Podržite nas!

I ružičasto zasljepljuje…

11.02.2016 22:00

U Hrvatskoj se u sklopu programa prevencije vršnjačkog nasilja zadnje srijede u mjesecu veljači održava Dan ružičastih majica ili Pink Shirt Day. Sastoji se u tome da tog dana učenici i nastavnici, bez obzira na spol, u škole dolaze odjeveni u ružičaste majice ili košulje. Poziv je upućen i saborskim zastupnicima da tog dana dođu na posao odjeveni u ružičasto. Inicijativa je preuzeta iz Kanade jer se navodno proširila zapadnim svijetom kada su u znak solidarnosti sa dečkom kome su se rugali što nosi ružičastu majicu neki njegovi kolege došli u školu obučeni u iste takve majice, nakon čega je maltretiranje dječaka prestalo.

Opširnije »

(VIDEO) Suradnja velikih hrvatskih zvijezda: glas za svako začeto djetete

30.01.2016 13:55

“Progovoriti u ime najmanjih i najslabijih odlučile su jake snage naše glazbene scene! Neka taj glas dopre točno tamo gdje je najpotrebniji!”, istaknuli su iz banda Emanuel najavljujući svoju novu pjesmu ‘Želim živjeti’.

 Ova pjesma je predivna suradnja nekih od najpoznatijih imena hrvatske glazbene scene – Nina Badrić, Shorty, Ivana i Marija Husar, sestre Palić i Alan Hržica. Pjesma je posvećena svakom začetom djetetu i darovana inicijativi “40 dana za život”. Molitvena inicijativa pred bolnicama ponovno počinje u korizmi  od 10. veljače i traje do 20. ožujka 2016. Nema stajanja, Hrvatska je svijetlo svijeta jer je u Europi zemlja s najviše gradova koji sudjeluju u inicijativi. 

Opširnije »

Cijepljenje – pravo izbora: činjenice o karcinomu materničnog vrata i infekciji HPV-om

22.01.2016 21:00

Građanska inicijativa „Cijepljenje – pravo izbora“ pri Hrvatskoj udruzi za promicanja prava pacijenata upućuje javnosti otvoreno pismo u kojem upozoravaju na činjenice o karcinomu materničnog vrata, infekciji HPV-om i cjepivu protiv HPV-a: “Širom svijeta formiraju se udruge oštećenika, koji zajedno s odgovornim liječnicima i znanstvenicima protestiraju i zahtijevaju moratorij na cijepljenje protiv HPV-a. Niču internetske stranice s neovisnim informacijama i svjedočenjima žrtava, snimaju se filmovi i redaju sudske tužbe protiv proizvođača HPV vakcina. Na prezentaciji u Europskom parlamentu 2015. godine otvorena su brojna pitanja i dileme te je zatraženo da zemlje EU prestanu promicati HPV cjepivo. Japanska ga vlada od 2013. godine više ne preporučuje, a brazilska je početkom ove godine smanjila broj doza.”

Opširnije »

Revolucionarna studija: Video prikazuje nerođenu bebu od 18 tjedana kako „pjeva“ na glazbu

15.01.2016 00:45

Nevjerojatno otkriće španjolskih znanstvenika pokazuje apsolutnu ljepotu, ljudskost i vrijednost nerođenih beba – sa samo 16 tjedana od začeća bebe na zvuk muzike reagiraju kretnjama lica i tijela „kao da pokušavaju govoriti ili pjevati“. 

Opširnije »

„Ekranitis“ - šaljivi naziv za ozbiljnu dječju bolest

12.01.2016 13:55

Kada se radi o TV ekranima, tabletima, prijenosnim računalima i mobitelima kao da smo zaboravili na onu krilaticu „Prve 3 su najvažnije!“. Zbog nedostatka vremena ili iscrpljenosti, toliko se često poslužimo neživim „dadiljama“ da uspavljuju i zabavljaju našu djecu, i onda to polako prijeđe u naviku kako nama, tako i djeci. Međutim, stručnjaci poručuju: „Maknite djecu od ekrana! Otupljuju im osjetila, sputavaju maštu i jačaju neosjetljivost na nasilje i bol drugih!“ Koliko puta nas zaprepasti vršnjačko nasilje, posebice ako su počinitelji naši mali anđeli... Nismo li sami krivi što smo kvalitetan odgoj olako povjerili onima koji preko ekrana manipuliraju dječjim mozgovima?

Opširnije »

U ime obitelji: Neregistrirana udruga bez suglasnosti ministarstva i roditelja provodi obavezni program u školi

21.12.2015 15:10

Udruga „U ime obitelji“ održala je konferenciju za medije o protuzakonitom provođenje projekata pojedinih udruga u školama, na kojoj su sudjelovali gđa. Ivana Penavić, voditeljica projekta “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece”, g. Ivan Munjin, član Upravnog odbora U ime obitelji, i dr. Tomislav Gojmerac, roditelj i stručni suradnik projekta Roditelji odlučuju.

Opširnije »

Program Obiteljskog obogaćivanja – odgoj po mjeri malog čovjeka

16.11.2015 20:30

 Što je to program Obiteljskog obogaćivanja? Temelji se na tome da su roditelji prvi odgajatelji svoje djece te da je u njihovim rukama pravo i odgovornost za obrazovanje svoje djece. Tete u vrtiću i kasnije nastavnici postaju također uzor djeci od kojih ona upijaju više nego što mislimo. Nastavni plan i program kao i način njegova provođenja puno su širi pojam od usvajanja činjenica i povezivanja znanja. Stoga roditelji i nastavnici odnosno odgajatelji u vrtiću moraju ostvariti komplementarnu suradnju kako bi zajedno omogućili kvalitetan odgoj po mjeri svakog djeteta koje se mora promatrati, cijeniti i vrednovati kao jedinstveni mali čovjek. Tom znatiželjnom malom čovjeku, željnom znanja, potrebno je pomoći da izraste u odgovornu osobu, koja će imati svoje vrednote, dobre navike i znati kritički razmišljati i žrtvovati se za plemenite ciljeve.

 

Opširnije »

Ugrožava li Sinoda pravo roditelja na primarni odgoj svoje djece?

02.11.2015 23:15

Na hrvatskom katoličkom blogu Quo Vadis Croatia prenijeli su jučer vijest o tome da se u Završnom izvješću Sinode o obitelji roditeljima negira pravo da budu jedini odgajatelji svoje djece u pitanjima koja se tiču seksualnosti, što je suprotno nauku Katoličke Crkve. Vijest je najprije prenijela ugledna obiteljska udruga Voice of the Family i uvidom u sam tekst Relatio Finalis lako je potvrditi točnost ovih navoda. Međutim, treba napomenuti da se rečenicu koja roditeljima negira pravo da budu jedini odgajatelji djece na području seksualnosti treba isčitavati  unutar konteksta paragrafa 58. koji govori o spolnom odgoju u skladu s katoličkim vrijednostima o braku, ljubavi i spolnosti kao dijelu  pastoralne skrbi za mlade kako bi ih se pripremilo za odgovorne supružnike u braku koji Crkva smatra neraskidivim sakramentom te kako bi bili odgojeni upravo u onim vrijednostima koje im mogu pomoći da se snažno odupru onim izazovima današnjeg svijeta koji pridonose posvemašnjoj krizi braka i obitelji. Nažalost, s obzirom na neodređenost i nedorečenost jezika ovog dokumenta postoji opasnost da bi ga neke od moćnih organizacija poput UN-a, UNICEF-a ili neoliberalnih vlada i feminističkih i LGBT udruga mogle iskoristiti za svoje nimalo kršćanske ciljeve. 

Opširnije »

Corbin Gams: ‘Teologija tijela’ najbolji je način podučavanja o spolnosti

26.10.2015 13:00

Vrlo uspješna i izuzetno dobro posjećena međunarodna konferencija “Obitelj: ključ demografskog i ekonomskog oporavka” održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu 22. i 23. listopada u organizaciji udruge “U ime obitelji” i jedanaest domaćih i stranih partnerskih udruga civilnog društva. Na konferenciji su prikazani primjeri dobre prakse osnaživanja obitelji kao odgovor na aktualne potrebe s kojima se obitelji i društvo danas susreću. Izdvajamo razgovor s Corbinom Gamsom, austrijskim stručnjakom za spolni odgoj, u kojem predstavlja novi studij za obrazovanje nastavnika za spolni odgoj koji će se suprotstaviti duhu sadašnjeg vremena i „spolnom odgoju za različitost” koji se temelji na rodnoj ideologiji i ranoj seksualizaciji djece. U obrazovnom sustavu Njemačke i Austrije takvi programi se agresivno nameću već nekoliko godina zbog čega postoji masovni otpor roditelja.  

Opširnije »

Čuvajte se agresivne promidžbe cjepiva Gardasil u hrvatskim školama

12.10.2015 19:00

Vezano uz početak kampanje Ministarstva zdravlja za cijepljenje protiv infekcija uzrokovanih virusom HPV-a Građanska inicijativa Cijepljenje - pravo izbora objavila je pismo upozorenja kao prilog objektivnom informiranju o vakcinaciji koja je od 2006. godine do danas prouzročila niz zdravstvenih tegoba kod djevojčica i djevojaka, a u zadnje vrijeme i u dječaka i mladića koji se podvrgavaju ovome cijepljenju. Portal zdravstveniodgoj.com u potpunosti dijeli zabrinutost i stavove izražene u ovom pismu. U nastavku prilažemo pismo i poveznice na tekstove objavljene na našem portalu u kojima smo roditelje i tinejdžere upozoravali na oprez s ovim kontroverznim cjepivom.

Opširnije »