Podržite nas!

Europska komisija potvrdila: ‘ellaOne’ zemlje članice ne moraju uopće prodavati, osobito ne bez recepta

25.04.2015 14:35

Narod.hr otkriva kako je Europska komisija opovrgla tvrdnje HALMED-a da njezina odluka o bezreceptnoj prodaji "ellaOne" pilule obvezuje zemlje članice EU da dopuste prodaju ove abortivne pilule bez recepta. Naime, o odluci Komisije Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode od početka je obmanjivala javnost. Suprotno tumačenju HALMED-a, prema Direktivi 2001/83/EC zemlje članice EU mogu ograničiti ili potpuno zabraniti prodaju abortivnog proizvoda kao što je ellaOne. Sama odluka EK da "lijeku" koji je tek 5 godina u primjeni odobri status bezreceptnog lijeka je vrlo sporna, ali je tumačenje ove odluke i postupanje nadležnih hrvatskih institucija daleko više zabrinjavajuće. Jer HALMED ne samo da obmanjuje potencijalne korisnice lijeka o njegovu djelovanju, sakrivajući informacije da se radi također i o abortivnom sredstvu, već prijevarom pušta u slobodnu prodaju pilulu koja potiče na neodgovorno spolno ponašanje i ima ozbiljne nuspojave za ženu.

Opširnije »

Abortivna „ellaOne“ pilula od danas u hrvatskim ljekarnama bez recepta!

23.04.2015 15:30

Od danas hrvatske ljekarne prodaju bez recepta „ellaOne“, kontroverzno sredstvo hitne kontracepcije čiji je kemijski naziv ulipristalni acetat. Ulipristalni acetat djeluje kao blokator progestina ili „selektivni modulator progesteronskih receptora (SPRM). Ovo konkretno znači da pilula djeluje na način da isključuje progesteronske receptore u ženskom tijelu koji su ključni ne samo za nastup već i za održavanje trudnoće. Ovo je kontraceptivno, ali i abortivno sredstvo, „bačeno“ na slobodno tržište bez ikakve javne rasprave, a moći će ju nažalost nabaviti i maloljetne osobe, jer Hrvatska nema regulirana pravila o ograničenju dobi za pristup pojedinim lijekovima. Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na svojim stranicama opravdava odluku o bezreceptnoj prodaji ovog „lijeka“ objašnjenjem da se korisnicama time ubrzava pristup „lijeku“ što povećava njegovu učinkovitost. No ista agencija propušta svoje korisnice informirati o tome da se termin „učinkovitost“ objektivno odnosi i na ubojitost „lijeka“ s obzirom da „ellaOne“ ima više različitih djelovanja ovisno o tome u kojoj fazi menstrualnog ciklusa ili moguće oplodnje se „lijek“ uzima jer ovo sredstvo, ukoliko se već dogodila ovulacija i oplodnja, djelovanjem na endometrij spriječava nidaciju. Korisnica naime nikako ne može znati što se trenutno zbiva u njezinu tijelu i time ju nadležne hrvatske institucije namjerno dovode u zabludu.

Opširnije »

Hod za život u Splitu – hoćeš li doći?

16.04.2015 14:40

U Splitu se uskoro održava prvi marš za život u Hrvatskoj! 21. travnja obilježava se tužna godišnjica donošenja zakona kojim je  1978. u Hrvatskoj omogućeno ubijanje djeteta u majčinoj utrobi po hitnom postupku, bez objašnjenja, bez polaganja računa bilo kome… Župa Neslanovac u Splitu organizira u utorak u 19 sati Hod za život kako bi obilježili taj crni, bolan dan smrti i užasa  ljubavlju za nerođene i one ranjene pobačajem u čijim savjestima ta djeca i dalje žive. Poziv je to na pisanje novog zakona i to upravo u trenutku kada nerođenima u Hrvatskoj i njihovim majkama prijete nove strahote – medikamentozni abortus i bezreceptna prodaja „ellaOne“ pilule! Sada je krajnje vrijeme za učiniti nešto za one koji glasa nemaju. Zlo napreduje kada dobri ljudi ništa ne čine da se ono spriječi. Molimo naše drage čitateljice i čitatelje na području Splita da toga dana dođu na raskrižje Marmontove i Rive u što većem broju kako bi nas bilo što više.  Svojim prijateljima s područja Splita možete slati pozivnice za događaj s FB stranice: https://www.facebook.com/events/351485198391745/

Opširnije »

RTL reklamira „pilulu za pobačaj“ u rubrici „Lifestyle“

16.04.2015 08:00

Na RTL-u je prije neki dan pušten prilog o tome kako „napokon“ u Hrvatsku stiže „pilula za pobačaj“. Sve je izgledalo poput reklame za najnoviji proizvod koji bi svi poželjeli imati. Na RTL-ovoj web stranici prilog se najavljuje doslovno ovim riječima: „Ako je suditi prema nekim najavama, Hrvatice bi uskoro mogle dobiti priliku da svoje pravo na pobačaj ne koriste kirurški, već lijekovima. Na ljeto, naime, u Lijepu našu napokon stiže pilula za pobačaj koja se u Europi koristi već 35 godina. Mogućnosti su nevjerojatne. Trudnicama koje prekinu trudnoću čak se nudi i mogućnost da promijene svoju odluku“. Donosimo osvrt s portala Judita – Glas žena.

Opširnije »

Judita – Glas žena: Pravobraniteljica obmanjuje javnost vlastitom „istinom“

10.04.2015 19:47

Ženska udruga Judita također je reagirala na skandalozno izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić u kojem se abortus promiče kao „usluga“, a zdravstvene ustanove koje ne pružaju takvu „uslugu“ zbog priziva savjesti optužuje se za diskriminaciju. Pravobraniteljica tvrdi da iza navedene stranice stoje udruge Vigilare, Centar za pomoć trudnicama “Djetešce, na sunašce” i udruga Betlehem te da sadržajima koji se objavljuju na web stranici ove udruge krše čitav niz hrvatskih zakona i međunarodnih propisa i rezolucija. Pomozite da se ova besprizorna hajka Pravobraniteljice na pro-life portale i udruge zaustavi! Iz priopćenja Judite vidljivo je da „Pravobraniteljica obmanjuje javnost vlastitom "istinom" koja nije u službi znanosti ili pak dobrobiti građana RH, već samo njene vlastite ideologije.“ Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Opširnije »

Reakcija na sramotne dijelove Izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

09.04.2015 13:17

Vigilare je reagirao na sramotno Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić u kojem se između ostalog navodi da je činjenica da "život djeteta" počinje od trenutka oplodnje jajne stanice dezinformacija, utemeljena na religijskoj dogmi (str. 44 Dodatka Izvješću).U Izvješću se također na pobačaj gleda kroz prizmu usluge, pa se nepružanje usluge pobačaja stavlja u kontekst diskriminacije žena, a ginekologe koji ulažu priziv savjesti optužuje se da diskriminiraju žene. Reakciju udruge Vigilare prenosimo u cijelosti.

Opširnije »

„Ubila sam svoju bebu!“ je najčešća rečenica koju govore žene budeći se iz anestezije nakon abortusa

08.04.2015 9:55

Temeljem prijave Ane Šimac, Vijeće časti HND-a izreklo je opomenu blogerici, novinarki i kolumnistici Nikoline Nakić navodno zbog toga što ona svojim pisanjem „vrijeđa žene koje su napravile abortus, nazivajući ih ubojicama, da je njezin tekst utemeljen samo na njezinu fanatizmu, te da su statističke informacije koje iznosi nevaljane i nepotvrđene, a da je broj abortusa autorica izmislila.“ Zbog toga je na stranici CitizenGo Hrvatska pokrenuta peticija potpore Nikolini Nakić koju vas molimo da potpišete. Nikolina naime, nikada te žene nije nazvala ubojicama, ali je tvrdila te i dalje tvrdi da abortus jest ubojstvo. Dokaz tome da Nikolina govori istinu, a da Ana Šimac i HND obmanjuju javnost, a naročito žene, je tekst o tome koje su tipične reakcije žena odmah nakon abortusa. 

Opširnije »

„40 dana za život Hrvatska“: 7 beba spašeno od pobačaja!

31.03.2015 15:42

Završena je korizmena molitvena inicijativa „40 dana za život“ koja je trajala od 18. veljače do 29. ožujka. Molilo se ispred bolnica u čak 10 hrvatskih gradova. Organizatori zahvaljuju na 3000 molitelja koji su sudjelovali u ovih 40 dana. U tom razdoblju, prema saznanjima organizatora, 6 ginekologa se pozvalo na priziv savjesti i ne želi više raditi abortuse. Spašeno je 7 beba u Hrvatskoj i 402 bebe širom svijeta! Dakle, 7 ljudskih života spašeno je zahvaljujući ovim moliteljima! Sigurni smo da je broj trudnica i parova koji su se odlučili na život zahvaljujući ovoj inicijativi čak i veći. Organizatori ove inicijative u Hrvatskoj većinom su mladi ljudi.


Opširnije »

Parlamentarna skupština države New York odobrila prijedlog zakona koji dozvoljava ubrizgavanje otrova u srce djeteta u maternici

29.03.2015 09:54

U sklopu paketa zakona kojima se navodno promiču interesi i prava žena donji dom parlamentarne skupštine američke savezne države New York usvojio je i prijedlog zakona koji znači daljnju liberalizaciju abortusa na zahtjev u trećem tromjesječju trudnoće. Do sada se kasni abortus u toj državi odobravao jedino kada je bio ugrožen život majke, a sada bi zakon trebao zbog niza razloga dozvoliti ubojstvo bebe ubrizgavanjem otrova u srce. Zahvat će moći obavljati i liječnici koji inače ne rade abortuse. Pro-life udruge nadaju se da Senat ipak neće odobriti ovaj prijedlog zakona.


Opširnije »

Novi skandal u kninskoj bolnici

25.03.2015 15:50

Vigilare je uputio hitan dopis ministru zdravlja Siniši Vargi zbog slučaja zbog kojega se Opća bolnica „Hrvatski ponos Knin“, ponovno našla u središtu skandala. Javnosti je manje poznato da se u kninskoj bolnici abortusi nisu izvršavali ne samo zbog toga što su liječnici u prizivu savjesti već i zato što ondje ne postoje uvjeti za to prema rješenju sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja RH koja je u kninskoj bolnici izvršila nadzor u kolovozu 2013. Unatoč tome, u bolnici je 4. ožujka 2015. počinjen nelegalni abortus.

Opširnije »