://citizengo.org/hr/21891-odbacite-ideolosko-izvjesce-o-radu-pravobraniteljice-za-ravnopravnost-spolova?tc=fb&tcid=12287809

Opširnije »

Mediji prodaju mit o ellaOne kao ‘bezazlenoj i sigurnoj’ tableti za dan poslije – ovo je istina o njoj

29.04.2015 11:23

„Iznenađuju lakoća i površnost kojom ne samo mediji nego i ugledni stručnjaci proizvoljno i nekritički serviraju poluistine i polu-informacije, reklamirajući pilulu ellaOne kao sigurno i bezazleno kontraceptivno sredstvo, a bez da su ponudili ijedan dokaz kojim bi potvrdili svoje tvrdnje i dokazali da ova pilula ne dovodi do pobačaja začetog ljudskog bića.” Prava istina o abortivnom djelovanju „ellaOne“ pilule potkrijepljena znanstvenim studijama....

Opširnije »

Vigilare traži povlačenje bezreceptnog izdavanja "ellaOne" tablete

28.04.2015 12:20

Udruga Vigilare obratila se ministru zdravstva Siniši Vargi povodom puštanja u bezreceptnu prodaju kontroverzne pilule za hitnu kontracepciju "ellaOne". Traže povlačenje bezreceptnog izdavanja tablete "zbog  njezine rizičnosti, nedovoljno istraženoga utjecaja na zdravlje i pogubnoga učinka na život ljudskoga zametka". Također traže provođenje stručne rasprave o djelovanju sporne tablete.

Opširnije »